BASINDAN YAZILAR
Prim borçlarında gecikme affının gecikme cezası! / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Prim borçlarında gecikme affının gecikme cezası! / Sadettin Orhan

Uygulama, vatandaştan beklenenin üzerinde ilgi gördü ve SGK birimlerinde uzun kuyruklar oluştu. Pek çok kişi ve özellikle tarım Bağ-Kur'lular, istedikleri halde süresi içerisinde başvuramadılar.

Bunun üzerine başvuru süresinin 20 gün daha uzatılması yönünde karar alındı ve bu yönde yapılan kanuni değişiklik dün itibariyle yürürlüğe girdi. Ancak, 20 günlük süre uzatımı yapılırken prim affının sunduğu ödeme koşullarında bir kısım daraltmalar yapıldı. Bunlar;

28 Mayıs - 28 Temmuz arasında başvuranlar peşin ödemede gecikme zammının sadece yüzde 15'ini öderken, ek sürede başvuranlar yüzde 20'sini ödeyecekler.

Yine daha önce başvuranlar 12 taksitte ödeme yaparlarsa gecikme zammının yüzde 45'ini ödeyecekken, ek sürede başvuranlar yüzde 50'sini ödeyecekler.

Ayrıca daha önceki sürede başvuranlara 24 aya kadar taksit imkanı verilmişti. Oysa ek sürede başvuracak olanlara en fazla 12 taksit seçeneği sunuldu. Böylelikle prim affına süresinde başvuranlar ödüllendirilmiş, işini ek süreye bırakanlara ise gecikmenin cezası kesilmiş oldu.

Teşekkürler SGK çalışanları

Prim affı uygulaması, zamanlaması açısından vatandaş için belki uygundu ancak SGK çalışanları açısından tam da yıllık izinlerin kullanılacağı yaz dönemine denk geldi. Buna rağmen vatandaşın işini bir an önce çözme gayreti ile zorunlu haller dışında tüm SGK çalışanları görevlerinin başında oldular. Hatta kuyrukları eritme adına hafta sonları bile mesai yaptılar. Yazın bunaltıcı sıcağına ve yoğun kuyruklara bizler için katlanan tüm SGK çalışanlarına teşekkür ediyoruz.

Geçtiğimiz aylarda, SSK ve Bağ-Kur borçlarının gecikme cezasına af getiren düzenleme uygulamaya konmuş ve 28 Temmuz'da başvuru süresi sona ermişti. Uygulama, vatandaştan beklenenin üzerinde ilgi gördü ve SGK birimlerinde uzun kuyruklar oluştu. Pek çok kişi ve özellikle tarım Bağ-Kur'lular, istedikleri halde süresi içerisinde başvuramadılar. Bunun üzerine başvuru süresinin 20 gün daha uzatılması yönünde karar alındı ve bu yönde yapılan kanuni değişiklik dün itibariyle yürürlüğe girdi.

Ancak, 20 günlük süre uzatımı yapılırken prim affının sunduğu ödeme koşullarında bir kısım daraltmalar yapıldı. Bunlar; l 28 Mayıs - 28 Temmuz arasında başvuranlar peşin ödemede gecikme zammının sadece yüzde 15'ini öderken, ek sürede başvuranlar yüzde 20'sini ödeyecekler. l Yine daha önce başvuranlar 12 taksitte ödeme yaparlarsa gecikme zammının yüzde 45'ini ödeyecekken, ek sürede başvuranlar yüzde 50'sini ödeyecekler. l Ayrıca daha önceki sürede başvuranlara 24 aya kadar taksit imkanı verilmişti. Oysa ek sürede başvuracak olanlara en fazla 12 taksit seçeneği sunuldu.

Böylelikle prim affına süresinde başvuranlar ödüllendirilmiş, işini ek süreye bırakanlara ise gecikmenin cezası kesilmiş oldu. Teşekkürler SGK çalışanları Prim affı uygulaması, zamanlaması açısından vatandaş için belki uygundu ancak SGK çalışanları açısından tam da yıllık izinlerin kullanılacağı yaz dönemine denk geldi. Buna rağmen vatandaşın işini bir an önce çözme gayreti ile zorunlu haller dışında tüm SGK çalışanları görevlerinin başında oldular. Hatta kuyrukları eritme adına hafta sonları bile mesai yaptılar. Yazın bunaltıcı sıcağına ve yoğun kuyruklara bizler için katlanan tüm SGK çalışanlarına teşekkür ediyoruz.

OKUR SORULARINA CEVAPLAR...

Soru: Sosyal güvenlik reformundan önceki uygulamada ikisi de emekli maaşı alan eşlerden birisi vefat ederse, diğeri kendi maaşı ile birlikte ölen eşinin maaşını da alıyordu. 1 Ekim'den sonra da aynı uygulama devam edecek mi? A.Elibol

Cevap: Değerli okurum, aynı uygulama 1 Ekim'den sonra da devam edecek.

Soru: Merhaba, yazılarınızı bugün gazetesinden her gün takip etmekteyim. 19/5/1968 doğumluyum. 02/05/1994 tarihinde SSK'lı olarak işe başladım. 780 iş gününden sonra 01/10/1996'da Bağ- Kur'a geçtim. Bugün hâlâ 13. basamaktan prim ödemeye devam ediyorum. Askerlik borçlanmam gerekli mi? Borçlanırsam kaç yılında emekli olurum. T.Pınarlı

Cevap: Askerliğinizi hangi tarihlerde ve kaç ay yaptığınızı yazmamışsınız ama 2/5/1994 tarihinden önce yaptıysanız mutlaka borçlanın. 18 ay askerlik yaptığınızı varsayarsak sigorta başlangıcınız 2/12/1992 tarihine çekilir. Bugünden itibaren SSK'ya geçerseniz 5675 prim günü ile 54 yaşınızı doldurduğunuz 19/5/2022 tarihinde emekli olursunuz. Bağ-Kur'a devam ederseniz 9000 günü doldurarak yine 54 yaşınızda emekli olursunuz.

Soru: Ben emekliliğini hak etmiş bir SSK sigortalısıyım. Emekli olmayıp çalışmaya devam edersem sosyal güvenlik reformu dolayısıyla dezavantajım olur mu? A.Kirişçi.

Cevap: Değerli okurum, sizin durumunuzda on binlerce sigortalı var ve bunlar sizinle aynı tereddüdü yaşıyor. Aslında bu sorunun cevabını geçmiş yazılarımızda vermiştik ama kısaca tekrar edelim. 1 Ekim'den sonra gerek emekli aylığı bağlarken kullanılan hesaplamalarda gerekse emekli olduktan sonra aylığın yıldan yıla artırılmasında, çalışanlar aleyhine değişiklikler oldu. Bu konu şu an Anayasa Mahkemesi'nin önünde ve ne karar vereceğini bilmiyoruz.

Ancak kanun bu şekliyle yürürlüğe girerse 1 Ekim'den sonra çalışmaya devam etseniz de emekli olsanız da belirli bir kaybınız olacak. Kaybınızın ne kadar olacağı ise çalışma süreniz ve bağlanan emekli aylığı tutarına bağlı olacak

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 21.08.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM