Sigortalı bir kişi, şirket ortaklığı nedeniyle Bağ-Kur'lu olursa, sigortası devam ettikçe Bağ-Kur primi ödemesi gerekmez. Ancak sigortası kesintiye uğrarsa, Bağ-Kur otomatik devreye girer ve prim zorunluluğu da başlar.
Soru: Bir arkadaşım beni şirketine ortak yaptı. Sigortalı çalışan olduğum için sigortam yatıyor, ancak geçen yıl şirket kısa çalışmaya gitmişti. Bu dönem için Bağ-Kur prim borcum çıktı. Borcu sildirebilir miyim? (Şafak Topsakal)
■ Cevap: Sigortalı çalışan bir kişi, şirket ortaklığı nedeniyle Bağ-Kur'lu olması gerekirse, sigortası devam ettiği sürece Bağ-Kur primi ödemesi gerekmiyor. Ancak sigortanın kesintiye uğraması halinde Bağ-Kur otomatik devreye giriyor ve prim ödeme zorunluluğu da başlıyor. Kısa çalışma nedeniyle sigortanızda kesinti olduğu için Bağ-Kur'luluğunuz devreye girmiş ve prim borcunuz oluşmuş. Bu borcu sildirmeniz de mümkün gözükmüyor.
FAZLA MESAİYE DİKKAT
Soru: Haftada 6 gün çalışıyorum. Sabah 9'da başlayıp, akşam 6'da bitiriyoruz. Fazla mesai almam gerekmez mi? (Arif Yılmaz)
Cevap: Haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılır. İşyerinde sabah 9'da başlayan ve akşam 6'da biten mesai içerisinde 1 saat yemek molası kullanılıyorsa bu durumda günlük çalışma süresi 9 değil, 8 saattir. Bu çerçevede haftalık çalışma süresi de 48 saat olacaktır. Bu durumda her hafta 3 saatlik bir fazla mesai söz konusudur. Ancak 1 saat yemek molasına ek olarak günlük yarım saat çay ya da dinlenme varsa bu durumda haftalık çalışma süresi 45 olacak ve fazla çalışma söz konusu olmayacaktır. Ara dinlenmeleri düşüldükten sonraki çalışma süresinden hesap yapmanız ve fazla çalışma yapıp yapmadığınızı belirlemeniz gerekir. Eğer haftalık çalışma süresi 45'in üzerinde ise bu durumda fazla mesai ödemesi almanız lazım. Her bir fazla mesai için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 50 yükseltilmesi suretiyle hesaplanmalı ve ödenmelidir. Eğer fazla mesai yapıyor ve ücretini almıyorsanız önce işverene ihtar çekmeniz, yine ödemezse önce arabulucuya sonra mahkemeye giderek tazminat talep edebilirsiniz.
POLİSLER, ÖĞRENCİLİK SÜRESİNİ BORÇLANABİLİR
Soru: 1998'de polis olarak görev yapmaya başladım. Polis Akademisi sürelerimi borçlanmak için SGK'ya başvurdum ancak polislikten ayrıldığım için borçlanamayacağım söylendi. Dava açabilir miyim? (Ekrem Kurt)
Cevap: Polis öğrencilik süreleri SGK'ya borçlanılarak hizmet süresi olarak kazanılabilir. Ancak, SGK, bu konuda talepte bulunan bazı kişileri, aktif görevde bulunmadıkları için reddediyor. Fakat SGK'nın ret cevabı sonrası mahkeme yoluna giderek borçlanma yapabilirsiniz. Mahkemeler, 1 Ekim 2008'de polislik görevinde bulunmanın yeterli olduğunu belirtiyor.
İŞVEREN, 15 YIL-3600 GÜNLE TAZMİNATINIZI ÖDEMEK ZORUNDA
Soru: 15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatımı talep ettim. Ancak işveren çalışmaya devam et, emekli olunca öderim diyor. Mahkemeye gitsem kıdem tazminatımı alabilir miyim? (Handan Karabıyık)
Cevap: İlk kez 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3.600 prim gününü tamamladıklarında kıdem tazminatı alabilir. Bu işyerinde bir yıllık çalışma da varsa işverenin tazminatı ödemesi gerekir. Sizin durumunuzda yapmanız gereken SGK'dan kıdem tazminatı alabilir yazısı alıp işverene vermek. İşveren bu yazıya rağmen kıdem tazminatınızı ödemezse, önce işverene ihtar çekip sonra arabuluculuğa gitmeniz gerekir. İhtar sonrası ve arabuluculukta da anlaşamazsanız mahkeme yoluyla kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.
(Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi | 14.12.2021)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.