Son yıllarda peş peşe çıkarılan “Torba Kanun”larla SGK prim ve diğer borçları yapılandırılmıştır. En son olarak bu yıl içerisinde çıkarılan “Torba Yasa” olarak bilinen “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” ile öngörülen yapılandırma ve affına ilişkin başvurular ikinci uzatmadan sonra tamamen sona erdi.
SGK borçlarına ait ilk taksiti süresinde ödeyemeyenler ile genel sağlık sigortası borçları nedeniyle yapılandırmaya başvuramayan okuyucularımız bu hususlarda bir kolaylık olup olmadığını sormaktadır. Hemen belirtelim bu hususlarda SGK mevzuatında alternatif kolaylıklar yer almaktadır.
30 KASIM'I KAÇIRANLARA ARALIK FIRSATI
“Torba Kanun”la 2021/Nisan ayı ve öncesi dönemlere ait, kesinleşmiş başta SSK Sigorta primleri olmak üzere,
İşsizlik sigortası primleri,
30.04.2021'den önce (bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları,
İş kazası, meslek hastalığı veya malullük sonucunda doğan rücu alacakları,
Yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar,
Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası hâlinde doğan alacaklar,
İsteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri,
6183/48. madde kapsamında taksitlendirilen alacaklar,
Kanunun yayımı tarihinden önce asılları ödenmiş alacakların; henüz ödenmemiş fer’ileri ile
5510/Ek-5, Ek-6. maddeleri ile 2925 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılıklardan doğan primler, yapılandırılmıştır.
Yapılandırılan bahse konu SGK borçları ikişer aylık periyotlarla; 6, 9, 12, 18 taksit seçeneği ile ödeyebilme imkânı verilmişti.
Taksitlendirme yoluna giden borçluların yapılandırma haklarının bozulmaması için en geç 30 Kasım 2021 tarihine kadar ilk taksiti ödemeleri gerekmekte idi. Bu süreyi geçirenlerin başka bir alternatif hakları bulunmaktadır.
SGK’YA PEŞİN ÖDEME TALEBİNDE BULUNABİLİRSİNİZ
Taksitle ödeme seçeneğini seçmesine rağmen ilk taksit ödemesini 30 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştiremeyenler, SGK’ya başvurup talepte bulunmaları hâlinde borcun tamamının geç ödeme zammıyla birlikte peşin olarak 31/12/2021 tarihine kadar ödenmesi mümkün bulunmaktadır.
Bu bağlamda yapılandırma haklarının kaybolmaması için iş yerinin tescilli bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine/Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine başvurarak taksitli ödeme yapılandırmasının peşin ödemeyle ifa etmek istediklerine dair bir an evvel yapmaları lehlerine olacaktır.
YIL SONUNA KADAR TÜM GSS FAİZLERİNİ SİLDİREBİLİRSİNİZ!
Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulaması ile birlikte başta 18 yaşını bitirdikten sonra eğitim hayatına devam etmeyen tüm işsizler, kaçak sigortalı çalışanlar, liseyi bitirdikten sonra 20 yaşını aşıp eğitimine devam etmeyenler, 25 yaşını doldurmuş ve hiçbir işte çalışmayan üniversite mezunları ile hiçbir sigortalılığı bulunmayıp sağlık harcamalarını kendi cebinden karşılayanlar ile diğer tüm zorunlu sosyal güvenliği olmayan vatandaşlar kendi primlerini ödemek zorundadır. Ancak belirtilen kişilerden ikametgâhın bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek gelir testi yaptıranlardan gelirin aynı hanede yaşayan aile içinde kişi başına düşen tutarı asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar bu primlerden muaf tutulmuştur.
Geliri, brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı brüt asgari ücretin yüzde 3’ü tutarındadır. Bu nedenle 2021 yılı için bu kapsamdaki kişilerin ödemekte olduğu prim tutarı aylık 107.33 TL’dir.
Gelir testi yaptırmayan bu kapsamdaki kişiler gelirleri düşük olsa bile her ay 107.33 TL borç ve borca ait gecikme zammı ile cezası uygulanmaktadır. Bu borç zaman geçtikçe yüklü miktara ulaşmaktadır.
Bu meyanda genel sağlık sigortası primlerine ait yüklü miktardaki gecikme zamlarından kurtulmak için 31.12.2021 tarihine kadar prim borcu aslının ödenmesi yeterli bulunmaktadır. Keza borç aslının ödenmesi hâlinde gecikme cezası ve zammının tahsilinden vazgeçilmektedir
(Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi | 10.12.2021)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.