BASINDAN YAZILAR
Uzaktan Çalışana Yemek Parası Ödenmek Zorunda - MuhasebeTR

Uzaktan Çalışana Yemek Parası Ödenmek Zorunda

Salgınla uzaktan çalışmaya geçenler için sözleşme revizesi yapılmadıysa eski hükümlerin uygulanmaya devam edilmesi gerekiyor. Yani ofise gidilen dönemde verilen yemek paralarının evde de ödenmesi şart.

Soru: Bir yıldır uzaktan çalışıyorum. Salgın başladığından beri yemek parası ödenmiyor. İşyerinde kartlarımıza yemek parası yüklüyordu. Bunu ödememesi normal mi? (Emre Yıldız)

Cevap: Koronavirüs salgınıyla birlikte uzaktan çalışma oldukça yaygınlaştı. Uzaktan çalışma pek çok sektörde verimli bir şekilde uygulanabiliyor. Diğer yandan salgından önce işyerinde çalışan salgınla birlikte uzaktan çalışmaya geçen kişiler için sözleşme revizesi yapılmadıysa salgın öncesi sözleşme hükümlerinin aynen uygulanmaya devam edilmesi gerekiyor. Yani işyerinde çalışırken ödenen yemek paralarının ödenmeye devam edilmesi gerekiyor.

SÖZLEŞME YENİLENSİN

Öte yandan işvereninizle uzaktan çalışmaya dayalı bir iş sözleşmesi imzalayıp çalışma biçimine dayalı haklarınızı düzenlerseniz bu durumda yeni sözleşmedeki hükümler geçerli olacaktır. Şu an için ödenmeyen yemek parası için işverene ihtar çekmeniz ve sonrasında işverenin tavrına göre hareket etmeniz yerinde olacaktır.

Soru: 7 yıldır çalıştığım şirketten istifa ederek ayrılmak istiyorum. Ancak işveren 2 ay daha çalışmamı istiyor. Bu sürenin parasını ödeyip ayrılamaz mıyım? (Erkan Özdemir)

Cevap: İş Kanunu'na göre, işçi veya işveren belirsiz süreli iş sözleşmesini feshetmek istediğinde bildirim sürelerine uymak durumundadır. Üç yıldan fazla süredir çalışan işçinin iş sözleşmesini feshetmesi halinde işveren işçiden 2 aylık bildirim süresine uymasını isteyebilir.

İHBAR SÜRESİ ÖNEMLİ

Bu durumda işçinin 2 aylık ücretini ödeyerek işten hemen ayrılması mümkün değildir. İş Kanunu'nda ihbar tazminatı ödeyerek işçiyi hemen işten çıkarma hakkı yalnızca işverene tanınmış bir haktır. Bu nedenle 2 aylık bildirim süresine uymanız gerekiyor. Ancak istifa nedeninin derhal feshi gerektiren bir durum ise örneğin işinizi yapmanız nedeniyle sağlığını bozuluyorsa, işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı söz konusu ise bu durumda bildirim süresine uymanız gerekmez.

EKSİK AGİ, TAZMİNAT HAKKI DOĞURUR

Soru: Evliyim, iki çocuğum var. Asgari ücretle çalışıyorum, ocak ayında 2.960 TL ücret alıyordum. Ağustos ayında maaşı düştü. Asgari geçim indirimi (AGİ) yıl içinde değişiyor mu? (Sefanur Sarı)

Cevap: Asgari geçim indirimi kişinin medeni durumu ve çocuk sayısına göre değişiyor. Ancak aylara göre hesaplaması farklılık arz etmiyor. Maaşınızın ocak ile ağustos ayları arasında farklılaşmasının sebebi gelir vergisi diliminin yükselmesi. Ancak maaşınızın AGİ tamamlaması gereği 2.825 TL'nin altına inmemesi gerekiyor. İşvereniniz AGİ tamamlaması yapmıyorsa ücretinizi eksik ödüyor demektir. Önce bu konuda ihtar çekip sonra sözleşmenizi haklı nedenle feshedip işverenden kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.

KESİLEN ÖLÜM AYLIĞI PAY EDİLMEZ

Soru: Eşim geçen yıl vefat etmişti. Ben ve iki kızım eşimden dolayı aylık alıyoruz. Kızlarımdan birisi önümüzdeki ay evlenecek. Kızımın kesilen payı bana veya diğer kızıma bağlanır mı? (Ayşen Yılmaz)

Cevap: Kızlarınızdan birisinin evlenmesiyle yalnızca siz ve diğer kızınız aylık alabilecek. Kızınızın kesilen ölüm aylığının size veya diğer kızınıza pay edilmesi söz konusu değil. Ancak diğer kızınız da evlenirse geride aylık alan çocuk kalmayacağı için siz de çalışmıyor veya emekli değilseniz ölüm aylığı payınız yüzde 50'den yüzde 75'e çıkacaktır.

(Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi | 21.10.2021)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM