Sigorta girişi SSK'dan olan, bir süre çalıştıktan sonra Bağ-Kur'a geçen biri daha erken emekli olabilmek için SSK'ya dönebilir. Bu şekilde Bağ-Kur'unu sonlandırıp 1.261 gün SSK'lı çalışan daha erken emekli olabilir.
Soru: 1989 SSK girişliyim, 2003'ten beri de Bağ-Kurluyum. SSK'dan emekli olmak istiyorum, nasıl emekli olabilirim? Bağ-Kur'dan emekli olursam emekli aylığım düşük olacak diye SSK'lı olmak istiyorum. (Evren Aksoy)
Cevap: 23.11.1989 ve öncesinde sigortalıysanız 51 yaşında 5.450 prim günüyle, 24.11.1989 ve sonrasında sigortalıysanız 52 yaşında 5.525 prim günüyle emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur'dan ise 60 yaşında 9 bin günle emekli olabilirsiniz. Dolayısıyla Bağ-Kur'unuzu sonlandırıp 1.261 gün SSK'lı çalışabilirseniz SSK'dan emekli olmanız söz konusu olabilir. Bu durumda daha erken emekli olabilirsiniz. Diğer yandan emekli aylığınızın miktarı konusunda yapabileceğiniz bir şey yok. Yüksekten bildirildiğiniz dönemler aylığınıza olumlu etki eder, ancak SSK'dan daha erken emekli olabilirsiniz.
RAPOR PARASI RİSKLİ
Soru: Çalıştığım işyerinde salgın nedeniyle kısa çalışmaya geçilmişti. Ben de kısa çalışmadan sonra doğum iznine ayrıldım. Ancak doğum nedeniyle rapor almama rağmen doğum param yatırılmadı. SGK'ya dava açarak doğum parası alabilir miyim? (Şennur Demirci)
Cevap: Kısa çalışma süresince işçiler için yalnızca genel sağlık sigortasına prim yatırılıyor. Kısa çalışmada olmanız nedeniyle kısa vadeli sigorta kollarına prim yatırılmaması ve öncesinde de çalışmanız olmaması nedeniyle bu koşulu sağlayamamışsanız SGK rapor parası ödemez. Bu nedenle dava açmanız halinde de sonuç değişmeyecektir.
İŞSİZLİK MAAŞINIZ KESİLİR
Soru: İki ay önce işten ayrıldım. İşsizlik parası alıyorum. Önümüzdeki hafta bir kafe açmayı planlıyorum. Kafe açıp Bağ-Kur'lu olursam işsizlik maaşım kesilir mi? (Ahmet Yanık)
Cevap: Kafe kendi üzerinize olur ve Bağ-Kur'lu olursanız, o tarihte işsizlik ödeneğiniz kesilecektir.
FAZLA MESAİSİ ÖDENMEYEN İŞÇİ TAZMİNATINI İSTEYEBİLİR
Soru: İşyerimde günde 11 saat çalışıyorum. İşveren fazla mesai de ödemiyor. İşten ayrılmak istiyorum kıdem tazminatımı alabilir miyim? (Erkan Sarık)
Cevap: İşçinin haftalık 45 saatin üzerinde yaptığı çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilir. Dolayısıyla günde 11 saat çalışmanız mutlaka fazla mesai yapıldığı anlamına gelmez. Diğer yandan haftada 45 saatin üzerinde çalışma yapıyorsanız ve işveren fazla mesai ödemiyorsa bu nedenle işten ayrılarak kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Ancak fazla mesainizin ödenmediğine dair işverene uyarıda bulunup sonrasında fesih yoluna gitmelisiniz. Aranızdaki bu uyuşmazlık nedeniyle önce arabulucu sonra mahkeme yoluyla tazminatınızı almanız söz konusu olabilecektir.
(Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi | 14.10.2021)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.