Primsiz İşe Giriş Bildirgesi Giriş Sayılır mı?
06.02.1972 doğumluyum. 1989 tarihinde çalışmaya başladığım işyeri işe giriş bildirgesini vermiş ve 1 ay sonra kapatmış ancak bu arada hiç prim ödememiş. 1992 yılında askere gittim ve gazi oldum. Bir ayağımda protezim var. 17.05.1999 tarihinde SSK’lı olarak işe başladım ve bugüne kadar çalıştığım işyerinden 3 bin 155 gün ödenmiş primim var. 550 günlük askerlik primimi de ödedim. 2008 yılında emekli olacağımı düşündüğümden işlemlerimi başlattım. Ancak SSK bana 2017 yılında emekli olabileceğimi söyledi. Bir yanlışlık olabilir mi? 1989 yılında çalıştığım işyerine ait fotoğraflarım ve sigortadan bana bildirilen işe giriş bildirgesi var. Ne yapabilirim? Ali ÇATAKÇI
Sayın Okurum,
Vermiş olduğunuz bilgilere göre özürlü statüsünden emekli olmak istediğiniz anlaşılıyor. Bunun için öncelikle özürlülere özgü vergi indirim hakkından yararlanıyor olmanız gerekiyor.
Vergi indirim hakkından yararlanmanız için çalıştığınız işyerinden alacağınız belge ile ildeyseniz Defterdarlığa, vergi dairesi bulunan ilçedeyseniz vergi dairesi müdürlüğüne, yoksa mal müdürlüğüne başvurmalısınız. Bu birim sizi yetkili hastaneye sevk edecek ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduğunuza karar verilirse hem vergi indirim hakkına hem de özürlü statüsünden emekliliğe hak kazanmış olacaksınız.
17.05.1999 ilk sigortalılık girişiyle 18 yıl ve 4 bin 80 günle emekli olabileceğinizden görünür koşullara göre SSK’nın da bildirdiği gibi ancak 17.05.2017 tarihinde emekli olabilecek iseniz de bu süreyi öne almanız mümkün.
Bunun yolu ise işe giriş bildirgenizin verildiği fakat priminizin o zamanki işvereniniz tarafından yatırılmadığı 1989 tarihli çalışmanıza geçerlilik kazandırmaktan geçiyor. Bunun için yapmanız gereken İş Mahkemesine Hizmet Tespit Davası açmaktır. Elinizde bulunan delillere bir de birkaç tanık ilave ettiğinizde işiniz kolaylaşacaktır. Zira bu konudaki Yargıtay içtihatları işe giriş bildirgesi verilmiş olması ve tanık anlatımlarıyla da desteklenen fiili çalışma olgusunun doğrulanması durumunda en az bir gün süreyle çalışılmış olduğu yönünde oluşuyor.
Bu nedenle vakit yitirmeksizin dava açarak işyerinde fiilen çalıştığınızı bilen şahitler de bulursanız ilk sigortalılık tarihinizi 1989 yılına getirebilir, 15 yıl ve 3 bin 600 günle emeklilik şartlarına tabi olabilirsiniz. 1989 yılı girişine göre hem 15 yılı hem de gün olarak 3 bin 600 gününüz tamam olduğuna göre emekliliğiniz için gereken tek şey, yetkili iş mahkemesine Hizmet Tespit Davası açmaktır.
Sakarya’dan okurum Ayhan YILMAZ da 1988 yılında çalıştığı firmadan sigorta kartının verildiğini, fakat bir süre çalıştığı bu firmadan ayrıldıktan sonra o dönem hiç prim yatırılmadığını öğrendiğini, aynı kart üzerinden daha sonraki işyerinden prim yatırıldığını emeklilik hesabında hangi tarihin esas alınacağını soruyor. Bu okurum da aynen Ali ÇATAKÇI gibi hizmet tespit davası açarsa ancak işe girişi bildirilip primi yatırılmayan başlangıcının emeklilik hesabında değerlendirilmesini sağlayabilir.
Okur Sorularına Kısa Cevaplar
S.KONUR – Şu an Emekli Sandığı iştirakçisi olanların gerek kesenek kesme yöntemi ve gerekse emekli aylığı bağlanma yöntemi yeni SSGSS Yasası ile değişikliğe uğramıyor. Bu bakımdan 1.dereceden emekli olmayı düşünüyorsanız bunun için beklemenizde emekli aylığı hakkı bakımından bir sakınca bulunmuyor.
Mevhibe YEŞİL – 248 günlük SSK sigortalılığından sonra 05.12.1988 günü devlet memuru olarak göreve başlayan 18.05.1967 doğumlu kadın iştirakçi olarak 44 yaşınızı dolduracağınız 18.05.2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. 20 yıllık hizmet süreniz dolmuş bulunduğundan isterseniz çalışmaya devam etmeyebilirsiniz.
Hamdullah AVCI – Emekli aylığını alarak çalışma yasağı bugünün çalışanlarına gelmiyor. Bu engel yeni SSGSS Yasasına göre ilk defa çalışmaya başlayanlar için geçerli. İşvereniniz sizi işten çıkardığında kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.
İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
İzinsiz İş ve İşçi Bulmaya Aracılığa Cezalar Güncellendi
Bilindiği üzere iş arayanların elverişli oldukları işlere yerleştirilmeleri ve çeşitli işler için uygun işçiler bulunmasına aracılık etme görevi, İş-Kur ve bu amaçla gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan özel istihdam bürolarınındır.
En az lisans düzeyinde öğrenim görmüş, devlet memurluğuna atanmaya engel mahkûmiyetin bulunmayan, müflis veya konkordato ilân etmiş olmayan gerçek kişiler ile bu tanıma uyan kişilerin idare, temsil ve ilzama yetkili olduğu tüzel kişiler biçiminde açılabilecek Özel istihdam büroları, İş-Kur’ca iş piyasasının ihtiyaçları dikkate alınarak belirlenecek sayıda ve aranan koşullar çerçevesinde seçilmek ve izin verilmek kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşları dışında iş ve işçi bulma faaliyetlerinde bulunabilmektedirler. Yurt dışı iş sözleşmelerinin İş-Kur’a onaylatılması zorunlu bulunuyor.
İş-Kur’dan izin belgesi almadan iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetinin bir işyerinde veya 09.06.2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanununda yazılı araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzer yayın araçlarından biri ile işleyenlere bir milyar TL (Eski birimle) yerine 06.08.2008 tarihinden itibaren artık on bin Türk Lirası idari para cezası; bu fiilin her bir tekrarında yirmibin Türk Lirası para cezası verilecek.
İş arayanlardan ücret alan veya menfaat temin edenlere de on bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, İş-Kur’ca onaylatılmayan her bir yurtdışı iş sözleşmesi için üçyüz Türk Lirası idari para cezası uygulanacak.
İdari para cezaları, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında her yıl artırılarak uygulanacak.
5326 sayılı Kabahatler Kanunu gereği kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karara karşı yetkili Sulh Ceza Mahkemesine başvuru hakkı bulunuyor. Bu sürede yargı yoluna başvurulmaması halinde karar kesinleşecek. Yargı yoluna başvurulması halinde, durumun İş-Kur’a bildirilmesi gerekiyor.
(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 08.08.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.