Cevap: Değerli okurum, son prim affı yasası sigortasız geçen günler için borçlanma imkanı getirmiyor. Kızınızın SSK’ya bildirilmeyen çalışmaları ile ilgili olarak geriye dönük borçlanma imkanı yok. Ancak kendisini sigortasız çalıştıran işvereni SGK’ya dilekçe ile ya da ALO 170 hattından şikayet edebilir. Söz konusu işyerinden ayrılalı 5 yıl geçmediyse iş mahkemesinde dava da açabilir.
Bağ-Kur borçlarımdan nasıl kurtulabilirim?
Soru: Sadettin Bey, 2003 Haziran ayında sigortalı olarak çalıştığım işyerimden ayrılarak 2003 Ağustos ayında şirket kuruluşu yaparak kendi işyerimi kurdum ve Bağ-Kur’a kayıt oldum. Bağ-Kur’a son 2 yıl prim ödeyemedim. 2006 yılında yeniden bir firmada sigortalı olarak çalışmaya başladım. 2006 sonunda da vergi dairesinden işletme faaliyetini sonlandırdım. Ticaret odasından şirket kapanışını yapmadım. Bağ-Kur’a vergi dairesinden terk yazısını gönderdim. 2006’dan bu yana hem Bağ-Kur’da hem de SSK’da kaydım aktif. Son 2 yıl Bağ-Kur’da işleyen primlerimi durdurmak ve aftan yararlanmak istiyorum ancak Bağ-Kur’da aktif sigortalı göründüğümü, prim iptalini yapamayacaklarını söylüyorlar. Sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra Bağ-Kur’un prim tahakkukunu bitirmesi gerekmiyor mu? Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz. Ahmet OBRUK
Cevap: Değerli okurum, limited şirket ortakları zorunlu olarak Bağ-Kur sigortalısı olurlar. Şirket ortaklığından kaynaklanan Bağ-Kur sigortası, şirketle olan ortaklık ilişkinizin bitmesinden ya da şirketin tasfiyesinden sonra sona erer. Şirketinizin tüzel kişiliği sona ermemişse öncelikle ona son verin ve vergi dairesinden alacağınız yazı ile Bağ-Kur sigortalılığınızı durdurun. Şuan Bağ-Kur borçlarından kurtulabilmek için yapabileceğiniz iki şey var. Ya bugünlerde yeniden uzatılan prim affına başvurup borcunuzu ödemek, ya da Bağ-Kur’a prim ödediğiniz son ayın üzerinden 5 yıl geçmesini beklemek. 5 yıldan sonra sizden bu primler istenemez.
Dul ve yetim aylığı alabilir miyiz?
Soru: Sadettin Bey, size iki ayrı sorum var yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Bir yakınımın kendisi için soracağım bir de babası için soru soracağım. Babası: doğum tarihi 01.01.1944, SSK primi yok, 03.04.1989 – 03.06.1994 tarihleri arasında muhtarlık yaptı. 24.10.1999 tarihinde ise vefat etti. Ölen kişinin hanımına aylık bağlanabilir mi?
Yakınımın kendisi: Doğum tarihi 10.01.1971, SSK gün toplamı 2600, boy 1.65, kilo 129. Bu kişide “BEHÇET” hastalığı var sürekli bayılıyor. Bir de aşırı derecede kilosu olduğu için çoğu firma bu kişiyi işe almıyor şu anda evde oturuyor ve geliri hiç yok. Bu kişi malulen emekli olabilir mi, olması için ne yapması gerekir. O.DERE
Cevap: Değerli okurum, yakınınızın babası ölmeden önce Bağ-Kur’a muhtarlıktan dolayı 5 tam yıldan fazla prim ödediği için dul eşine aylık bağlanır. Hemen en yakın SGK birimine müracaat etsin. Behçet hastalığı olan yakınınız ise, sağlık kurulu raporuyla en az 2/3 oranında maluliyeti olduğunu belgeleyebilirse, hem kendi sigortalığından dolayı SSK’dan malullük aylığı, hem de babasından dolayı Bağ-Kur’dan yetim aylığı alır. O da vakit kaybetmeden en yakın SGK birimine müracaat etsin.
Ömer Ağabey’i bekliyoruz…
Geçtiğimiz hafta kalp krizi geçiren Ömer Lütfi METE ağabeyin sağlık durumunun hızla iyiye gittiği haberini aldım. Kendisine acil şifalar diliyor ve hikmetli kalemini bir an önce yeniden eline almasını bekliyoruz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 06.08.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.