BASINDAN YAZILAR
Boşta Geçen Süreleri Afla Doldurabilir miyiz? / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Boşta Geçen Süreleri Afla Doldurabilir miyiz? / Şevket Tezel

KEY yardımından yararlanılmış olan her yıl için ne kadar ödeme yapılacak?

Aylık KEY yardımları her yıl için aynı olmayıp altı aydan altı aya değişime uğradı. Son beş yılda ise 80 bin TL’de sabitlenmişti. 01.01.1987 – 31.12.1995 tarihleri arasındaki KEY’ler Emlak Bankası’nın altı aylık mevduat faizlerinin 29.12.1999 tarihine kadar bileşik olarak uygulanmasıyla nemalandırıldığından eski KEY’ler daha sonraki KEY’lerden daha fazla nemalanmış oldu.

Örneğin sadece 01.01.1987 – 31.12.1990 tarihleri arasında yani ilk dört yıl için KEY’i olan bir hak sahibine KEY ödemesi olarak 808,70 YTL ödenirken, yine yalnızca 01.01.1992 – 31.12.1995 tarihleri arasında, yani son dört yıl KEY ödemesinde bulunan bir hak sahibine ise 330,81 YTL KEY ödemesi yapıldı.

 

Bankadan verilen miktarı almak itiraz hakkını yok eder mi?

Bankadan verilen KEY ödemesini almak, karşı tarafı ibra etmek anlamını taşıyan bir evrak imzalanmış olmadığı sürece sakıncalı değildir. Kaldı ki ödeme esnasında makbuz alınması ve alınan makbuza ihtirazi kayıt şerhi konulması muhatabın ibra edilmediğinin bir kez vurgulanmasına yarayacağından bu konuda mütereddit olanlar için rahatlatıcı bir önlem olacaktır.

 

İtiraz en geç ne zamana kadar ve nasıl yapılmalı?

1987-1995 yıllarında çalışmasına rağmen eksik KEY ödendiğini düşünen, ya da KEY ödemesi hakkı bulunduğunu düşünmesine karşın hiç KEY ödemesi çıkmayanların en geç 27 Ekim 2008 tarihine kadar yazılı olarak itiraz etmeleri gerekiyor.

Zira Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunun 5. maddesinde; ‘Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketine iletilen listelerde isimleri yer almadığı halde, konut edindirme yardımına müstahak olduğunu ileri sürenlerin, ilanın yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde mülga 3320 sayılı Kanuna göre konut edindirme yardımı hesaplarını tahakkuk ettirmek ve ilgili bankaya devretmekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlara başvurmaları halinde, adlarına daha önce konut edindirme yardımı yapıldığı hususunun her zaman düzenlenmesi mümkün olmayan nitelikteki belgelerle kanıtlanması veya bu durumun ilgili kurumların kayıtları ile anlaşılması kaydıyla, konut edindirme yardımı tutarları ilgili kurum veya kuruluşlarca hesaplanarak ilgililerin başvurusunu izleyen 2 aylık süre içinde 3 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen formatta ve şekilde Bankaya bildirilir. Bu fıkraya göre hak sahibi olduğu tespit edilenlere yapılacak ödemelerde 3 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine ilişkin hükümler uygulanır. Bu fıkrada belirtilen başvuru süresi geçirildikten sonra yapılan talepler ilgili kurum ve kuruluşlarca dikkate alınmaz.’ hükmü bulunuyor.

Bu itirazı gerek kamu işçisi ve gerekse özel sektör çalışanları SGK’ya, memurlar ise 1987-1995 yılları arasında çalışmış oldukları kurumlarına yapmalılar.

İsimleri listede olup, Vatandaşlık numarası kayıtlı olmadığı için ödeme ekranında  gözükmediği gerekçesiyle Ziraat Bankasınca paraları ödemeyen hak sahipleri de itirazlarını yapmalılar.

İtiraz dilekçelerine o döneme ilişkin varsa bordro, Konut Fonuna ilişkin herhangi bir belgenin eklenmesinde yarar bulunuyor.

 

Örneğin 1987-1995 yılları arasında İzmir’in iki ayrı ilçesindeki üç ayrı okulda öğretmenlik yapan okurum Ümit ÇOLAK KEY konusundaki mağduriyeti için itiraz dilekçesini İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine sunacak.

İtiraza ilişkin örnek dilekçeleri www.alitezel.com’dan bulabilirsiniz.

 

İtirazda cevap için ne kadar beklenmeli?

 

İtiraz dilekçesi verildikten itibaren ilgili Kurumun kendisinden kaynaklanan yanlışlık varsa gerekli düzeltmeyi yaparak Emlak Bankası’na göndermesi için iki ay beklemesi gerekiyor.

 

 

Yarın: KEY hak sahiplerine ne önerirsiniz?

 

İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI

 

Boşta Geçen Süreleri Afla Doldurabilir miyiz?

Babamın 1983-1993 yılları arasında 6 yıl 6 ay 7 günlük primi ödenmiş Bağ-Kur sigortalılığı vardı. 09.08.2007 tarihinden itibaren de isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalılığını tekrar başlattı ve devam ettiriyor. Yeni çıkan af kapsamında babamın 1993-2007 arası veya daha önceki boşta geçen günlerini borçlanabilir miyiz? Özlem SON

 

Sayın Okurum,

Yeni çıkan ve 28 Temmuz 2008 tarihinde başvuru süresi sona erecek olan Prim Affının kapsamında boşta geçen günleri ödeme olanağı bulunmuyor. Babanızın af kapsamında prim ödemesi için borcunun bulunması şart. Oysa babanızın Bağ-Kur’a prim borcu bulunmuyor.

Bir diğer okurum Seçil BARAN da “02.01.1963 doğumlu olduğunu, 15.01.1988 esnaflığa başladığını, fakat 04.10.2000 tarihinden başlayarak Bağ-Kur primini ödediğinden” söz ederek, geriye dönük ödeme hakkı bulunup bulunmadığını soruyor. Ona da cevabım sizinkiyle aynıdır. Seçil BARAN 04.10.2020 tarihine kadar Bağ-Kur sigortalılığını sürdürürse o tarihte emekli olabilecek.

Prim Affı Yasası kapsamında bu tür geriye dönük boşlukları tamamlama şansı değil de borç tahakkuk etmiş dönemlere ilişkin borçların yapılandırılarak daha uygun ödeme koşulları ile yerine getirme imkânı getirilmiş olunuyor.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 04.08.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM