BASINDAN YAZILAR
Bakan Bilgin, Sosyal Diyaloğu Yeniden Tesis Etti... - MuhasebeTR

Bakan Bilgin, Sosyal Diyaloğu Yeniden Tesis Etti...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yeniden kurularak bu bakanlığın başına hem uygulama hem akademik anlamda ülkemizin deneyimli bakanları arasında görülen Prof. Dr. Vedat Bilgin’in getirilmesi başta çalışanlar, emekliler, işverenler ile bakanlık ve bağlı kurum mensupları arasında büyük heyecan ve beklentilere yol açmıştır.

Bakan Bilgin, göreve gelir gelmez ilk iş olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ikiye bölünerek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarının yeniden teşkil edilmesi gibi zorlu süreci yürüterek başarıyla tamamladı.

ÇALIŞMA HAYATINDA SOSYAL DİYALOG ÇOK ÖNEMLİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yeniden kurulması ile birlikte ikinci planda kalan çalışma ve endüstri ilişkileri yeniden ön plana çıkarıldı. Bu bağlamda Bakan Bilgin, göreve gelir gelmez başta işçi kuruluşlarının en büyük temsilcileri olan Türk-İş, Hak-İş ile diğer sendikalarla karşılıklı ziyaret ve görüşmelerle iletişim kanalları açıldı. Aynı şekilde milyonlarca memuru temsil eden memur sendikaları ile emeklileri temsil eden kuruluşların temsilcileri arasında karşılıklı ziyaret ve görüşmelerle sorun ve beklentiler ile çözüm yolları konularında fikir teatisinde bulunuldu.

Diğer yandan işveren kesiminin temsilcileri ile çalışma hayatının diğer bileşenleri arasındaki görüşme ve ziyaretlerle sosyal diyalog yeniden güçlü bir şekilde tesis edilmiş oldu. Bunun ilk sonuçlardan biri yılbaşından önce açıklanan asgari ücretle birlikte sözü verilen asgari ücret desteğine ilişkin düzenlemenin yürürlüğe konmasının gerçekleşmesidir. Asgari ücret desteği geriye yönelik 2021/Ocak ayından itibaren işverenlere ödenecek. Uygulamaya ilişkin beklenen SGK düzenlemesinin çıkması ile birlikte bu süreç tamamlanacak.

SOSYAL GÜVENLİK YENİDEN ÖN PLANA ÇIKACAK!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yeniden kurulması ile birlikte 13 milyona yaklaşan emekliye maaş ödeyen neredeyse toplumun tamamına yakın genel sağlık sigortası hizmeti veren genel bütçeden sonra ülkemizin en büyük bütçesine sahip olan SGK yeniden “sosyal güvenlik” ile Çalışma Bakanlığı adı altında “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı” ismiyle yer bulmuş oldu. Böylece çalışma ve sosyal güvenlik ile ilgili bütüncül bir yaklaşımla daha isabetli sosyal politikaların geliştirilmesinin önü açılacak.

Sosyal güvenlik reformunun 15. yılına girdiğimiz bu süreçte başta dijitalleşme ile diğer teknolojik gelişmelere bağlı olmak üzere çalışma hayatında yaşanmakta olan dönüşümler ile ülkemizdeki dinamikler muvacehesinde etki analizinin kurumsal yapı, edimler, mevzuat, aktüeryal denge, kayıt dışılık ile diğer tüm sorunlar göz önünde bulundurularak sürdürülebilirliğinin sağlanması yönünde çalışmaların yapılması beklenmektedir.

3600 EK GÖSTERGE HEYECANI!

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Seçim Beyannamesinde yer alan polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerine ek gösterge imkânı verileceği müjdesini 24 Haziran'da yapılan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde açıklamıştı. Aradan geçen uzun süre sonra Bakan Bilgin’in 3600 Gösterge meselesini gündeme getirmesi kamu görevlileri arasında büyük heyecana yol açtı.

Önümüzdeki günlerde sonuçlanması beklenen 2022-2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri kapsamında hükûmet tarafından 3600 gösterge meselesinin bu sözleşme sürecinin içerisinde çözülmesi gerektiği yönündeki görüşü ön plana çıkmıştır.

3600 Ek Gösterge konusunda 4 milyona yaklaşan tüm kamu görevlileri, ek göstergenin sadece belirli meslek grupları değil tüm memurları kapsaması gerektiği bu hususta liyakat ve kariyer gibi daha objektif kıstasların göz önünde bulundurularak düzenleme yapılmasını beklemektedir.

Diğer yandan 3600 Ek Göstergeyle ilgili yapılacak ve bütün kamu görevlilerini kapsayacak düzenlemenin bir an evvel belirlenip takvime bağlanması bize ulaşan memur okurlarımızın en büyük temennisi olduğunu belirtelim.

ÇÖZÜM BEKLEYEN PROBLEMLER VE TALEPLER

Kamuda sözleşmeli ve diğer kadro bekleyen personel, Memur anneler, korona mağduru çalışanlar, EYT, stajyer ve çıraklar, ev hanımları, aylık bağlama oranları konusunda düzenleme bekleyen emekli adayları, evde küçük çaplı üretim yapan kadınlar, Bağ-Kur kaydı talepleri, 2000 yılı sonrası intibak bekleyenler, işçi alacak ve tazminatlarının iflas açısından öncelikli hâle getirilmesi, korunması GSS ve kıdem tazminatı… ile okurlarımızın diğer sorun ve talepleri önümüzdeki yazılarımızda yer vermeye çalışacağız...

             ***

“Zaman ve dünya durmuyor. Değişim, hayatın kanunudur. Ve sadece geçmişe ya da bugüne bakanların geleceği özleyeceği kesindir.” J.F. Kennedy

(Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi | 16.08.2021)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM