İşyerlerinin açılıştan itibaren bulundukları yerin belediyesine ilgili vergi dairesine işçi çalıştırıyorsa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne kayıt ettirilmesi gerekmektedir. İşyerini kayıt ettirmek için her kurum için değişik süreler öngörülmüştür.
Bu bağlamda 4857 sayılı İş Kanunu'nun 3. maddesine göre kanun kapsamında bir işyerini kuran işveren, bir ay içinde işyerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilgili bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 8. maddesine göre işveren en geç sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte işyeri bildirgesini kurumun ilgili ünitesine vermek veya iadeli taahhütlü olarak göndermek zorundadır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 168. maddesine göre işe başlama bildirimleri 10 gün içinde ilgili vergi dairesine yapılacaktır. İşyeri tescillerini kolaylaştırmak amacıyla şirketlerin tescillerinin ticaret sicil memurluklarının gönderdiği belgeler üzerinden yapılacağına ilişkin İş Kanunu'nda, Sosyal Sigortalar Kanunu'nda ve Vergi Usul Kanunu'nda hükümler bulunmaktadır. Bu bildirimler özellikle İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu yönünden beklenilen sonucu elde etmekten uzaktır.
Şirketin kuruluş aşamasında işçi çalıştıran bir şirketle karşılaşılmayacağından işverenlerin henüz işyeri organizasyonu yapılmadan sigortalıyı çalıştırmaya başlayacağı tarih ile sigortalı sayısını bildirmeleri zayıf bir ihtimaldir. Dolayısı ile İş Kanunu ve SSK Kanunu açısından ticaret sicil memurluklarınca yapılan bildirimler üzerine yapılan tesciller beklenen yararı her zaman sağlamayacaktır. Kaldı ki ticaret sicil memurlarının yapacağı bu bildirimler sadece şirketleri kapsamaktadır. Şirketlerin dışında kalan işyerlerini kapsamamaktadır. Ülkemizde kasaba, belde gibi küçük yerleşim yerlerinde maliyenin veya diğer kurumların hizmet birimleri genellikle bulunmamaktadır.
Bazı kurumların genellikle illerde (Sosyal Güvenlik Kurumu'nda olduğu gibi), bazılarının ise bölge düzeyinde (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda olduğu gibi) teşkilatı vardır. Vatandaşlarımız bir işyeri açılışı için bulundukları yerde bir resmi kuruma müracaat etmek yerine bir başka yerleşim yerindeki idareye işyeri açılışı için gitmek veya evrak göndermek durumunda kalmaktadır. İnsanlarımızın işyeri açılışı için birçok kurumla muhatap olması bürokratik işlemlere, para, zaman ve kaynak israfına neden olmaktadır.
İşyeri kayıtlarının vatandaşa en yakın birim olan belediyelere, belediyelerin olmadığı yerlerde ise en yakın Maliye Bakanlığı birimine (vergi dairesine) yapılması durumunda bürokratik işlemler azalacak, birçok memurun ve mükellefin bu işlerle uğraşması önlenecek, kağıt vb. giderler azalacak, her şeyden önemlisi vatandaş devlet dairelerinde işyeri kayıtları için zaman harcamayacaktır.
İşyerinin açılması için teknik nedenlerden dolayı ön inceleme yapılması gerekiyor ise bu tür işyerleri bu düzenlemenin dışında tutulabilir. Bu sistemde belediyeler veya vergi dairesi işyeri bildirimlerini ilgili kurumlara belirli dönemlerde gönderir. Belediye veya vergi dairesine işyerinin açılışı için yapılan başvuru, aynı tarihte diğer kurumlara da yapılmış sayılır.
Sonuç itibariyle işyeri açılışı için mükellef/ işverenlerin değişik kurum ve kuruluşlarla muhatap olmasını önlemenin yolu vatandaşların sadece bir kuruma işyeri açılışını verecekleri bir düzenlemenin yapılmasından geçmektedir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 29.07.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.