Devlet memuru olarak çalışıyorum. Küçük bir kurumdan ek ödemesinin fazla olması sebebiyle büyük bir bakanlığa naklen geldim. İnanın ek ödeme sebebiyle kurum değiştirdim. Ama pişman oldum. Kuruma başlayalı 4 ay oldu. Ağustos ayında izin kullanmak istiyorum. Ama amirim "Sen yenisin iznini Eylül'de kullanırsın" diye izin vermiyor. Amirin yıllık izin kullanmada böyle bir yetkisi var mı?
S.Y./Ankara
Sevgili okurum. Devlet Memurları Kanunu'nun 103. maddesinde yıllık izinlerin, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabileceği düzenlenmiş bulunmaktadır. Görüldüğü üzere yıllık izin amirin uygun bulacağı zamanlarda kullanılmaktadır. Ancak iznin kullandırılmasında amirin keyfi hareket etmesi mümkün değildir. Hizmet gereklerine göre hareket etmesi gerekmektedir. "Sen
yeni başladın iznini Eylül'de kullan" gibi bir durum izni kullandırmamaya gerekçe olamaz.. Gerekirse müracaat ve şikayet yönetmeliğine uygun olarak amirinizi şikayet edebilirsiniz. Bir sözüm de amirinize... Yeni başlayan bir memura amirlik gücünü göstermeniz bu şekilde doğru değil. Eşitlik ilkesine ve hizmetlerine göre çalışanlarınıza davranın...
Sosyal Güvenlik Reformu'nda emeklilik yaşı konusu
Sosyal Güvenlik Reformu ile sosyal güvenlik alanındaki getirilen düzenlemeleri siz okuyucularıma anlatmaya devam ediyorum. Bugün reformda yaş ve prim ödeme gün sayıları konusunu değinmek istiyorum.
447 sayılı kanuna göre 2000 yılından sonra ilk defa işe giren kadın sigortalılar 58, erkek sigortalılar ise 60 yaşında emekli olacaklardır.
Emeklilik yaşından etkilecek misiniz?
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda mevcut çalışanların emeklilik yaşı konusunda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Bu kanunda, 2036 yılında kadar emeklilik yaşında bir değişiklik bulunmamaktadır. 2036 yılından sonra emekli olacaklarda ise kademeli bir artışla erkeklerde 2046 yılında, kadınlarda ise 2048 yılında 65 yaş uygulanacaktır.
Getirilen kolaylıkla
Emeklilik yaşında getirilen kolaylıkla da kanundan sonra ilk defa işe giren sigortalıların SSK'lı iseler 7 bin 200 günü, BağKur veya Emekli Sandığı'na tabi iseler 9 bin günü tamamladıkları tarihte geçerli olan yaş ne ise hangi tarihte emekli olurlarsa olsunlar, bu yaştan emekli olabileceklerdir
Prim ödeme gün sayısı nasıl olacak
447 sayılı kanuna göre 2000 yılından sonra ilk defa işe giren SSK'lılar için 7 bin gün, BağKur ve Emekli Sandığına tabi olanlar için 9 bin gün şartı uygulanmaktadır.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda mevcut çalışanların prim gün sayılarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
Reform ile
5510 sayılı kanunun yürürlüğünden sonra ilk defa işe girecek sigortalılardan BağKur ve Emekli Sandığı'na tabi olanlar için halen uygulanan 9 bin gün korunmuş, SSK'lılar için ise 7 bin gün yerine 7 bin 200 gün şartı getirilmiştir.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 29.07.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.