İşverenlerin ve vatandaşların SGK’ya olan borçları 2020 Kasım tarihinde yürürlüğe konan “Torba Yasa” ile yapılandırılmıştı. Ancak, koronavirüsün yayılımının ve etkilerinin devam etmesi nedeniyle kısmi ve tam kapanmaların da etkisiyle çok sayıda işveren ve vatandaş ellerinde olmayan bu zorlu ortamda borçlarını zamanında ifa edememeleri nedeniyle haklarını kaybetti.
Diğer yandan kesinleşmiş SGK borçları dışında ihtilaflı aşamada bulunan veya henüz sonuçlanmamış olan borçların da, ihtilaflara son verilmesi ya da yeni ihtilaflar başlatılmaması amacıyla yeni düzenleme yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur.
Bu saiklerle hükûmet; geçtiğimiz günlerde “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” adı altında yeni “Torba Kanun”u TBMM’ye intikal ettirdi.
Söz konusu Torba Kanun’da belirtilen önceki Torba Kanun’da SGK borçlarını yapılandırmış ancak ödeme imkânı olmamış ayrıca bu kanundan sonra SGK’ya borçları olanların bu yapılandırmadan faydalanması öngörülmektedir. SGK uygulamasında çok sayıda statüde farklı sigortalılık ve uygulamalar olması nedeniyle çok sayıda okuyucumuz mevcut borçlarının yapılandırma kapsamında bulunup bulunmadığın sormaktadır. Okuyucularımızın sualleri tüm detayları ile bu yazımızda açıklığa kavuşturulmuştur.
YAPILANDIRMA KAPSAMINDA BULUNAN PRİM BORÇLARI
2021 yılı Nisan ayı/dönemi ve önceki aylara/dönemlere ilişkin olup, Torba Yasa’nın yayımlanma tarihinden önce tahakkuk ettiği hâlde bu tarih itibarıyla ödenmemiş olan;
Yapılandırma kapsamında yer alıyor. Ayrıca belirtilen primlerle birlikte ilgili kanunları gereğince SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı da yapılandırılıyor.
ASGARİ İŞÇİLİK BORÇ YAPILANDIRMASI
2021 yılı Nisan ayı/dönemi ve önceki aylara/dönemlere ilişkin olup bu tarihe kadar (bu tarih dâhil) bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin olup bu kanunun yayım tarihinden önce SGK tarafından re’sen tahakkuk ettirilerek işverene tebliğ edildiği hâlde kanunun yayım tarihi itibarıyla ödenmemiş olan; özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespitler sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primleri yapılandırma kapsamında bulunmaktadır.
SGK İDARİ PARA CEZALARI VE DİĞER BORÇLAR
2021 yılı Nisan ayı/dönemi ve önceki aylara/dönemlerde yapılan tespitlere ilişkin olup yapılandırmanın son başvuru tarihine kadar tebliğ edilen SGK idari para cezaları da yapılandırılacaktır. Diğer yandan Torba Kanun ile ayrıca;
Değerli okurlarımız, SGK borçlarının yapılandırma şekilleri, başvuru esasları, avantajlar ve diğer tüm püf noktaları, izleyen yazılarımızda açıklanmaya devam edilecektir…
(Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi | 29.05.2021)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.