BASINDAN YAZILAR
Esnek Çalışma Toplumsal Bağışıklığa Kadar Sürmeli - MuhasebeTR

Esnek Çalışma Toplumsal Bağışıklığa Kadar Sürmeli

Yeni kontrollü normalleşme dönemi başladı. Bu süreçte toplumun önemli bir bölümü aşılanıncaya kadar esnek mesainin sürmesi gerekiyor. İşverenlerin bu dönemi etkin ve verimli şekilde planlamaları önemli.

Salgında 17 Mayıs-1 Haziran dönemini kapsayan kontrollü normalleşme başladı. Ancak bu kez bulaşın büyük bölümünün işyerlerinde gerçekleştiği unutulmadan, işverenlerin önyargılarını bırakıp uzaktan çalışmayı mümkün olan en çok çalışan için devam ettirmesi gerekiyor. Koronavirüs salgınıyla esnek çalışmanın uygulandığı işyeri sayısı hızla arttı. Yaşanan tecrübeler gösterdi ki, özellikle bazı işyerlerinde uzaktan çalışma verimliliği getiriyor. Bu nedenle uzaktan çalışmanın işçinin 'kaytarması' anlamına gelmediği ortaya çıktı.

'KAYTARMAK' DEĞİL

Ancak işverenlerin uzaktan çalışmaya yönelik algısının tümüyle değişmesi zaman alacaktır. Bu algının değişmesi için işyerinde uzaktan çalışmaya ilişkin yazılı ve net bir model oluşturulması çok önemli. İşverenlerin uzaktan çalışan işçinin kaytardığına dair algısının arkasında işçinin işini evinden yürütüyor olması geliyor. Ancak uzaktan çalışırken gerekli düzeni oluşturan ve sorumluluklarını yerine getiren işçi için uzaktan çalışmak kaytarmak değil. Hatta bazı durumlarda işverenin saat sınırı olmaksızın iş vermesi gibi durumların oluşması nedeniyle işyerindekinden daha fazla çalışma anlamına gelebiliyor.

KURALLAR NET OLMALI

Bu nedenle işçi ve işverenin uzaktan çalışmayı etkin bir şekilde sürdürebilmesi için uzaktan çalışmanın kuralları net bir şekilde konulmalı. Örneğin işçinin bilgisayarının hangi saatlerde açık olacağı, telefonu hangi saatler içerisinde cevaplayacağı net bir şekilde belirlenirse işçi uzaktan çalışmayı daha rahat planlar. İşveren de bu sayede işçinin 'kaytarmadığına' dair somut bir veri elde eder.

RİSKİN AZALTILMASI GEREKİYOR

Etkin bir esnek çalışma mekanizmasının hayata geçirilmesi bulaş riskini azaltacağı gibi verimliliği de üst seviyeye çıkaracaktır. Yalnızca uzaktan çalışmanın değil, telafi çalışmasının, kayan mesai sürelerinin, dönüşümlü vardiya düzeninin kurulmasıyla bu sürecin geçirilmesi çok önemli. Bu modeller hayata geçirilmezse işverenlerin bulaşmadan sorumlu tutulma ihtimali artacağı gibi işyerindeki iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmaması durumunda çalışanların iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmeleri ve kıdem tazminatlarını alması söz konusu olacaktır. Bütün bu nedenlerle hem özel sektörde hem de kamuda salgının etkileri tamamen kalkıncaya kadar esnek çalışma devam ettirilmeli. Bu sayede toplumun önemli bir bölümü aşılanıncaya kadar esnek mesainin etkin ve verimli şekilde planlanması sağlanabilir. Bu şekilde vakaların yeniden yükselişe geçmesi de engellenebilir.

GENELGEDE DE DİKKAT ÇEKİLDİ

İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeye göre 17 Mayıs-1 Haziran döneminde kamu kurum ve kuruluşlarında mesai süreleri 10:00-16:00 olarak uygulanacak. Ayrıca uzaktan-dönüşümlü olarak esnek modellerin devamı da sağlanacak. Dolayısıyla özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının yoğun olduğu il ve bölgelerde toplu taşımadaki yoğunlukların azalması, işyeri içi bulaşmanın azaltılmasına yönelik olarak vardiyalı-dönüşümlü ve mümkün olan en fazla kişinin uzaktan çalıştığı yapının devamı sağlanmalı.

(Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi | 18.05.2021)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM