İlk defa 2018 yılından itibaren emeklilere verilmeye başlanan bayram ikramiyeleri bu yıl da Ramazan Bayramı öncesi emeklilerin hesaplarına yatırılacaktır. 2018 yılından beri hiç artırılmadan 1.000 TL olarak ödenmekte olan ikramiyenin bu sene de artıp artmayacağı en çok merak edilen konuların başında gelmektedir.
Nihayet geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ikramiyenin Ramazan Bayramı öncesinde 1.100 TL olarak belirlendiği açıklandı. Böylece %10’luk bir artış söz konusu olacaktır.
Gazetemize gelen çok sayıda e-Maillerden ikramiye ile ilgili kafaların hâlen karışık olduğu anlaşılmaktadır. Keza emekli derken SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri gibi farklı statüde emekli olanlar olduğu gibi iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortasından sürekli iş göremezlik geliri alanlar, malulen emekli olanlar, engelli emekli aylığı alanlar, dul ve yetim aylığı alanlar… gibi farklı kesimler bulunmaktadır.
Dolayısıyla herkese eşit oranda ikramiye verilecek mi? Ya da belirli oranlar mı esas alınacak? Gibi çok sayıda soru bulunmaktadır. Yaklaşan bayram öncesinde ikramiye ile ilgili bütün sorulara cevap olacak şekilde bu yazımızı ayırmış bulunmaktayız…
KİMLERE İKRAMİYE ÖDENECEK?
Ramazan Bayramı emeklilik ikramiyesi, bayram öncesinde emeklilere ve SGK’dan ilgili mevzuat kapsamında gelir veya aylık alan hak sahiplerine yapılan ödemedir.
Ödemenin yapılacağı tarihte SGK’dan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara ödenecektir.
Ayrıca SGK’dan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi ödenir.
Primsiz ödemeler kapsamında 2022 sayılı Kanuna göre 65 yaş aylığı ve engelli maaşı alanlara emeklilik ikramiyesi verilmeyecektir.
Emeklilik ikramiyesinden herhangi bir vergi, SGK ya da diğer kanuni kesintisi yapılmayacaktır. Diğer yandan verilecek olan emeklilik ikramiyelerini resmî kurumlar dâhil olmak üzere hiç kimse haczedemeyecektir.
Bu hususlar kanunda hiçbir duraksamaya mahal vermeyecek şekilde hükme bağlanmıştır.
İKRAMİYENİN HESABI
Emeklilik ikramiyesinin ödenmesi için gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alma şartı bulunmaktadır.
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri yaşıyorlarsa bu bayram öncesinde kendilerine 1.100 lira ikramiye ödenecektir. Ancak ölümleri hâlinde her dul ve yetime 1.100 TL verilmeyecektir. 1.100 TL’lik emeklilik ikramiyesi dul ve yetimlere hisseleri oranında dağıtılacaktır.
Vefat eden sigortalılarımızdan dolayı gelir ve/veya aylık almakta olan hak sahiplerinin bayram ikramiyesi ödemesi hak sahiplerinin hisseleri oranında ödenir. Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle %50 hisse oranı ile eşe, %25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi hâlinde; 1.100 TL tutarındaki bayram ikramiyesi hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 550 TL, yetim çocuğa ise 275 TL tutarında bayram ikramiyesi ödemesi yapılacaktır.
İş kazaları ve meslek hastalıkları sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödenir. Örneğin; meslekte kazanma gücü kayıp oranı %25 olması nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, 1100 TL'nin %25'i oranında yani 275 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir.
BİRDEN FAZLA EMEKLİLİK MAAŞI ALANLARIN İKRAMİYESİ
Eşinden ve babasından ya da kendi çalışmasından ve eşinden ya da herhangi bir şekilde birden fazla emekli maaşı alanlara birden fazla ikramiye verilmeyecektir. Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla ödemeye imkân veren dosya üzerinden ödeme yapılır. Örneğin emekli aylığı ile birlikte vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı da alan bir emekliye, en fazla ödemeye imkân veren dosya üzerinden 1.100 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir. Emekli aylığı ile birlikte %30 meslekte kazanma gücü kaybı oranı üzerinden sürekli iş göremezlik geliri alan bir emeklinin olduğunu farz edelim. Bu örnekte de en fazla ödemeye imkân veren emekli aylığı dosyası üzerinden 1.100 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir. Emekli veya hak sahibinin vefatı durumunda hak edildiği hâlde ödenemeyen bayram ikramiyesi vârislerine ödenir.
ÇEYİZ PARASI ALANLARA ÖDENMEYECEK
Çeyiz parası/evlenme yardım alanlara emeklilik ikramiyesi ödenmeyecektir.
Diğer yandan yabancı ülkelerle akdedilen sosyal güvenlik sözleşmeleri uyarınca kısmi gelir veya aylık alanlara, ülkemiz mevzuatına tabi olarak geçen prim ödeme gün sayılarının, sosyal güvenlik sözleşmesine göre nazara alınan toplam prim ödeme gün sayısına olan oranı, esas alınarak ikramiye ödenecektir.
Yersiz yapıldığı anlaşılan emeklilik ikramiyesi ödemeleri, ilgilinin varsa almakta olduğu gelir veya aylıklarından %25 oranında kesilmek suretiyle, SGK tarafında geri alınacaktır.
***
"Küsmek ve darılmak için bahaneler aramak yerine, sevmek ve sevilmek için çareler arayın." Hazreti Mevlâna
(Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi | 01.05.2021)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.