Örneğin bir üniversite öğrencisi iseniz ve resmi kurumlara burs başvurusu yapacaksanız, isteğe bağlı sigortaya başvuracaksanız, eşiniz ya da çocuğunuz sizin sosyal güvenceniz ile sağlık yardımı alacaksa ve daha birçok durumda bu belgeye ihtiyaç duyuyorsunuz.
Belge ile sizin işçi, memur, esnaf veya hak sahibi sıfatıyla sosyal güvenceniz olup olmadığı ya da geliraylık alıp almadığınız sorgulanıyor. Ancak bu belgeyi almak için tüm sosyal güvenlik kurumlarının (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) kapısını ayrı ayrı çalmanız gerekiyordu.
Her birinde kuyruklarda bekledikten sonra size “bizde kaydı yoktur” diye bir belge veriliyordu. Siz de -eğer takatiniz kaldıysa- bu belgeyi ilgili kuruma veriyordunuz. Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşın bu çilesine geçtiğimiz günlerde son verdi ve artık belgenin www.sgk.gov.tr adresinden alınabileceğini duyurdu. Söz konusu belgeye Kurumun sitesindeki e-hizmetlere hızlı erişim menüsünden ulaşabileceksiniz.
Bu sayede belgeye ihtiyaç duyan milyonlarca vatandaş rahatlatıldığı gibi, her gün yüzlerce vatandaşa belge vermek için uğraşan il müdürlüklerinin iş yükü de hafiflemiş oldu. Sahip olduğu bilgi işlem alt yapısı ve kadrosu ile kamu kurumları arasında ilk sıralarda yer alan SGK, bu alanda şimdiye kadar pek çok ilke imza attı. Görünen o ki Kurum daha pek çok ilke imza atacak ve biz de bunları duyurmaya devam edeceğiz.
Okur sorularına cevaplar...
Soru: Ben memur emeklisi olarak belediye başkanlığı yaptım. Geçenlerdeki yazınızda emekli belediye başkanlarına 1 Ekim’den sonra makam, temsiz ve görev tazminatı verileceğini yazmıştınız. Bu ödemeleri ben de alacak mıyım ve geçmişe dönük alabilir miyim? A.Yağmur
Cevap: Sayın okurum, söz konusu ilave ödemeleri siz de alacaksınız. Ancak bunun için 60 yaşı doldurmuş ve belediye başkanı olarak en az iki yıl fiilen görev yapmış olma şartı var. Her iki şartı da taşıyorsanız 1 Ekim’den sonra size en yakın SGK birimine müracaat edebilirsiniz. Hak kazandığınız ödemeler geçmişe dönük değil, başvuru tarihinden sonra ödenecektir.
Soru: SSK’ya ilk girişim 1982, toplam SSK günüm 3600, Bağ-Kur prim günüm 1727, doğum tarihim 6.3.1963. Halen SSK’lı olarak çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim? A.Atabay
Cevap: Sayın okurum, 46 yaşınızı doldurduğunuz 6.3.2009 tarihinde size en yakın SGK müdürlüğüne emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz.
Soru: Annem 1956 doğumlu ve 2007 Ocak ayından itibaren Bağ-Kur’a prim ödüyor. Yeni yasadan etkilenecek mi? Ne zaman emekli olabilir? T. Öztekin
Cevap: Sayın okurum anneniz yeni yasanın yaş şartından etkilenmeyecek. Şu an Bağ-Kur’lu ve yeni yasada 4/b’li olarak 20 yıl prim ödedikten sonra emekli olabilir. Ancak 15 tam yıl prim ödedikten sonra dilerse kısmi emekli aylığı bağlanır.
Soru: 1.9.1961 doğumluyum, ilk işe giriş tarihim 15.05.1989, 6000 gün primim var. Bu zaman zarfında 5.5 yıl maden sektöründe çalıştım. Bu 5.5 yılda yıpranma payından faydalanabiliyor muyum? Askerlik borçlanması yapmalı mıyım? R. Coşgun
Cevap: Sayın okurum maden işyerinin yeraltı işlerinde çalıştıysanız 5.5 yılın dörtte biri oranındaki süre prim gününüze eklenir. 51 yaşınızı doldurduğunuz 1.9.2012’de emekli olacaksınız. Askerliği borçlanmanız emeklilik tarihinizi değiştirmez.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 09.07.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.