ABD’de emekli aylıkları ve ABD Sosyal Güvenlik Kurumu’nun insana verdiği değeri bizim Sosyal Güvenlik Kurumu ile karşılaştırma fırsatını sizlerle paylaşmak istedim. Bakalım siz ne sonuca varacaksınız? Geçen hafta elime bir belge geçti, Amerikan Sosyal Sigorta İdaresi, bir Türk’e gönderdiği yazıyla tüm haklarını hatırlatıyor ve kendisine emeklilik planlamasını gönderdiği gibi vefat ederse geride kalanlara hangi yardımları vereceğini de ayrıntılı olarak bildiriyor. Yani bir nevi emeklilik şartlarından hangisi seçerse ne kadar emekli aylığı alacağını hatırlattığı gibi bunu bir yazılı hale getirip sigortalısına gönderiyor. İsmi gizleyerek yazıyı veriyorum.
“Saygıdeğer hanımefendi; M.K.
Doğum Tarihiniz : 01/02/1949
2006 yılından sonraki tahmini vergiye tabi geliriniz yıllık 7,702 dolardır. Sosyal Sigorta numaranızın son dört numarası: 7312
Emeklilik haklarınız
1-Emeklİ olabilmeniz için yeterli sayıda krediniz vardır. 62 yaşınıza geldiğinizde erken emekli olmanız halinde alacağınız aylık emekli maaşınız ayda $ 527.00 dolardır. Tam emeklilik yaşınız olan 66 yaşınıza geldiğinizde aylık alacağınız maaş $ 721 dolardır. Eğer 70 yaşınıza kadar beklerseniz alacağınız maaş ayda $ 981 dolardır.
Malûlen emeklilik haklarınız
2-ÇalIŞamaz duruma düşmeniz halinde, malülen emekli olarak alacağınız maaş ayda 702 dolardır.
Vefat ederseniz
Normal emekli veya malulen emekli maaşı almanız halinde vefat ederseniz, eşiniz ve
çocuklarınız da aylık alabilirler.
Hayatta kalacak diğer
aile fertlerine verilecek aylık ise; Bu yıl vefat etmeniz halinde, eşinizin ve çocuklarınızın aylık alabilmesi için yeterli sayıda krediniz vardır.
Ayda çocuğunuz 527 $ ,
Ayda çocuğunuza bakmakla
yükümlü olan eşiniz 527 $,
Ayda tam emekli yaşına ulaştığı zaman eşinizin alacağı aylık 703 $, Ayda tüm ailenin alabileceği
maximum aylık 1,055 $.
Cenaze yardımı olarak;
Bir kereye mahsus olmak üzere eşiniz veya küçük çocuğunuz ölüm ödemesi olarak $ 255 dolar alır.”
ABD Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalısını merak ettiği/etmediği her konuda bilgilendirmiş ve önüne seçeneklerini de sunmuş. Siz SGK’nın herhangi bir müdürlüğüne gitseniz bu bilgilerden hangisini alabilirsiniz? Peki yukarıdaki gelirleri YTL sayarsak aynı kişi Türkiye’den hem de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince aylık ne kadar YTL emekli aylığı alırdı biliyor musunuz? Tahmin edebiliyor musunuz?
SSK’nın yerine isteğe bağlı Emekli Sandığı’nı tavsiye ederim
12 yıllık devlet memuruyum. 6 ay ücretsiz izin alıp eşimle yurtdışına gideceğim, sonrasında istifa edeceğim. Bu 6 ay süresince yurtdışında işe girmem yasal mı? Bu sürede çalışıp da yabancı firmanın ödeyeceği primler Türkiye’de gerçerli olur mu? (Ülke BAE-Dubai) Öte yandan, istifa ettikten sonra, emekliliğime çok süre olacağı için SSK’dan prim ödeyerek emekli olmak istiyorum. Bu durumda hemen ödemeye başlamam gerekir mi, yoksa yaşımı doldurana kadar (37 yaşındayım) bekleyip, emekliliğime yakın bir zaman kala ödemeleri tamamlayabilir miyim? Son olarak, “Yeni Sosyal Güvenlik Yasası” gereği, memuriyet yaptığım 12 yıllık süre için tazminat alma hakkım var mı? l Aysun K.
Hanımefendi, ücretsiz izin esnasında devlet memuru sıfatınız devam eder sadece sizin mesaiye uymak devletin de aylık ödemek dışındaki bütün sorumluluklarınız aynen devam eder. Bu nedenle, aylıksız izin süresince yurtdışında dahi olsa bir işe girmeniz 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince disiplin suçu işlemek demektir ama ülkemizde buna pek dikkat edilmiyor. Mesela hekimler aylıksız izin alıp bu sürede özel hastanelerde hem de (İstanbul) Sağlık Müdürlükleri’nin izniyle çalışabiliyorlar bile. SSK’ya prim ödeme konusuna gelince, Dubai’de çalışırken SSK’ya isteğe bağlı prim ödemeniz de daha önce SSK’ya ödenmiş en az 1080 gün priminiz olmadığı için mümkün değil. Ancak, Türkiye’de bir şirketten çalışarak SSK’lı olabilirsiniz. Üstelik bu şekilde SSK’dan emekli olursanız memuriyet süreniz için ikramiye de alamazsınız.
Sizin SSK yerine, 5434 sayılı Kanunu’n 12’nci maddesine göre isteğe bağlı kesenek ödeyerek aynı Kanun şartlarıyla emekli olmanız da mümkündür. 12 yıllık memurum dediğinize göre 1996 yılında memur olmuş olmalısınız buna göre de 53 yaşında en az 7200 günle memuriyetten emekli olursunuz. Buna göre önce altı aylık aylıksız izin sürenizi kullanın izin bitince Dubai’de devam etmek istiyor dahi olsanız gelip memuriyete bir gün başlayın ve altı aylık aylıksız izin sürenizin primlerini-keseneklerini ödeyin. Hemen ertesi günden başlamak şartıyla bir müddet sonra istifanızı verin ve istifa ile birlikte 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu gereğince isteğe bağlı iştirakçiliğe devam edeceğinizi belirten dilekçenizi SGK’ya verin. Bu arada 1 Ekim 2008 günü Sosyal Güvenlik Reformu yürürlüğe girerse isteğe bağlı Emekli Sandığı iştirakçisi olamayabilirsiniz. İşte bu nedenle bütün bunları yapmadan yani 6 aylık aylıksız izin almadan hemen istifa edip, ertesi gün isteğe bağlı emekli sandığı iştirakçisi olup Dubai’de işe girebilirsiniz. Üstelik bu şekilde 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu şartlarıyla emekli olunca 12 yıllık memuriyet süreniz için ikramiye de alabilirsiniz.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 05.07.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.