BASINDAN YAZILAR
SSK'da 900 Günle Ölüm Aylıklarının Geriye Dönük Başlangıcı / Şevket Tezel - MuhasebeTR

SSK'da 900 Günle Ölüm Aylıklarının Geriye Dönük Başlangıcı / Şevket Tezel

SGK’ya Başvurun ve Birikmiş 17 Aylık Aylığınızı Alın

22.05.2004 tarihinde kaybettik. Babamın 04.11.1969- 06.02.1997 tarihleri arasında 975 günlük SSK’dan prim ödemesi var. Askerlik borçlanması yapmadan yeni yasaya göre 1953 yılı doğumlu annem dul maaşından faydalanabilir mi? Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?  Dilay ARSLAN

 

Sayın Okurum,

Ölen SSK sigortalısından dolayı hak sahibi eş ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanması için gerekli asgari gün sayısı 900’dür. Bu bakımdan babanızdan dolayı ölüm aylığı bağlanması için bu süre Kasım 2006 ayından beri yeterlidir.

 

Babanızdan dolayı annenize dul aylığı bağlanması için babanızın ölüm tarihinde babanızla anneniz arasında Medeni Kanuna uygun olarak evlilik bağının bulunması gerekmektedir. Bu da varsa annenize evlenmediği sürece bu aylık bağlanabilir.

 

Ölüm Aylığı Kime Nasıl Bağlanıyor?

Ölen SSK sigortalısının erkek çocuklarına yetim aylığı bağlanabilmesi, öğrenci değilse 18, orta öğrenim yapılması halinde 20, yüksek öğrenim yapılması halinde 25 yaşını doldurmamış olması şartına,

Ölen SSK sigortalısının kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi; bunların evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanması veya dul kalması, sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi bir işte çalışmaması ve bu kuruluşlardan dolayı gelir veya aylık almaması koşullarına,

Ölen SSK sigortalısının çalışamayacak durumda malûl bulunan çocuklara aylık bağlanması, bunların sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almaması şartına,

Ölen SSK sigortalısının ana veya babasına aylık bağlanabilmesi için; sigortalının öldüğü tarihte, eşine ve çocuklarına bağlanması gereken aylıkların toplamının sigortalıya ait aylıktan aşağı olması ve ana-babanın herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi bir işte çalışmaması ve 2022 sayılı Kanun hariç olmak üzere bu kuruluşlardan her ne ad altında olursa olsun gelir aylık almamasına,

 

bağlı bulunuyor.

 

Ölüm Aylığı İçin Nasıl Başvuracaksınız?

a) Sigortalı olarak çalışmakta iken ölenlerin hak sahiplerinin aylık bağlama işlemleri  sigortalının son defa çalışmalarının geçtiği sigorta il/sigorta müdürlüklerince sonuçlandırılıyor.

b) Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan ya da herhangi bir prim ödemesine (isteğe bağlı sigorta, topluluk sigortası, tarım sigortası) son verdikten sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlama işlemleri  hak sahiplerinin ikamet ettikleri ildeki sigorta il/sigorta müdürlüklerince yapılıyor ki babanızın durumu da buna uyduğundan ikamet ettiğiniz ildeki sigorta müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor.

c) SSK’dan emekli ya da malûllük aylığı almakta iken vefat eden emeklilerin hak sahiplerinin aylıkları sigortalının son defa çalışmalarının bulunduğu  sigorta il/sigorta müdürlüklerince bağlanıyor.

 

Ölüm aylığı başvurusu matbu “Tahsis Talep Beyan ve Taahhüt Belgesi” ile yapılıyor. Söz konusu belgeye, hak sahiplerinin nüfus müdürlüğünden alacakları sigortalının ölüm tarihini ve aile fertlerini gösterir vukuatlı nüfus kayıt örneğinin, 18 yaşından büyük hak sahiplerinin ikişer adet vesikalık fotoğraflarının, eş, 18 yaşından büyük kız çocuklar ile ana ve babaların dolduracakları beyan ve taahhüt belgelerinin, 18 yaşından büyük erkek çocukların öğrenci olduklarını gösterir öğrenim belgelerinin ve vesayet veya kayyımlık ilamının eklenmesi gerekiyor.

Çalışırken ölen sigortalının hak sahiplerine bağlanacak aylıklar, ölüm tarihini izleyen aybaşından başlar. 18.10.2006 tarihinden önce ölen ve 1800 gün veya ortalama 180 gün prim ödeme koşulunu yerine getirmediği için aylık bağlanmayan sigortalıların hak sahiplerine 5 yıldan beri sigortalı bulunup, sigortalılık süresinde en az 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş  olması durumda yeterli sayılmaya başlandığı 18.11.2006 tarihinde verilen bu hakkı izleyen beş yıllık süreçte ölüm aylığı başvurusu yapma imkânına sahip olduğunuz için babanızdan dolayı annenize dul aylığı 17-26.11.2006 tarihlerinden itibaren başlatılmak üzere bağlanacak.

Şayet ölüm sigortasından hak kazanılan aylıkları hakkı doğuran olay tarihinden 5 yıl geçtikten sonra yani sizin için 17.11.2011 tarihinden sonra istemiş olsaydınız ölüm aylığı yazılı istek tarihini izleyen aybaşından başlayacak ve beş yıllık emekli aylığı kaybınız olacaktı. SÖZCÜ’nüze danışmakla kendiniz için iyi yaptınız.

 

İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI

 

Eski Yapılandırmayı Bozup Yeni Prim Affından Yararlanabilirsiniz

Şirketimin SSK borcunu daha önce taksitlendirmiştim. Fakat birkaç taksitini ödemedim. Mayıs ayı sonunda ödenmesi icap eden taksit ve sigorta primini ödeyemedim taksitlendirme haricinde kalan sigorta borçlarından bir miktar ödeme yaptım. Eski taksitlendirme ve ödeyemediğim borçlarımı yeniden yapılandırabilir miyim? Yapılandırabilirsem ne zaman müracaat edebilirim? Barış DAĞLI

 

Sayın Okurum,

Borçlarını tecil ve taksitlendirmiş fakat ödememiş olan borçluların kapsama giren borçlarını taksitlendirme veya yapılandırma işlemlerini bozdurarak, ilgili kanunlara göre yapılmış olan ödemeleri mahsup edildikten sonra, yeni Prim Affı kapsamında yeniden yapılandırmaları başvuru formlarında beyan etmelerine bağlı bulunuyor.

Yeni Prim Affı kapsamına giren borçları ilgili kanunlar gereği tecil ve taksitlendirilmiş veya yeniden yapılandırılmış ve taksitlendirme veya yapılandırma işlemleri başvuruda bulunulan tarih itibariyle devam etmekte olan borçluların, başvuru süresi içinde taksitlendirme veya yapılandırma işlemlerinin bozularak, kapsama giren borçlarınızı peşin veya taksitle ödeneceğini başvuru formunda beyan etmeniz halinde, taksitlendirme veya yapılandırma işlemleri bozularak, ilgili kanunlara göre yapılmış olan önceki ödemeleriniz mahsup edildikten sonra, kapsama giren kalan borçlarınızı, yeni Prim Affı çerçevesinde peşin veya taksitle ödeyebilirsiniz. Bu işlem için 28 Temmuz 2008 tarihini geçirmeden başvurmalısınız.

 

İşverenlikten Emekliliğiniz 23.11.2009 Tarihinde

23.11.1962 doğumlu işverenim. 20.04.1982 Bağ-Kur girişli olup bugüne kadar devam ettiriyorum. Sadece 02.03.1983-02.09.1985 tarihleri arasında ara verdim. 1983 yılında gittiğim askerliğimi 482 gün olarak ödedim. Ne zaman emekli olabilirim? Ahmet AKBABA/İZMİR

 

Sayın Okurum,

Vermiş olduğunuz bilgilere göre Bağ-Kur’dan emekli olmak için 01.06.2002 tarihindeki hizmetiniz itibariyle 47 yaşa tabisiniz. Bu yaşı 23.11.2009 tarihinde dolduracaksınız. 17.06.2008 tarihi itibariyle gerekli 25 yılı dolduruyorsunuz. Ancak emekli aylığı için başvurabileceğiniz tarih en erken 23.11.2009 tarihidir. Bu tarihe kadar ister prim ödemeye devam eder, isterseniz Bağ-Kur’lu olmanızı gerektiren işverenliğinize son vererek prim ödemeyebilirsiniz. İşinize devam ederseniz 25 yılı aşsa bile prim ödemeye devam etmek zorundasınız.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 04.07.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM