1999-2000-2001 yıllarında sigortalı olup kesintisiz çalışanlar, 2020’de 7 bin günü tamamladı. Ancak arada kesinti varsa bu yıla sarkabilir. Bu kişiler 7 bin gün dolduğunda, SGK’dan aldıkları yazıyla işverenden tazminat alabilir.
Emeklilik için yaş dışındaki gerekli diğer şartları sağlayan kişiler, 1475 sayılı Kanunun 14. maddesi uyarınca bu durumu kanıtlayan belgelerini SGK’dan alıp işverene verdiklerinde kıdem tazminatlarını alabiliyor. Bu hak genellikle 15 yıl, 3.600 günle tazminat hakkı olarak ifade ediliyor. Ancak herkes için emeklilik koşulları farklı olduğu için emeklilik için gerekli şartlar da farklılaşıyor. Bu noktada belirleyici olan ilk kez sigortalı olunan tarih. Kritik tarih de 9 Eylül 1999. Bu tarihten önce ilk kez çalışmaya başlayanlar için 15 yıl sigortalılık, 3.600 gün primle kıdem tazminatı alınabilirken, bu tarihten sonra ilk kez çalışmaya başlayanlar için ise şartlar daha ağır.
GİRİŞ YILI ÇOK ÖNEMLİ
İlk kez 9 Eylül 1999 ila 30 Nisan 2008 arasında sigortalı olmuş kişiler, 4.500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık şartlarına tabi olarak yaştan emekli olabiliyor. Ancak ilk kez 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olmuş kişiler yaştan emeklilik için gerekli 4.500 prim günü şartlarını sağlasalar bile, 25 yıl sigortalılık şartını sağlamadıkları için kıdem tazminatı haklarını kullanamıyorlar. Bu durumdaki kişiler en erken 2024’te 25 yıl sigortalılık süresi şartlarını sağlayabilecekleri için bu tarihten sonra kıdem tazminatı alabilirler.
SÜRE BU YIL DOLUYOR
Diğer taraftan emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları sağlayarak kıdem tazminatı alabilmek için kişinin hem yaştan, hem de normal emeklilik koşullarına göre değerlendirme yapılması gerekiyor. İlk kez 9 Eylül 1999 tarihinde sigortalı olan bir kişi eğer bu tarihten sonra hiç ara vermeden çalışmış ise 7 bin gün prim şartını 9 Kasım 2018 tarihinde tamamlamış oluyor. 1999-2000-2001 yıllarında ilk kez sigortalı olup kesintisiz çalışan kişiler 2020’de 7 bin günlerini tamamlamış oldular. Ancak arada çalışmalarında kesinti varsa bu tarihin bu yıla sarkması ve bugünlere denk gelmesi muhtemeldir.
EN SON İŞE GÖRE HESAPLANIYOR
Emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları sağlayıp kıdem tazminatı alınırken yalnızca son işyerinde geçirilen süre kadar tazminata hak kazanılır. Örneğin işçi 10 yıl bir işyerinde çalıştıktan sonra başka bir işyerine geçmiş ve bu işyerinde 6 yıl çalıştıktan sonra yaş dışındaki diğer şartları tamamlamış olması nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanmışsa son işvereninden yalnızca 6 yılın karşılığı kıdem tazminatını alabilir.
SGK’DAN YAZI ALMADAN İSTİFA EDEN KAYBEDER
15 yıl, 3.600 günle kıdem tazminatı almak için işçilerin uyması gereken bazı kurallar var. Aksi takdirde üzücü durumlar ortaya çıkabilir. Kişiler bu durumlarını tespit eden yazıyı bağlı oldukları SGK il veya ilçe müdürlüklerinden alıp işverene verdikleri takdirde işveren kıdem tazminatı ödemek zorundadır. İşverenin bu yazıyı kabul etmemesi veya kıdem tazminatı ödememesi mümkün değildir. İşverenin tazminat ödemeye yanaşmaması halinde ise, işçi önce arabulucuya, yine sonuç alınamaması halinde de mahkemeye başvurarak kıdem tazminatını alır. Ancak bu yazının SGK’dan alınmış olması çok önemlidir. İşçi bu yazı olmadan istifa ederse tazminattan da, işinden de olur.
(Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi | 13.01.2021)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.