"Torba Yasa" olarak bilinen “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile öngörülen yapılandırma ve affına şimdiden yoğun ilgi oldu. Her daim vatandaşın ve devletin yanında yer alan gazetemiz, yapılandırmanın başarıya ulaşması için SGK ve Maliye’ye büyük tanıtım desteği vermiştir.
Torba Kanun gündeme düştüğü andan günümüze kadar en fazla katkıyı bu köşemizden yaptık. Çeyrek asrı aşkın sosyal güvenlikte güvenilir uzmanlığımızla tüm iş dünyasının ve çalışanların güvenini boşa çıkarmadık. İşverenlerin ve çalışanların özellikle SGK borç yapılandırması ve affı konusunda en çok merak ettiği hususları tüm detayları ile buradan açıkladık. Okurlarımızın talep ve soruları çerçevesinde bu konudaki yazılarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz.
PANİK YOK SİLİNECEK!
Yüklü miktarda Bağ-Kur borcu olan okurlarımız! “Borcum silinmedi hâlâ borçlu görünüyorum” diye panik etmenize gerek yoktur. Keza bu işlem belli bir takvime bağlanmıştır. Buna göre prim borcu bulunan Bağ-Kur sigortalılarının borçlarını 01.02.2021 tarihine kadar ödeyememeleri veya yapılandırma kanunu kapsamında yapılandırmamaları hâlinde;
PEŞİN ÖDEME YOLU DAHA AVANTAJLI
Gerek SGK gerek Maliye borç yapılandırmalarına bakıldığında peşin ödeme yolunun daha avantajlı ve az maliyetli olduğu görülmektedir. Buna göre SGK yapılandırmalarında peşin ödemelerde Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90, iki taksitte ödemede ise Yİ-ÜFE tutarının yüzde 50’si silinecektir.
İLK TAKSİTİ ÖDEYEN SAĞLIKTAN FAYDALANACAK
Mevcut uygulamada genel sağlık sigortasından faydalanmak için 4/1-b sigortalıların 60 günden fazla prim borçlarının olmaması gerekmektedir.
Torba Kanun’la birlikte 4/1-b (Bağ-Kur) borcu olanların, ilk taksitlerini ödedikten sonra cari aylarda 60 günden fazla prim borçlarının olmaması hâlinde, genel sağlık sigortası borcu olanların ise son 1 yıl içinde 30 gün prim ödeme gün sayısına sahip olması hâlinde hem kendileri hem de bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden faydalanabilecektir.
YAPILANDIRMA HAKKINIZ KAYBOLMASIN!
Torba Kanun’da yer alan düzenlemeler gereği SGK primi, idari para cezası, işsizlik sigorta primi gibi borçların peşin veya ilk taksit ödemelerinin 01 Mart 2021 tarihine kadar yapılması zorunlu bulunmaktadır.
Buna göre; Yapılandırma taksitlerinden ilk iki taksitin süresinde ödenmemesi veya ilk 2 taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte, bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma hakkı ortadan kalkacaktır.
Diğer yandan taksitli ödemelerde (taksitin %10’unu geçmemek üzere) 10 TL’ye kadar eksik ödemeler yapılandırmayı bozmayacaktır.
Yapılandırmanın bozulması hâlinde ise borçlular ödedikleri taksit tutarı kadar yapılandırma hükümlerinden yararlanabileceklerdir.
Son olarak SGK Bağ-Kur prim borcu bulunup ödeme imkânı olmaması sebebiyle banka kredisi ile ilgili protokol olup olmadığını soran değerli okurlarımız, Bağ-Kur sigortalılarının, bankalardan kredi kullanarak emekli olması için henüz bir gelişme olmadığını belirtmek isterim. En ufak bir gelişme oldu mu buradan sizlere duyuracağız.
***
“Çok düşünüyoruz, ama az hissediyoruz. Makineleşmeden çok insanlığa, zekâdan çok iyilik ve anlayışa ihtiyacımız var.” Charlie Chaplin
(Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi | 14.12.2020)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.