BASINDAN YAZILAR
İşsizlik Ödeneği Alanların Emeklilik Primi Yatırılmamakta - MuhasebeTR

İşsizlik Ödeneği Alanların Emeklilik Primi Yatırılmamakta

"Torba Kanun"la Birlikte İşsizlerin Emeklilik Primlerini İŞ-KUR Ödeyecek

Ekim ayında TBMM’ye intikal ettirilen “Torba Kanun” hâlen TBMM’de görüşülmektedir. Bu kanun teklifi, sonradan yapılan ilavelerle hemen hemen toplumun tamamını ilgilendirecek hâle gelmiştir.

Milyonlarca çalışan ile işverenleri yakından ilgilendiren teklifte işçi kesiminin tepkisine yol açan bazı düzenlemelere karşın işsizlik ödeneği almakta olan işsizleri ilgilendiren yeni düzenlemelere de yer verilmiştir.

Torba Kanun ile birlikte işsizlerin emekliliğini de etkileyecek olan yeni düzenleme bu yazımızda irdelenmiştir…

Sigortalı işsizler faydalanabilecek

Kayıt dışı çalışanlar maalesef ne emeklilik hakkından ne de işsizlik ödeneği ne de diğer sosyal güvenlik haklarından faydalanamamaktadır. Bu nedenle daha önceden de defalarca dile getirdiğimiz üzere kaçak sigortalı çalışmaya asla razı olmamak lazım.

Sigortalı çalışan işçiler için işsizlik sigortası bulunmaktadır. Bu sigorta, bir iş yerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybını belli süre ve ölçüde karşılamaktadır.

4/1-a (SSK) kapsamında bulunan işçiler, SSK Geçici 20. Maddesi kapsamında bulunan TOBB, banka ve diğer sanık çalışanları İşsizlik Sigortasından faydalanmaktadır. Ancak bilinenin aksine sadece tam süreli çalışan sigortalılar değil belirli hâllerde part-time çalışanlar da bu sigortadan faydalanabilmektedir. Bunun için kanunen zorlama yapılmamaktadır.

Buna göre İş Kanununa tabi olarak part-time (kısmi süreli) iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar, ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı iş yerleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler istemeleri hâlinde kendi primlerini yatırarak işsizlik sigortasından faydalanabilmektedir.

İşsizlik sigortası prim miktarı; sigortalının prime esas aylık brüt kazançların üzerinden hesaplanan %1 sigortalı, %2 işveren ve %1 devlet payından oluşmaktadır. İsteğe bağlı işsizlik sigortası primi ödeyenlerden ise %1 sigortalı ve %2 işveren payı alınmaktadır.

İşsizlik ödeneği alanların emeklilik primi yatırılmamakta

İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır.

Mevcut uygulamada işsizlik ödeneği alanların sadece genel sağlık sigortası primleri İş-Kur tarafından SGK’ya yatırılmaktadır. Emekliliğe yarayan uzun vadeli sigorta kolları primleri yatırılmamaktadır. Bu nedenle primleri eksik olan çok sayıda işçinin emekliliği gecikebilmektedir.

“Torba Kanun” ile emeklilik primleri tamamlanacak

İşsizlik Sigortası Kanununda yer alan ilgili şartların sağlanması durumunda hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içerisinde;

  • 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödenmiş olanlara 6 ay süreyle;
  • 900 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödenmiş olanlara 8 ay süreyle;
  • 1080 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödenmiş olanlara 10 ay süreyle işsizlik ödeneği ödenmektedir.

Torba Kanun ile birlikte işsizlik ödeneğinden yararlandırılan kişilerin işsiz kaldıkları sürenin azaltılması ve iş gücüne daha çabuk geri dönmelerinin teşvik edilmesi amacıyla işten ayrılmalarını takip eden 90 gün içerisinde işe girmeleri ve 12 ay süreyle kesintisiz hizmet akdine tabi olarak çalışmaları hâlinde işsizlik ödeneğinden yararlandıkları süre için hesaplanacak uzun vadeli sigorta primlerinin İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması öngörülmektedir…

Özetle yapılan düzenleme iyi bir adım olmakla birlikte yeterli değildir. İşsizliğin yoğun olduğu göz önünde bulundurularak işsizlik ödeneğinden yararlandırılan kişilerin şartsız bir şekilde emeklilik primlerinin yatırılmasının sağlanması yerinde olacaktır. Keza işsizlikten dolayı primlerini tamamlayamaması nedeniyle emekli olamayanların mağduriyetini giderecektir.

              ***

“Cahil insan, davula benzer; sesi çok çıkar ama içi boştur.” Sadi Şiraz

(Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi | 07.11.2020)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM