Çocuk ilköğretim çağına gelene kadar çalışan anneye sunulan part-time çalışma hakkından babalar da faydalanabiliyor. Babanın bu talebini kabul etmeyen işvereni ise yüklü miktarda bir tazminat yükü bekliyor.
Doğum sonrasında kadın çalışanların 2-4-6 ay part-time çalışma hakkı bulunuyor. Diğer yandan çocuk ilköğretim çağına gelince kadar part – time çalışma hakkı yalnızca kadın çalışanlara değil, erkek çalışanlara da tanınmış durumda. Dolayısıyla çalışan bir baba işverene, “Ben çocuk bakacağım, part-time çalışmaya geçiyorum” şeklinde bir talepte bulunabilir. İşverenin bu talebe “Evet” demesi şart. Aksi halde tazminat ödemesi gerekir.
YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
Doğumdan sonra 8 haftalık rapor süresi biten kadın çalışan, isterse 6 aylık ücretsiz izin kullanabilir, isterse doğumun kaçıncı doğum olduğuna göre part-time çalışabilir. Eğer kadın çalıyanın ilk doğumu ise 2 ay, ikinci doğumu ise 4 ay, üçüncü doğumu ise 6 ay part-time çalışma hakkı var. Bu hakkını kullanacak kadın çalışan haftanın yarısında çalışır. Part-time çalışma boyunca kadın çalışan, ücretinin yarısını işverenden alır. Diğer yandan bu süreler boyunca İŞKUR’dan yarım çalışma ödeneği de alınabilir. Yarım çalışma ödeneği için İŞKUR’a başvuru yapılması gerekiyor. Eğer kadın çalışan adına son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmişse İŞKUR yarım çalışma ödeneği öder. Yani kadın çalışan çalıştığı günlerin karşılığını işverenden, çalışmadığı günlerin karşılığını İŞKUR’dan alabilir. Ancak yarım çalışma ödeneğinin miktarı asgari ücrete endeksli. Dolayısıyla asgari ücretten yüksek rakamlara çalışanlar bu sürede gelir kaybı yaşarlar.
İKİSİNİN ÇALIŞMASI ŞART
Bunun yanı sıra çiftlerin her ikisi de çalışıyorsa, anne veya babanın çocuk ilköğretim çağına gelinceye kadar part-time çalışma hakkı bulunuyor. Söz konusu hakkın baba tarafından da kullanılması mümkün. Bu hakkın kullanılabilmesi için aranan tek şart ise, anne ve babanın da çalışması. Bu hakkın hemen doğum sonrası kullanılması da şart değil. Doğumdan sonra çocuk zorunlu ilköğretim çağına gelinceye kadar bu hakkın herhangi bir zamanda kullanılması mümkün.
5.5 YIL İÇİNDE PART-TIME ÇALIŞMA HAKKI
Eşi doğum yapan bir baba da, anne part-time çalışma hakkını kullandıktan sonra 5.5 yıl süreyle part-time çalışma talebinde bulunabilir. İşverenin çalışanın dilekçesine 1 ay içerisinde yanıt vermesi gerekiyor. İşveren bunu kabul etmek zorunda. Babayı bu nedenle işten çıkaran işveren, yüklü miktarda tazminat ödemek zorunda kalabilir. Bir işçinin bu nedenle kovulması halinde konu mahkemeye taşınır ve işe iade davası açılırsa, bu fesih geçersiz bir fesih olarak değerlendirilecek ve işçinin işe iadesine karar verilecektir. İşveren bu işçiyi işe başlatmak zorunda. İşçiyi işe başlatmayan işverenin ödeyeceği tazminat miktarı ise işe başlatmama tazminatını en yüksekten belirlenmesi halinde 35 bin TL’yi geçer. İşçinin 3 yıllık kıdeminin bulunması halinde toplam tazminat miktarı kıdem tazminatıyla birlikte 44 bin TL’nin üzerinde olur.
PANDEMİDE TALEP ARTABİLİR
Pandeminin etkilerini hızlandırdığı bugünlerde okul öncesi çağda çocuğu bulunan çiftlerin her ikisinin de çalışıyor olması ve işyerinde esnek çalışmanın kullanılmaması halinde part-time çalışma talepleri artabilir. Nisan 2016’dan bu yana 29.584 kişiye İŞKUR tarafından 77.9 milyon liralık yarım çalışma ödeneği ödendi. Bu rakam esnek çalışmanın sürdürülmemesi halinde daha da artabilir.
(Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi | 04.11.2020)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.