İşsizlik, çok yönlü sonuçlar doğurmaktadır. İşsiz birey her şeyden önce kendisinin ve ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılayacak en düşük gelirden bile yoksun kalmaktadır. Ayrıca işsizliğin getirdiği gelecek endişesi, aile huzurunun bozulması, umutsuzluk, depresyon, psikolojik bunalım ve çöküntüler de büyük problemlere yol açmaktadır.
Küresel pandeminin de etkisiyle tüm dünyada işsizlik oranları da gittikçe artmaktadır. 12 Ekim 2020 günü yayımlanan TÜİK verilerine göre ülke genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 369 bin kişi azalarak 4 milyon 227 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,5 puanlık azalış ile %13,4 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0,6 puanlık azalış ile %15,9 oldu. Bu rakamlara fesih yasağı kapsamında işten çıkarılamayanlar ile ücretsiz izinde bulununlar katıldığında işsizliğin ne kadar büyük bir sorun olduğu alenen ortaya çıkmaktadır.
Hükûmet salgınla mücadelede hem toplum sağlığı hem de sosyal ve ekonomik hayata ilişkin birtakım tedbirler aldı. Bu tedbirlerden biri de işten çıkarıldığında işsizlik ödeneğine hak kazanamayan işçilere nakdî ücret desteği sağlanmasıdır. Okuyucularımızdan çok sayıda ileti gelmesi nedeniyle bu yazımızda işsizlik nakdî desteğine ilişkin en çok merak edilen sorulara yer verilmiştir...
Destek, ne zamana kadar uzatıldı?
Nisan/2020’de yayımlanan "Torba Kanun" ile 15/3/2020 tarihinden sonra iş sözleşmesi feshedilen ve işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilerin; herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla işsiz kaldıkları süreler için işsizlik nakdî ücret desteğine hak kazanmaları öngörülmüştür. İşsizlik nakdî ücret desteği verilme süresinin dolması üzerine Cumhurbaşkanımız, bu süreleri 17 Kasım 2020 tarihine kadar uzatmıştı. En son yayımlanan kararla bu süre 17 Kasım 2020 tarihinden itibaren 2 ay daha uzatılmıştır.
Kimler faydalanabilir?
İşsizlik nakdî ücret desteğinden; 15/3/2020 tarihinden sonra İşsizlik Sigortası Kanununun 51. maddesi kapsamında iş sözleşmesi feshedilmiş olmak gerekmektedir. Ayrıca;
Şartları aranmaktadır.
Nereye ve nasıl müracaat edilir?
İşsizlik nakdî ücret desteğinden faydalanmak için iş sözleşmesi feshi nedeniyle İŞKUR’a yapılmış işsizlik ödeneği başvurusu bulunup, ödeneğe hak kazanamayan işsizlerin, ayrıca başvuru yapılmasına gerek bulunmaksızın nakdî ücret desteği ödemeleri İŞKUR tarafından re’sen gerçekleştirilir.
15/03/2020 tarihinden sonra iş sözleşmesi feshi nedeniyle İŞKUR’a yapılmış işsizlik ödeneği başvurusu bulunmayan işsizlerin, “https://esube.iskur.gov.tr/” internet adresinden veya e-Devlet'ten işsizlik ödeneği başvurusunda bulunması yeterlidir.
Nasıl hesaplanır?
Nakdî ücret desteğini hak eden her bir kişi için yapılacak ödeme miktarı; 39,24 Türk lirası olarak belirlenen bir günlük tutardan damga vergisi düşüldükten sonra hesaplanan tutar ile ödemeye hak kazanılan gün sayısı çarpımı sonucu elde edilen tutara tekabül etmektedir.
Hangi kesintiler yapılmaktadır?
Nakdî ücret desteğinden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Nakdî ücret desteği, bir ay içerisinde en çok 30 gün olmak üzere işçinin kendisine ödenmektedir.
Ne zaman yatırılacaktır?
Nakdî ücret desteği ödemeleri genel olarak her ayın 8’inden itibaren yapılmaktadır. Ancak bu tarihten önce de ödenebilmektedir. Nitekim ekim ayına ilişkin işsizlik nakdi ücret desteği 5 Kasım’da vatandaşların banka hesaplarına yatırılacaktır. Sistemde IBAN bilgileri bulunmayan vatandaşlarımızın ödemeleri ise PTT aracılığıyla gerçekleştirilecektir.
***
"Hiçbir gemi bizi bir kitap kadar uzaklara götüremez." Emily Dickinson
(Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi | 04.11.2020)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.