Memur Yetimlerinin Aylıkları Hangi Hallerde Kesilir?
Emekli Sandığı iştirakçisi merhum babamdan dolayı yetim aylığı alıyorum. Bu yetim aylığı hangi durumlarda kesilir? Nüket IRMAK/MUĞLA
Sayın Okurum,
Emekli Sandığı iştirakçisi veya emeklisi iken ölenlerin yetim kız çocuklarına bağlanan aylıklar;
* Evlenmeleri,
* Emekli Sandığı iştirakçisi (Memur ya da 399 sayılı KHK’ye tabi sözleşmeli personel v.b.) olmaları,
* Emekli Sandığı’ndan emekli olmaları,
hallerinde kesiliyor.
Emekli memurun yetim erkek çocukları ise bu koşullara ilaveten emeklinin ölüm tarihinde (18) yaşını, ortaöğrenim yapmakta ise (20) ve yükseköğrenim yapmakta ise (25) yaşını doldurmamış olma şartlarıyla yetim aylığı almaya devam ederler.
Emekli memurun yetim çocuklarının SSK, Bağ-Kur gibi diğer sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında çalışmaya başlamaları veya buralardan emekli olmaları durumunda babasından yahut annesinden almakta olduğu yetim aylığı kesilmiyor.
Emekli memurun yetim çocuğuna memur eşinden dolayı Emekli Sandığı’ndan dul aylığı bağlanması gündeme gelirse, eşinden dolayı Emekli Sandığı dul aylığı veya babası yahut annesinden dolayı Emekli Sandığı yetim aylığı arasında tercih yapması gerekiyor.
Memurun yetimi Bağ-Kur’lu veya SSK’lı eşinden dolayı dul aylığıyla birlikte Emekli Sandığı’ndan yetim aylığını birlikte alabiliyor.
Siz yeni Kanundan daha önce sahip olduğunuz yetim aylığı hakkına ilişkin aylık bağlanma- kesilme şartlarına yeni SSGSS Yasasının geçici 4 üncü maddesine göre yeni Kanundan sonra da tabi olmaya devam edeceksiniz.
Askerlik Borçlanmasıyla 1 Yıl Daha Önce Emekli Olabilirsiniz
15.03.1964 doğumluyum. 1987 yılından 4 gün, 1988-1990 yılları arasında 780 olmak üzere toplam 784 SSK primim var. 15.03.1990 – 14.08.2002 tarihleri arasında memuriyetim var. 2002 yılından beri ise çalışmıyorum. 10.07.1984-10.01.1986 tarihleri arasındaki askerliğimi henüz borçlanmadım. Bu durumda emekli olma şansım var mı? Emeklilik yaş durumum nedir? Emekli Sandığı neden SSK’lı günlerimi göstermiyor? İsmi Mahfuz
Sayın Okurum,
Vermiş olduğunuz hizmet bilgilerine göre sigortalı olarak bir işe girerek en az 3,5 yıl çalışır ve bin 260 gün SSK’ya prim öderseniz, 540 günlük askerliğinizi de borçlanmak suretiyle 49 yaşınızı dolduracağınız 15.03.2013 tarihinde SSK’dan emekli olabilirsiniz. Yine en az bin 260 gün SSK’lı olarak çalışır ve fakat askerliğinizi borçlanmazsanız bir yıl daha geç olarak 15.03.2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Emekli Sandığı henüz SSK veya Bağ-Kur gibi kişi sigortalılık bilgilerini elinde muhafaza etmiyor. Sizin için de çalışmış olduğunuz kurumdan aldığı hizmet cetveli aracılığıyla hizmetinizi size bildiriyor. SSK’lı hizmetlerinizin görünmemesinin bir sakıncası yok. Emekli olurken onlar birleştirilecek ve toplu halde görünecek. Siz dediğim şartlarla SSK’dan emekli olacağınız için SSK 12 yıl 5 aylık sürenizi Emekli Sandığı’ndan isteyecek ve kendisinde bulunan sürelerinizle birleştirerek sizi yukarıda belirttiğim tarihlerde emekli edecek.
Okur Sorularına Kısa Cevaplar
Oğuz BAĞATARHAN – 28.09.1953 doğumlu, 1970 sigortalılık girişli, bin 164 gün SSK’lılıktan sonra 1986-1988 yıllarında 2 yıl 2 ay 14 gün de Emekli Sandığı iştirakçisi olan bir sigortalı olarak 2000 yılındaki 90 günlük SSK sürenizin üzerine bin 552 gün daha SSK’ya prim öderseniz bu sürenin sonunda SSK’dan emekli olabilirsiniz.
Gülbahar YILMAZ – Geriye dönük boşta geçen sürelerin primini ödeme hakkı bulunmuyor. Nisan 2008 ayı sonu itibariyle 2 bin 339 günü olan 1969 doğumlu bir sigortalı olarak bu süreyi 5 bine güne tamamladığınızda emeklisiniz demektir. Çünkü 41 yaşınızı dolduracağınız 2010 yılında 5 bin günü tamamlayamıyorsunuz. 20 yıllık sigortalılık sürenizi ise 2007 yılında tamamlamışsınız. Ayrıca bu süreyi 3 bin 600 güne tamamlayarak 58 yaşını dolduracağınız 2027 yılında da kısmi emekli olabilirsiniz.
İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler -15-
Hak Ediş Ödemeleri Prim Affı İlişkisi
İşverenin Türkiye genelinde tüm işyerlerinden SGK'ya borcunun olup olmadığı hususunun araştırılmasından sonra düzenlenen belge olan “Borcu yoktur” yazıları ihalelere katılmak isteyen veya ihaleli işleri üstlenen işverenler için düzenleniyor.
İşverenlerin hak ediş alacaklarının ödenmesi için gereken “Borcu Yoktur” yazısı talepleri halinde yeni Prim Affı kapsamına giren 2008 Mart ayı öncesi borçlarını yapılandırarak,
Peşin ödeme yolunu tercih etmişlerse, bu kapsamdaki borçlarının tamamını ödemeleri (idari para cezası borçları hariç) ve kapsama girmeyen muaccel (Hemen ödenmesi gereken) borçları bulunmaması,
Taksitle ödeme yolunu tercih etmişlerse, vadesi geçen ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksiti (1 Ekim 2008 tarihine kadar idari para cezası borçları hariç) ile kapsama girmeyen muaccel borcu bulunmaması kaydıyla,
“Borcu Yoktur” yazıları verilebilecek.
“İlişiksizlik Belgesi / Teminat İadesi Yazısı” Prim Affı İlişkisi
Bilindiği gibi ilişiksizlik belgesi işverenin, sadece dilekçesinde belirttiği işyerinden dolayı borcunun olmadığını gösteren belge olup, ihale konusu işle ilgili işverenin, SSK’ya prim ve gecikme zammı bulunmadığına dair ilişiksizlik belgesi düzenlenmedikçe işverene ait kesin teminat iadesi edilmiyor.
Ayrıca, ihaleli işlerde, SGK’ca yapılan araştırma sonucunda yeterli işçilik bildirmediği anlaşılan işverenlerin fark işçilik matrahı üzerinden hesaplanan prim tutarını ödemeyi kabul etmemeleri halinde defter ve belgeleri incelenmeden ilişiksizlik belgesi verilemiyor.
Yeni Prim Affı kapsamına giren 2008 Mart ayı öncesi borçlarını yapılandırarak peşin veya taksitler halinde ödemek amacıyla başvuruda bulunmuş olan işverenlerin, bu kapsamdaki borçları ile birlikte kapsama girmeyen diğer borçlarının tamamını ödemeleri kaydıyla “İlişiksizlik belgesi/teminat iadesi” yazısı verilebilecek.
Taksitlerin tamamı ödenmeden söz konusu yazı verilmeyecek olmakla beraber bu durumdaki borçlu işverenlerin, ilişiksizlik belgesi/teminat iadesi yazısı talep ettikleri tarihte Prim Affı kapsamına giren ve girmeyen borçlarının cari usul ve esaslara göre hesaplanan borç aslı, gecikme cezası ve gecikme zammı toplamını karşılayacak tutarda süresiz banka teminat mektubu, Devlet tahvili, Hazine kefaletini haiz tahvil veya bonolarını teminat olarak SGK’ya vermeleri halinde, ilişiksizlik belgesi/teminat iadesi yazısı verilebilecek.
Ancak, Prim Affı kapsamındaki taksitlendirmenin bozularak ödeme hakkının kaybedilmesi durumunda, alınan teminatlar SGK’ca nakde çevrileceği unutulmamalı.
(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 23.06.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.