Yeni Prim Affı Hangi İsteğe Bağlı SSK Sigortalılarını Kapsıyor?
Okurum Nermin TOPAY “01.06.2002 tarihinde isteğe bağlı 1 ay sigorta ödedim. Bu tarihten sonra 01.08.2005 tarihinde de tekrar başvurdum. Arayı satın alamazsınız dendi. Halen sigortamı ödemekteyim, SÖZCÜ’deki yazınızla umutlandım arayı satın alabilir miyim?” diyor. Bir başka okurum Leyla ÖZYURT da “SSK isteğe bağlı sigortalılığım peşpeşe üç ay ödeyemediğimden kapandı. Kendi düşünceme göre üçer aydan dokuz ay geriye dönük primlerimi ödeyerek Prim Affı’ndan yararlanmak amacıyla Kadıköy SSK’ya gittim. Olmayacağını, çünkü dosyalarımın kapandığını söylediler. O zaman bu af hangi isteğe bağlı sigortalılara çıktı, anlayamadım. Çünkü üç ay peşpeşe ödeyemeyince zaten kapanıyor. O zaman niye 2003-2008 tarihi arası diyorlar? Lütfen bizleri aydınlatın” diyor. Bu değerli okurlarımla birlikte bu güncel konuyu merak eden tüm okurlarımızı aydınlatmaya çalışalım.
Yeni Prim Affı Kanununun isteğe bağlı SSK sigortalılarının isteğe bağlı sigortalıların 2003/Mayıs ila 2008/Mart dönemleri arasında İsteğe Bağlı SSK sigortalılıklarının devam ettiği süre içindeki prim borçları ile Topluluk Sigortasına tabi olanların 2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ait prim borçlarını kapsıyor.
Bilindiği gibi isteğe bağlı sigorta primini artarda üç ay ödemeyenlerin isteğe bağlı sigortalılıkları primi ödenmiş son ayın bitiminden itibaren sona erdirilmektedir.
1 Mayıs 2003 – 31 Mart 2005 tarihleri arasında üç ay ard arda ödemesini aksatarak sigortalılıklarını sona erdirmeyen fakat aralarda prim eksiği bulunan isteğe bağlı SSK sigortalıları bu kapsamda olup primlerin art arda üç ay ödenmemesinden kasıt, herhangi bir aya ilişkin primin, o ayı izleyen üç ay içinde ödenmemesi değil, ardı ardına üç aylık prim borcunun gecikmeye girmesidir.
Geriye dönük isteğe bağlı SSK sigortalılığından ödeme yapmak için ödeme yapılacak ay ya da ayların devam eden sigortalılık dönemi içinde kalması gerekiyor. Örneğin 2004 yılı Nisan ayında isteğe bağlı SSK sigortalılığına prim ödemeye başlayan fakat o yıla ait Ekim ve Kasım aylarına ait 111,04’er YTL’lik, 2005 yılından 122,18’er YTL’lik Şubat, Mayıs ayları primlerini ödememiş, Haziran ayı primini ödemiş, Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını ödememişse, bu sigortalının isteğe bağlı SSK sigortalılığı (Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında) üç ay üst üste primini ödemediği için Haziran 2005 ayı sonu itibariyle sona erdirilmiştir. Yeni Prim Affıyla bu sigortalı 2004 Ekim Kasım aylarıyla 2005 yılı Şubat, Mayıs aylarının isteğe bağlı primlerini geriye dönük ödeyebilecek, fakat 2005 yılı Temmuz Ağustos Eylül aylarına ilişkin primlerini ödeyemeyecektir.
Elbette ki bu sigortalı bu prim borçlarını daha önce de ödeyebilirdi. Ama bahse konu eksik ayları için Prim Affı kapsamı dışında ödemede bulunmuş olsaydı 17.06.2008 tarihindeki başvuru gereği toplam 466,44 YTL’lik borcu için tahakkuk edecek 407,13 YTL’lik gecikme borcunu da ödeyecekti. Oysa Prim Affı sonucu bir ay içinde peşin ödeme halinde 407,13 YTL’lik gecikme borcunun 346,06 YTL’si affa uğrayacak, kalan 61,07 YTL’yi 466,44 YTL prim aslı ile birlikte ödeyerek borcunu sigortalılık süresine çevirebilecektir.
Yoksa 5763 sayılı Yasa kapsamındaki güncel Prim Affı geriye dönük boşta geçmiş süreleri isteğe bağlı kapsamda ödeyerek primli sigortalılık süresi kazanma imkânı tanımamaktadır.
Okur Sorularına Kısa Cevaplar
Fahri ELMACI/ADANA – 27.05.1955 doğumlu, 01.02.1989 ilk sigortalılık başlangıcından Aralık 2007 ayına kadar aralıksız primlerini ödemeye devam eden bir sigortalı olarak 1980 yılında başlayan 20 aylık askerlik hizmetinizi borçlanırsanız 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlayacağınız 01.06.2012 tarihinde en az 5 bin 375 günle emekli olabilirsiniz.
Atakan ATAMAN – 22.05.1954 doğumlu, Şubat 1991’de başladığı sigortalılığında 5 bin 333 gün sahibi bir sigortalı olan anneniz Şubat 2011 ayında 5 bin 450 günle emekli olabilir. Şubat 2011 tarihinde emekli olarak kıdem tazminatını alabilir.
İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
Prim Aflarını İhya Ettirenler Yönünden Hacizler Nasıl Yürüyecek?
26 Mayıs 2008 tarihinden önce bir önceki Prim Affı Kanunu olan 5458 sayılı Kanun kapsamına giren borçlar nedeniyle,
Taşınır ve taşınmaz mallara konulan hacizler ile alınan teminatlar, vadesi geçmiş taksitlerin ödenmesinden sonra yapılan ödemeler oranında kısım kısım kaldırılırken,
Üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarla ilgili hacizler ise vadesi geçmiş taksitlerin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacak.
Buna karşın 5458 sayılı Kanun kapsamına giren borçlardan dolayı gerek bir önceki Prim Affı Kanunu olan 5458 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, gerekse ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi nedeniyle önceki yapılandırma işleminin bozularak yeniden başlanılan cebri icra hükümleri neticesinde uygulanan hacizler ve alınan teminatlar, borçlularca ihya talebinde bulunması durumunda vadesi geçmiş taksitlerin DİBS +1 faizi ile birlikte ödenmesinden sonra ve yapılan ödemeler oranında kaldırılabilecek.
Yeni Prim Affıyla eski prim yapılandırmaları canlandırılanların, ihya edilmek suretiyle yeniden yapılandırılan borçlarından dolayı daha önce 6183 sayılı Kanunun 79 uncu maddesine istinaden, istihkak, mevduat, maaş, kira vs. gibi üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklara uygulanan hacizler; geciken taksitlerin tamamının ödenmesinden sonra kaldırılacak.
Yeni Prim Affı kapsamında ihya edilecek taksitlendirme kapsamına giren borçlardan dolayı gerek 1 Nisan 2006 tarihinden önce, gerekse ödeme yükümlülüklerini yerine getirilmemesi nedeniyle yapılandırma işleminin bozularak yeniden başlanılan cebri icra hükümleri neticesinde uygulanan hacizler; hacze konu malların birden fazla sayıda olması halinde, her birinin değerinin ayrı ayrı belirlenebilir nitelikte ya da ayrı ayrı tescile konu olması ve borçlu tarafından talep edilmesi üzerine taşınır ve taşınmaz mallara konulan hacizler ile alınan teminatlar vadesi geçmiş taksitlerin ödenmesinden sonra yapılan ödemeler nispetinde kısmen kaldırılacak, daha önce alınmış teminatlar var ise bunlar da kısmen iade edilecek.
5763 sayılı Yasa kapsamındaki Prim Affı kapsamında, ihya başvurusu yapılmasına konu borçların haczinden doğan haczedilmiş mal satış işlemleri durdurulacak.
(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 20.06.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.