Ali DOĞANEROĞLU: Sayın Sınav, Bağ-kur sigortalılığımı sona erdirdim. Fakat sağlık yardımlarının ne zamana kadar süreceğini bilmiyorum. SSK'da işten ayrılınsa bile 6 ay sağlık yardımının devam ettiğini biliyoruz. Fakat bu Bağ-kurda da böyle midir?
C: Bağ-kur Yasası'na eklenen "ek 14. maddede, "Hastalık sigortası yardımları, sigortalının sigortalılık vasfını kaybettiği tarihten itibaren 90 gün içinde meydana gelecek hastalık hallerinde de devam eder" hükmü yer almaktadır. Buna göre, Bağ-kur sigortalısının sigortalılık vasfını kaybettiği tarihten itibaren 90 gün içerisinde maruz kaldığı hastalık hallerinde de tedavi imkânı bulunmaktadır.
Özürlü emekliliğinden yararlanabilir miyim?
Mehmet DOĞANLAR: Tahsin bey, doğum tarihim, 03.08.1975. İşe girişim, 01.02.1994 ve 01.05.2008 tarihinde istifa ettirilmek suretiyle işten ayrıldım. 3535 gün sigortam var. İşyerinin muhasebecisi, %80 özürlü raporumu işleme koymamış, 2005 ya da 2006 yılında aldığım ücretlerimde vergi indiriminden hiç yararlanamadım. Şimdi nasıl emekli olurum diye araştırma yapıyorum. Çünkü bir(1) aydan bu yana iş bulamadım ve çok zor durumdayım. Nasıl emekli olurum ve elime net ne kadar maaş geçer?
C: Okuyucum, % 80 engelli olduğu hakkında özürlü vergi indirim belgesi almış olsaydı ve böylece %80 oranındaki özrü Maliye Bakanlığı'nca kabul edilmiş olsaydı, 1. derece özürlülüğü nedeniyle 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün ile özürlü emekliliğinden Geçici 87. madde uyarınca yararlanabilecekti. Bu tür emeklilikte yaş şartı bulunmadığından, mutlaka bu şartları elde etmek için, özürlü kadrosunda bir işe yerleştirilmek için yetkili İŞKUR birimine başvurmalı ve sonra gerekli işlemleri yapıp aranan prim ödeme süresine ulaşmalıdır. Ve gerekli şartlar (yani özürlü vergi indirim belgesi, vb) oluştuğunda, okuyucum, özürlü emekliliğini SGK'dan talep etmelidir.
Babamın yaşı, kimliğe küçük yazılmış, mahkemeye başvurup büyütebilir miyiz?
Halit TURGUT: Babam, 1989 yılında Bağ-kurlu oldu. 18 yıldır aktif Bağ-kurlu. Ancak 1984 yılında Erzurum'da bir dükkan açmış maliye kayıtlarını gerçekleştirmiş, ama Bağ-kura kaydolmamış. iki ay sonra işyerini kapatmış. Bu tarihten sonraki 84-89 yılları arası süreyi borçlanabilir mi? Babamın kimlikte doğum tarihi 01.01.1959'dur. Bu tarihe göre emeklilik zamanı ne zamandır? Ancak yaşı kimliğe küçük yazılmış, biz, mahkemeye başvurup yaşını büyütebilir miyiz? Büyütemezsek kimlik yaşına göre ne zaman emekli olur; büyütebilirsek ne zaman emekli olabilir?
C: Okuyucum, babasının sigortalı olması için faaliyetinin bulunmadığı dönemi, yani 84-89 yılları arası süreyi borçlanamaz. Çünkü böyle bir imkân sistemde yok. Babasının kimliğindeki doğum tarihi olan 01.01.1959 tarihini, yaşı kimliğe küçük yazılmış olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurup yaş büyüterek değiştiremez. Ya da bunun hiçbir faydası olmaz. Bu nedenle kimlik belgesindeki yaşına göre emekli olabilir. 01.06.2002 tarihindeki prim ödeme gün sayısı itibariyle emeklilik için kalan süre gözönünde bulundurularak, emeklilik yaşı belirlenebilecektir. Ayrıca 25 tam yıl, yani 9000 gün prim ödemesi de şart.
Askerden geldim, işsizlik maaşından yararlanabiliyor muyum?
Sedat KAPLAN: Tahsin bey, benim sorum, işsizlik maaşı hakkında. İşten askere gidiyorum, diye kendi isteğimle ayrılmıştım. Askerden geldim, işsizlik maaşından yararlanabilir miyim?
C: Bu hakkın oluşabilmesi için, okuyucumun askerlik öncesi işten ayrılmasının askerlik nedenine dayanması ve dönüşte iş başvurusuna rağmen işverenlikçe işe başlatılmaması gerekmektedir. Durumunu detaylı bilemediğim için ilgili İŞKUR birimine giderek gerekli bilgiyi almalıdır.
Askerden önce sigortalı olduğum halde askerliğimi borçlanabilir miyim?
İrfan ÖVÜR: 29/08/1963 doğumluyum. 01/01/1981 tarihinde SSK'lı oldum ve 1983 yılında askere gittim. 20 ay askerlik yaptım. 1661 gün SSK ve 2734 gün devam eden Bağ-kurum var. 14. basamaktayım. Askerden önce sigortalı olduğum halde askerliğimi borçlanabilir miyim?
C: Okuyucum, Bağ-kur 14. basamakta. Askerden önce sigortalı. Bu durumu onun askerliğini borçlanmasına engel oluşturmamaktadır. Ancak askerlik borçlanması, prim günlerini artırmaya yarayacaktır. Ve 9000 günü daha kolay tamamlamasını sağlayacaktır. 01.06.2002 tarihindeki prim ödeme gün sayısı itibariyle emeklilik için kalan süre göz önünde bulundurularak, emeklilik yaşı belirlenebileceğinden, yaş avantajı oluşturması mümkündür. Bağ-kur'dan 25 tam yıl, yani 9000 gün prim ödemesi yapılarak emeklilik mümkündür.
(Kaynak: Yeni Şafak Gazetesi | 16.06.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.