BASINDAN YAZILAR
Yargıdan Sahte Müfettişlere Ağır Ceza - MuhasebeTR

Yargıdan Sahte Müfettişlere Ağır Ceza

SGK ve Maliye Üzerinden Dolandırıcılık Yapan Sahtekârları Polise İhbar Edin!

Daha önceden de gerek bu köşemizden gerekse birçok platformda SGK ve Maliye’nin ismini kullanarak yapılan dolandırıcılık girişimlerine karşı kamuoyunu müteaddit kez uyarmıştık.

SGK ve Maliye ile devletin diğer birçok kurumu isimlerinin karıştırıldığı dolandırıcılık teşebbüslerine karşı yayınladıkları duyurularda vatandaşlarımızı uyarmakta ve bilgilendirmektedir. Buna rağmen yine de iyi niyetle bazı vatandaşlarımızın aldatıldığı duyumları gelmektedir.

Halen çalışmakta olan özelikle de yazar ya da kamuoyu tarafından tanınmış olan SGK Müfettişi/Denetmeni, İş Müfettişi ya da Vergi Müfettişi olarak kendilerini tanıtarak iş yerlerini denetleme kisvesi altında işverenleri dolandıran sahtekârların sayısı son zamanlarda gittikçe artmaktadır. Sahte müfettişler özelikle kaçak yabancı çalıştıran iş yerlerini hedef almaktadır. Kayıt dışı işçi çalıştıranlar ile yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenler bu durum karşısında maalesef yasal yollara başvurmamaktadır.

SAHTEKÂRLIKLARI AKIL ALMAZ BOYUTLARDA!

Kendilerini müfettiş olarak tanıtan sahtekârların, işi akıl almaz boyutlara vardırdıkları yönünde bilgiler gelmektedir. Öyle ki sekreter de kullanarak Ankara (0312) kodlu telefonlarla iş yerlerini Çalışma Bakanlığından, Maliye Bakanlığından ya da SGK’dan aradıklarını söylemektedir. Aradıkları irtibat numaraları işverenler arayınca sanki gerçekten anılan bakanlıklardan aranmış gibi telefonlara sekreterler bile çıkmaktadır.

SAHTE MÜFETTİŞİ ANLAMAK KOLAY

Sahte müfettişler, genelde tanınmış (Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, SGK…) Başmüfettiş ismini ve unvanlarını kullanmaktadır.

İkinci olarak telefonla iş yerlerini aramaktadır. Telefonla arayınca anılan bakanlık ve kurumlardan aradıklarına dair önce kadın sekreter kullanmaktadır. Özelikle şirketlerin genel müdür, yönetim kurulu ya da üst düzey kişilerini aramaktadırlar.

Sahte müfettişler, genel de kitap, dergi… benzeri dökümanı 4.000, 8.000, 13.000 gibi fahiş rakamlarla iş takibi ya da korkutma ile satmaya çalışmaktadır.

Sahtecilik sonucu kestikleri faturalarda ise özellikle maliye, sosyal güvenlik, vergi, SGK, SSK, BAĞ-KUR… vakıf, dernek gibi ibarelere yer vererek anılan kurum ve bakanlıklarda çalıştıkları izlenimi uyandırmaya çalışmaktadır. 

KORKMADAN POLİSE İHBAR EDİN

Devletin tüm elemanları zorunlu ve acil olmadıkça genel olarak iş yerinde denetim yapmadan önce tebligat göndermekte ve işverenlere süre tanımaktadır.

Telefonla arayanlardan mutlaka açık irtibat adresi ve telefonu isteyip araştırma yapıp teyit etmenizde fayda bulunmaktadır.

İş yerinize denetime gelenlerden mutlaka kimlik sorun. Denetim elemanları mutlaka denetim elemanı olduklarına dair kimlik göstermek zorundadır.

Her telefonla iş yerinizi arayanlara itibar etmeyin… Telefonla ya da başka bir araçla sizi arayıp kendilerini müfettiş olarak tanıtıp fahiş fiyatlarla kitap ya da başka bir şey satmak isteyenler varsa bunlar %100 sahtekârdır.

İş yerinize gelen sahte müfettişlerin iş yerinize giriş ve çıkışları esnasında varsa kamera görüntüleri ile vermiş oldukları telefon ve irtibat adresleri ile birlikte korkmadan mutlaka polise ihbar edin.

YARGIDAN SAHTE MÜFETTİŞLERE AĞIR CEZA

Sahte olarak oluşturulan müfettiş kimliği ile iş yerlerinde sigortasız işçi çalıştırıp çalıştırmadıklarını kontrol etmek amaçlı çeşitli iş yerlerine giden dolandırıcılar, gittikleri iş yerlerinde işverenlerden, cezai işlem yapılmaması için kendilerine para verilmesini istemektedirler.

İşverenlerin şikâyetleri ile mahkemeye intikal eden bu gibi olaylarla ilgili yerel mahkemelerin vermiş olduğu “Resmî belgede sahtecilik suçu” ile “Nitelikli dolandırıcılık suçu” Yargıtay tarafından da isabetli olduğuna dair kararlar verilmeye başlandı.

Bu bağlamda Türk Ceza Kanununa göre nitelikli dolandırıcılık suçu nedeniyle 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra adlî para cezası da verilmektedir.

Resmî belgede sahtecilik suçunu işleyenler ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Kendilerini SGK Müfettişi, İş Müfettişi ya da Vergi Müfettişi olarak tanıtarak iş yerlerini denetleme kisvesi altında işverenleri dolandıran sahtekârlara toplamda 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra adlî para cezası da verilmektedir.

             ***

“Dünya kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.” Albert Einstein

(Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi | 22.07.2020)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM