Bayram Sonrası Esnek Mesai Gündeme Gelmeli
Koronavirüsle mücadele kapsamında sonbahar aylarında riskin artmasından endişe ediliyor. Bu kapsamda bayram sonrası uzaktan çalışma ve mesai saatlerinin yeniden düzenlenmesi gibi esnek modellere gidilmesi riski azaltabilir.
Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesi devam ediyor. Özellikle sonbaharda riskin artmasından endişe ediliyor. Kurban Bayramı sonrasında çalışma hayatında esnek çalışma saatlerine ilişkin planlamalar yapılırsa riskin azaltılması mümkün olabilir. Türkiye’de koronavirüs vakalarının ilk kez görüldüğü mart ayında pek çok özel sektör çalışanı evden çalışmaya geçmişti. Uzaktan çalışmayı etkin bir şekilde kullanan çalışanların bu şekilde çalışmaya devam etmesi sağlanırsa mesai saatlerinde toplu taşıma araçlarında yaşanan yoğunluklar azaltılabilir.
GİRİŞ-ÇIKIŞA AYAR
Mesai saatleri gündüz saatlerinde işçi ve işverenin anlaşmasıyla belirlenebilir. Bu şekilde farklı departmanların mesai saatleri değişik saatlerde başlayıp bitirilebilir. Böylece işyerinde aynı anda çok fazla kişinin bulunması engellenebilir. İşyerlerinde giriş-çıkış ve güvenlik imkanları el verdiği ölçüde özellikle genç çalışanlara yönelik farklı saatler belirlenebilir.
PLAZAYA KAT PLANI
Plaza ve iş merkezlerinde pek çok işyeri bulunuyor. Bu işyerlerinin mesai saatlerinin planlanması plaza-iş merkezi yönetimleriyle yapılabilir. Örneğin plazanın bir katında mesai saati 08:00’de bir üst katta ise 08:30’da başlatılabilir. Bu şekilde binada herkesin aynı anda bulunmaması, asansörlerde kalabalıkların oluşması engellenebilir. Bu şekilde sosyal mesafe kuralına dikkat edilmesi sağlanmış olur.
OKULLARA GÖRE DÜZENLEME
Eylülde okulların açılması planlanıyor. Ancak okullar koronavirüs öncesi dönemdeki gibi tam gün olmayabilir. Bunun yanında bazı derslerin uzaktan eğitimler yürütülmesi ihtimali de masada. Bu nedenle çalışan aileler için mesai planlamalarında farklılıklar yapılabilir. Eğitim gibi çalışmanın da bazı günler uzaktan bazı günler ofisten yapılması mümkün olabilir.
İŞVERENE DESTEK SAĞLANMALI
Pandeminin ilk günlerinde daha önce hiç evden çalışmamış kişiler evden çalışmaya başladı. Sonrasında normalleşmeyle birlikte koronavirüs öncesi çalışma biçimlerine geri dönüldü. Ancak özellikle sonbaharda virüsün yayılmasının kontrol altında tutulması için mesai saatlerinde bir planlama yapılması gerektiği görülüyor. İşyerinde her departmandan üç kişinin mesaiye geç başlayıp, işten geç çıkmasının sağlanması bile çok büyük bir risk azaltılması anlamına gelebilir. Bu nedenle işverenlere bu yönde bilgilendirme yapılarak çalışanlarla bu konularda bir planlama yapılması sağlanabilir. Diğer yandan valilik-belediyeler tarafından esnek çalışma biçimlerini benimseyecek işverenlere çeşitli destekler sunulabilir.
TOPLU TAŞIMADA KALABALIK ENGELLENİR
İstanbul özelinde özel sektörün çalışma süreleriyle ilgili planlama yapması çok önemli. Ankara’da ise kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişi sayısı çok daha fazla. Bu nedenle memurların mesai saatlerinin esnek bir bakış açısıyla ele alınması gerekiyor. Yapılacak planlamayla kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan memurlardan aynı işi yapanların belirlenmesi ve bu kişilerin ekiplere ayrılarak mesai saatlerinin farklılaştırılması sağlanabilir. Bu yönde yapılacak geniş kapsamlı planlamayla toplu taşıma araçlarındaki yoğunlaşmalar büyük ölçüde azalacaktır.
(Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi | 21.07.2020)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.