Meclis’te görüşülmeye başlanan İstihdam Kalkanı’ paketiyle kısa çalışma ve nakdi ücret desteğinden yararlanan işverenler korona öncesi çalışma düzenine geçerse teşvik alacak. Teşvikin miktarı işçi başına 1.103 TL’yi bulacak.
Meclis Komisyonu’nda dün görüşülmeye başlanan kanun teklifiyle 1 Temmuz tarihinden önce kısa çalışmaya başvurmuş işyerlerinde, kısa çalışma ödeneği alan işçilerin koronavirüs öncesi çalışma düzenine geri dönmesi halinde işverenlere teşvik verilecek. Ayrıca yine 1 Temmuz’dan önce ücretsiz izne çıkartılan ve nakdi ücret desteğinden yararlanan işçilerin normal çalışma düzenine dönmesi halinde işverenler bu kişiler için de teşvik alabilecekler. Bu çerçevede kısa çalışma ve nakdi ücret desteği uygulamasından faydalanmayı sonlandırıp koronavirüs öncesi çalışma düzenine dönecek işverenlerin işgücü maliyetleri azaltılacak.
DESTEK NE KADAR?
Kısa çalışma ve nakdi ücret desteğini sonlandıran işverenlere, kısa çalışma ve nakdi ücret desteğinden yararlanan işçiler için aylık ortalama kısa çalışma ve nakdi ücret desteğinden yararlanılan süre üzerinden teşvik verilecek. Bu süreler için verilecek teşvikin miktarı işçi ve işveren sigorta paylarının tamamı olacak. Örneğin mayıs ayından itibaren kapalı olduğu için 3 ay boyunca kısa çalışmaya gidilen işyerinde Ağustos ayından itibaren kısa çalışmanın sonlanması ve normal çalışmaya dönülmesi halinde kısa çalışması sonlandırılan her bir işçi için işverene 1.103 TL teşvik verilecek.
6 AY UZATMA YETKİSİ
Kısa çalışmadan yararlanan ancak tamamen kapanmayan işyerlerinde sağlanacak destek, kısa çalışmadan yararlanılan aylık ortalama süre üzerinden hesaplanacak. Örneğin işçi 20 gün çalışıp 10 gün kısa çalışma ödeneği alıyorsa, işveren prim teşviki 10 gün üzerinden verilecek. Aynı şekilde ayda 15 gün çalışıp 15 gün nakdi ücret desteği alan işçi için de teşvik 15 gün üzerinden hesaplanacak. Teşvikin süresinin 3 aydan 6 aya kadar uzatılması da sektörel olarak ya da sektör ayrımı olmaksızın Cumhurbaşkanı kararıyla mümkün olacak.
FESİH YASAĞI 30 HAZİRAN 2021’E KADAR UZATILABİLECEK
17 Nisan’dan itibaren uygulanmakta olan fesih yasağı Cumhurbaşkanı kararıyla 17 Ağustos’a kadar uzatılmıştı. Fesih yasağı uygulamada bazı sorunlara neden oluyordu. İşyerinin kapanması, belirli süreli iş sözleşmelerinin süresinin dolması gibi hallerde işverenler fesih yasağı nedeniyle idari para cezasıyla karşılaşma endişesi taşıyorlardı. Ayrıca bu durumdaki işçilerin de işsizlik maaşı hak etmeleri halinde işsizlik maaşı alamama sorunu yaşanıyordu. Fesih yasağıyla ilgili bu hususlar kanunla netleştirilecek ve bu durumdaki işverenlerin yapacakları işlemler açıklığa kavuşacak. Diğer yandan fesih yasağının da üçer aylık sürelerle 30 Haziran 2021 tarihine kadar Cumhurbaşkanı kararıyla uzatılması mümkün olacak. Böyle bir süre uzatımı olursa nakdi ücret desteğinin süresi de fesih yasağına paralel olarak uzayacak.
HEKİM BULUNDURMA ERTELENDİ
Az tehlikeli işyerlerinden 50’den az çalışanı bulunanlar ve kamu kurum ve kuruluşları için uzman ve hekim görevlendirme zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihinde başlayacaktı. Ancak koronavirüs nedeniyle iş güvenliği uzmanlığı ve işyeri hekimliği sınavlarının yapılamamış olması nedeniyle uzman ve hekim ihtiyacının karşılanamayacak olması nedeniyle bu süre 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatılacak.
(Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi | 17.07.2020)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.