BASINDAN YAZILAR
Vergi ve SGK Afları - MuhasebeTR

Vergi ve SGK Afları

Bir süredir bizlere de yansıyan konulardan birisi olan vergi ve sosyal güvenlik barışında yoğun bir talep olduğunu söyleyebiliriz.

Zaman zaman basında da takip ettiğimiz üzere hem iş insanları ve STK’ları, hem de ekonomi yazarları kapsamlı bir vergi barışının gerekliliğinden bahsediyor.

Özellikle son yıllarda koronavirüsü pandemisi, Rusya Uçak Krizi, 15 Temmuz Hain darbe Girişimi, Rahip Brunson krizi gibi nedenlere bağlı olarak ekonomide yaşanan olumsuzlukların da iş insanlarını, şirketleri ve tüm vatandaşlarımızı olumsuz etkilediğini görmekteyiz.

Sayın Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak daha önce yaptığı açıklamalarda, vergi affıyla ilgili çıkan haberlerin gerçekleri yansıtmadığını vergi affı yapılmayacağını, yapılandırmalar ve sıkıntıda olanlara destek verileceğini fakat vergi affının gündemde olmadığını söylemişti.

VERGİ VE SGK AFLARI

Ak Parti döneminde bugüne kadar çok sayıda vergi SGK prim affı ve yapılandırması ile ilgili kanun çıktı.

-7 Mart 2002 Tarihinde 4746 sayılı Yasa İle Emlak Vergisi Düzenlemesi Kanunu,

-27 Şubat 2003 Tarihinde 4811 sayılı Vergi Barışı Kanunu,

-22 Kasım 2008 Tarihinde 5811 sayılı Vergi Barışı Kanunu,

-13 Şubat 2011 Tarihinde 6111 sayılı Kanun

-29 Mayıs 2013 Tarihinde 6486 sayılı Kanun

-10 Eylül 2014 Tarihinde 6552 sayılı Kanun

-19 Ağustos 2016 Tarihinde 6736 sayılı Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Kanun

-27 Mayıs 2017 Tarihinde 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun,

-18 Mayıs 2018 Tarihinde 7143 sayılı Vergi ve Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile ekonomi ve iş dünyasının sesine kulak verilmiş oldu. Bu yapılandırmalarla da birlikte ciddi tutarda tahsilat ve kaynak girişi sağlandı.

KAPSAMLI AF ŞART!

Esasında bugüne kadar yapılan düzenlemelerin büyük bölümünde zaten bir af olmadı, sadece ödeme kolaylığı sağlayacak yapılandırmalar getirildi. Ayrıca yapılandırma dışında matrah artırımı, kasa affı, stok affı, Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan malların gayrisafi kar oranı eklenmek suretiyle fatura kesilerek kayıtlara alınması gibi düzenlemelerle kamu alacakları yapılandırıldı.

Aynı şekilde Maliye, Gümrük, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı SGK, İŞKUR gibi tüm kamu kurumlarının alacaklarının ve idari para cezalarının da yapılandırılması ile birlikte kamu kurumlarında ciddi bir tahsilat yapılmıştı.

Şimdi, ekonomiye ve iş dünyasına sağlanan destek ve ekonomi paketlerinin vergi ve SGK barışıyla taçlandırılması gerekiyor.

Şirketlerin geçmişiyle barışarak yeni bir beyaz sayfa açması sağlanmalı, en az bir yıl geri ödemesiz olmalı, gecikme zamları ve faizleri tamamen silinmeli, erken ödeme durumunda ana para borcundan da indirim yapan düzenlemeler getirilmelidir.

4811 Sayılı Vergi Barışı Kanunu, 6136 ya da 7143 sayılı Kanunlar benzeri yeni bir düzenleme ihtiyacı zaruri bir hal almıştır.

Vergi ve SGK borçlarının yapılandırılmasını da içerecek vergi barışı kanununa matrah artırımı, kasa, ortaklar cari hesabı, stok düzeltmesi, ihtilaflı alacakların mükelleflerin feragati yoluyla ortadan kaldırılarak hazineye para girişi sağlanması, idari para cezalarının yüzde 50 indirimle ödenmesinin sağlanması ve imar barışı da eklenerek kapsamlı bir yapılandırma ve ödeme kolaylığı sağlanarak Hazineye ve SGK’ya ciddi bir para girişi sağlanacağı gibi, iş dünyasına da borçlarından kurtulma ve rahatlama sağlanacaktır.

(Kaynak: Resul Kurt / Star Gazetesi | 14.07.2020)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM