BASINDAN YAZILAR
Mali Tatilde SGK Uygulamaları - MuhasebeTR

Mali Tatilde SGK Uygulamaları

Mali tatil dahi olsa süresinde yerine getirilmeyen SGK yükümlülükleri için idari para cezaları uygulanıyor. İş kazası ve meslek hastalığı, bu yıl 1-20 Temmuz olarak belirlenen mali tatil kapsamı dışında.
 
Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmesi ile birlikte 2007 yılından beri her yıl temmuz ayında mali tatil uygulaması söz konusu. Anılan kanunda “Mali tatilin sona erdiği günü izleyen beş gün içinde biten bu kanun kapsamındaki kanuni ve idari süreler, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beşinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılır” düzenlemesi yer alıyor.
 
İDARİ PARA CEZASI
 
Mali tatil sadece mali konuları ilgilendirmiyor. Aynı zamanda SGK açısından yerine getirilmesi gereken yükümlülükler ve işlemler açısından da sonuçlar doğuruyor. Öyle ki, bazı yükümlülüklerde mali tatil bile olsa süresinde yerine getirilmemesi halinde idari para cezaları uygulanıyor. Mali tatilde bazı SGK uygulamaları özellik arz ediyor.
 
Mali tatil gerekçesi ile bazı hallerde, örneğin iş kazası ya da meslek hastalığı nedeniyle SGK denetim elemanlarına kayıt ve belge ibraz etmemek idari para cezalarının uygulanmasına engel teşkil etmiyor.
 
5 GÜNLÜK YASAL SÜRE
 
Bu sene de 1-20 Temmuz tarihleri arası dönem, mali tatil olarak uygulanacak.
 
Bu doğrultuda mali tatili takip eden 21 Temmuz ila 25 Temmuz tarihleri arasındaki yükümlülüklerdeki son tarih 25 Temmuz tarihi olduğundan, yükümlülüklerin 25 Temmuz’da (dahil) yerine getirilmiş olması durumunda yasal süresi içinde yerine getirildiği kabul edilecek. Örneğin; 2020 Haziran ayına ait aylık prim ve hizmet belgesinin son verilmesi gereken tarihin tatile denk gelmemesi durumunda takip eden ayın 23’ü olmasına rağmen Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’a istinaden, 25 Temmuz tarihinde verilmesi halinde yasal süresi içinde verildiği kabul edilecek.
 
KANUNİ YÜKÜMLÜLÜKLER
 
Diğer yandan anılan kanunda, son günü mali tatile rastlayan sürelerin tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılacağı belirtiliyor. Söz konusu hükme istinaden 1-20 Temmuz tarihleri arasında yerine getirilmesi gereken kanuni ve idari yükümlülükler mali tatili izleyen yedinci gün sonuna kadar yerine getirilirse yasal süresi içinde yerine getirilmiş olduğu kabul edilecek. Örneğin; 4 Temmuz 2020 tarihinde ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan bir işyerinde işyeri bildirgesinin en geç aynı tarihte verilmesi gerekse de 27 Temmuz 2020 (dahil) tarihine kadar verilmesi halinde yasal süresi içinde verildiğinin kabul edilmesi gerekiyor. Belirtilen sürelerin geçirilmesi halinde SGK her bir belge için ayrı ayrı idari para cezası uygulayacak.
 
PRİMLERİN ÖDENME SÜRESİ
 
Primlerin ödenmesi gereken sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde primlerin ödenmesi gereken süre tatil bitimini takip eden gün itibariyle sona ereceğinden, bu zamana kadar ödenmiş olan primlerin kanuni süresi içinde ödendiği kabul edilecek. 15 Mayıs-14 Haziran dönemine ait prim borcunun son ödeme tarihi mali tatile denk geldiğinde söz konusu prim borcunun son ödeme süresi 27 Temmuz olacak.
 
Örneğin; 15 Mayıs-14 Haziran 2020 dönemine ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinden kaynaklanan prim borcunun ödeme süresi 14 Temmuz 2020 tarihine ve bu tarih de mali tatile denk geliyor. Prim borcunun ödeme süresi Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’a göre yedi gün uzayacağından 27 Temmuz 2020’ye kadar ödenmesi halinde yasal sürede ödenmiş sayılacak.
 
İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞINA TATİL YOK
 
İş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri Mali Tatil Kanunu’nda sayılan ertelenen süreler dışında tutulduğundan, bu bildirimlerin son gününün mali tatile denk gelmesi durumunda belirtilen süreler uzamayacak. Bu durumda mali tatile denk gelen iş kazası ve meslek hastalığı olaylarının da üç iş günü içinde kuruma e-Bildirim programı üzerinden bildirilmesi gerekiyor. Aynı şekilde SGK’ya gönderilmesi gereken sigortalı hesap fişi, istirahatli sigortalılar için yapılması gereken iş yerinde çalışmadığına dair çalışmazlık bildirimleri, Mali Tatil Kanunu kapsamı dışında. SGK müfettişleri tarafından yapılan iş kazası ve meslek hastalıkları teftişleri de kanun kapsamı dışında bulunuyor. Bu nedenle belirtilen belgelerin süresinde gönderilmemesi, iş kazası ve meslek hastalıkları teftişlerinde kayıt ve belgelerin mali tatil gerekçe gösterilerek geç ibraz edilmesi halinde idari para cezası ile karşı karşıya kalınacak.

(Kaynak: İsa Karakaş / İto Haber | 13.07.2020)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM