BASINDAN YAZILAR
Kaç Personel, Haftada Ne Kadar Süre Çalıştırılacak? - MuhasebeTR

Kaç Personel, Haftada Ne Kadar Süre Çalıştırılacak?

Pek çok işyeri dün itibarıyla yeniden kapılarını açtı. Bu süreçte kısa çalışmaya başvuran işyerlerinin, İŞKUR’a yeni dönemde haftada kaç saat çalışılacağını bildirerek, ödenekten faydalanmaya devam etmesi mümkün.

Dün itibarıyla pek çok işyeri yeniden kapılarını açmaya başladı. Yaklaşık 2.5 aydır kapalı olan bazı işyerlerinde kısa çalışmaya gidilmişti. İşverenlerin ve çalışanların aklında ise işyeri açılacak olmasına rağmen ilk haftalarda işlerin yoğun olmaması nedeniyle kısa çalışmaya devam edilip edilemeyeceği sorusu var. İşverenler bu konuda iyi bir planlama yaparak hem işçilerinin mağduriyetini önleyebilir hem de olası bir yaptırım riskini önleyebilir.

İŞKUR’A BİLDİRİN

Dün itibarıyla yeniden faaliyete geçen işyerlerinden kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olanların, yeni dönemle ilgili işyeri düzenini çok iyi planlaması gerekiyor. Örneğin 16 Mart itibarıyla kapatılmış bir spor salonunda kısa çalışmaya gidilmişse, kısa çalışmanın uzatılmaması halinde 16 Haziran’a kadar devam etmesi mümkün. Ancak işyeri artık tamamen kapalı olmadığı için işverenlerin hangi işçiyi haftada kaç saat çalıştıracağını planlaması ve İŞKUR’a bildirimde bulunarak süreci doğru yönetmesi gerekiyor. Bu sayede haftalık çalıştırılmayacak süreleri İŞKUR’a yeniden bildirerek kısa çalışma devam ettirilebilir. İşveren isterse kısa çalışmayı tamamen de sonlandırabilir. Ancak bu durumda yeniden kısa çalışmaya başvurulamayacak.

‘YENİ NORMAL’ PLANI

İşyerlerinde yeni dönemde işleyişin nasıl olacağı iyi planlanmalı. Öncelikle kreş, anaokulu, spor salonu gibi yerlerin üye veya velilerinden bilgi almaları ve kaç kişiye hizmet verileceğini öngörmeleri çok önemli. Örneğin bir spor salonu, üyelerinden salona dönüş konusunda ne düşündüklerini öğrenmeli, yeni önlemler çerçevesinde kaç kişinin giriş çıkış yapacağını, aynı anda kaç kişinin belirlenen alanlarda bulunabileceğini ve bu çerçevede günlük kaç personelle salonun işletileceğini iyi planlamalı. Bu sayede personel ihtiyacı net bir şekilde belirlendikten sonra hangi işçilerin, ne kadar süreyle çalıştırılacağı planlaması yapılabilecektir.

PLANLAMADA İŞÇİ AYRIMI YAPILMAMALI

İşverenlerin bu dönemdeki planlamayı objektif kriterlere göre, herhangi bir ayrım yapmadan, makul gerekçelerle yapmaları çok önemli. İki garsondan birisinin sürekli çalıştırılıp diğerinin kısa çalışma ödeneği ya da nakdi ücret desteği almasının makul bir gerekçesi yoksa (tecrübe ya da belirgin bir özellik gibi örneğin döner ustası) işçiler ileride bu dönemde kendilerine ayrımcılık yapıldığını iddia edebileceklerdir.

KAÇ PERSONEL, HAFTADA NE KADAR SÜRE ÇALIŞTIRILACAK?

İşveren yeni dönemde işyerinde kaç personelin çalışacağını öngördükten sonra hangi işçilerin, haftada kaç saat çalışacağını planlamalı. Örneğin korona öncesi 12 garson, 4 aşçı, 4 komi ve 4 temizlik elemanıyla çalışan bir restoran, pazartesiden itibaren günlük olarak açık kalacağı saatlere göre 6 garson, 2 aşçı ve 2 komi ve 2 temizlik elemanıyla hizmet vermeyi planlayabilir. Bu şekilde bir gün bir ekip, diğer gün diğer ekip çalışabilir. Bu durumda bütün çalışanların yani 24 kişinin kısa çalışma ödeneği aldığını varsayarsak hem kısa çalışma sürdürülüp hem de işverenin ücret ödemesi söz konusu olabilir. İşyerinin kapalı olduğu dönemde İŞKUR’dan 30 günlük kısa çalışma ödeneği alan bir garson, yeni dönemde 15 gün İŞKUR’dan kısa çalışma ödeneği alıp 15 günde çalışması karşılığı işverenden ücret alabilir. 

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 02.06.2020)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM