BASINDAN YAZILAR
Katma Değer Vergisi Kanunu İle İlgili Özelge Özetleri - MuhasebeTR

Katma Değer Vergisi Kanunu İle İlgili Özelge Özetleri

Sirküler No: 2993

30.01.2020 tarih ve 64597866-130[12]-E.3379 sayılı Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı özelgesi; 

Şirketin faaliyet konusunun her çeşit tabii ve suni kumaştan üretilmiş hazır giyim eşyaları ile tekstil ürünlerinin ithalatı, ihracatı ve pazarlaması olduğu, Atatürk Hava Limanı gümrüksüz bölgede (duty free bölgesinde) şube statüsündeki mağazada nihai tüketicilere perakende satış yapıldığı, söz konusu mağazaya ürünlerin tesliminin kendi adına düzenlenen fatura ve antrepo beyannamesi ile gerçekleştirildiği belirtilerek gümrüksüz satış mağazasına teslimi gerçekleştirilen ürünlerin ilk alımlarında yüklenilen Katma Değer Vergisinin iadeye konu edilip edilmeyeceği hususunda görüş talep edilmiştir. 

Şirketin, gümrüksüz satış mağazası niteliğini haiz şubeye KDV Kanununun 11 inci ve 12 nci maddelerinde yer alan hükümler çerçevesinde yapılan ve fatura ve antrepo giriş sayım tutanağını da ihtiva eden ilgili gümrük idaresi tarafından onaylı antrepo beyannamesi ile tevsik edilen teslimler KDV’den istisna olup, söz konusu teslimler nedeniyle yüklenilen KDV’nin, Tebliğde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde iadesi mümkün bulunmaktadır.

03.10.2019 tarih ve 84974990-130[KDV-1/09/2018/İ/71]-E.336886 sayılı Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı özelgesi;

Üniversiteye ifa edilen yapım işlerine ilişkin olarak katma değer vergisi tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hakkında görüş talep edilmiştir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9’uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hüküm altına alınmıştır.

KDV Genel Uygulama Tebliğinde ise, kısmi tevkifat uygulayacak alıcılar, kısmi tevkifat uygulanacak teslim ve hizmetler belirtilmiş olup, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları kısmi tevkifat yapmakla yükümlüler arasında sayılmıştır.

Vakıf Üniversiteleri kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşu olarak sayılmadığından kısmi tevkifat düzenlemeleri bakımından herhangi bir KDV tevkifatı yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Dolayısıyla, Üniversiteye ifa edilen yapım işlerine ilişkin bedel üzerinden hesaplanan KDV’nin tevkifata tabi tutulması söz konusu değildir. 

04.09.2019 tarih ve18008620-130[2015-701-86]-113116 sayılı Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı özelgesi;

Gemi acenteliği faaliyetinde bulunan, yurt dışından gelen ve yurt dışına gönderilen yüklerle ilgili olarak alınan yükleme boşaltma gözetim gibi hizmetlerin faturalarını doğrudan yurt dışında mukim armatörlere düzenlediği, Mersin Limanı dışındaki limanlarda yapılan yükleme, boşaltma gibi hizmetlerin liman işletmeleri tarafından, gözetim hizmetinin ise, yetkilendirilen bir acente tarafından yerine getirildiği belirtilerek, liman işletmeleri ve alt acenteler tarafından firmaya fatura edilen söz konusu hizmetlerin KDV Kanununun 13/b maddesi kapsamında KDV istisnası uygulanıp uygulanmayacağı hususunda  görüş talep edilmiştir.

3065 sayılı KDV Kanununun 13/b maddesinde deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetlerin KDV’den istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

İstisna uygulamasının tek safhalı olduğundan, gemiye veya acentesine doğrudan verilen hizmetlerin istisna kapsamında değerlendirilebileceği, alt yükleniciler tarafından verilen hizmetlerin istisna kapsamında mütalaa edilmeyeceği açıklanmıştır.

Liman sahasında gemi ve yük sahibi firmalara asıl yüklenici sıfatıyla şirket tarafından verilen veya gemi ve yük sahibi firmaların acentesi sıfatıyla tarafınıza verilen hizmetler istisna kapsamında değerlendirilecektir.

Ancak şirketin istisna kapsamında verdiği hizmetlerle ilgili mal ve hizmet alımları ise o mal ve/veya hizmetin tabi olduğu oranda KDV’ye tabi olacaktır.

02.09.2019 tarih ve39044742-130[Özelge]-E.706983 sayılı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı özelgesi;

Şirketin gemi ve yat acenteliği konusunda hizmet verdiği, şirket tarafından yurt dışından gelen ya da yurt dışına giden yatlara limanlarda, seyirle ilgili her türlü belgenin ve seyir edecek olan yatlarda görevli personellerde (kaptan, aşçı, vb.) bulunması zorunlu belgelerin (gemi adamı belgesi vb.) hazırlanmasına ilişkin acentelik hizmeti verildiği belirtilerek, söz konusu hizmetlerin katma değer vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edilmiştir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 13/b maddesinde, deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetlerin KDV’den istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

İstisna kapsamına, liman ve hava meydanlarında yük ve yolcuya verilen tahmil, tahliye ve benzeri hizmetler de dâhil olmak üzere, deniz ve hava taşıma araçları için yapılan seyrüsefere ilişkin her türlü hizmet girmektedir.

Bu kapsamda deniz ve hava taşıma aracına verilen temizlik, güvenlik gibi hizmetler istisna kapsamında değerlendirilir. İstisna kapsamındaki hizmetin nev’inin yanı sıra, hangi deniz veya hava taşıma aracı için verildiğinin faturada gösterilmesi şarttır.

Buna göre, şirket tarafından yurt dışından gelen ya da yurt dışına giden yatlara limanlarda verilen seyirle ilgili her türlü belgenin ve seyir edecek olan yatlarda görevli personellerde (kaptan, aşçı, vb.) bulunması zorunlu belgelerin (gemi adamı belgesi vb.) hazırlanmasına ilişkin acentelik hizmeti Kanunun 13/b maddesi uyarınca KDV’den istisnadır.

Bilgilerinize sunar, sağlıklı günler dileriz.

Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

(Kaynak: Saymmas | 27.05.2020)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM