SGK Sahte Sigorta Yaptıranlara Göz Açtırmıyor!
SGK, bilerek veya bilmeyerek herhangi bir iş yerinden hizmet akdine göre fiilen çalışmadığı hâlde kendini SSK’lı (4/1-a) gösterenleri sahte sigortalı olarak kabul etmektedir. Keza SGK uygulamasında sigortalılık için yasada öngörülen şartları yerine getirmiş olmak gerekmektedir. Bu şartlar da bir işverene bağımlı olarak ücret mukabili fiilen ve gerçekten çalışıyor olmaktır.
Belirtilen şartları yerine getirmeden ister para karşılığı ister parasız kendini sigortalı gösterilenlerin sigortalılıklarının iptal edileceğini, hatta emekli olmuş olsalar bile SGK’nın emekliliklerini iptal edip ödemiş olduğu emeklilik maaşlarını gecikme zammı ve cezasıyla geri alacağını daha önceden defalarca bu köşemizden uyarmıştık.
19 bine yakın sahte sigortalı yakalandı
SGK, 2016 yılı içerisinde gerçekleştirilen Sahte İşyeri ve Sahte Sigortalılık Tespit Projesi kapsamında, bir proje ekibi oluşturmuştu.
Sahte iş yeri analizlerindeki bulgulardan yararlanılarak oluşturulan 100’e yakın parametre ile 2011-2016 yılları arasında tescil edilen faal/gayrifaal yaklaşık 4,6 milyon iş yeri sahte olma ihtimallerine göre sınıflandırılmıştır.
Sahte olma ihtimalleri yüksek olan iş yerleri, dosyalarının bulundukları il müdürlüklerine denetime sevk edilmek üzere gönderilmiştir.
İşveren dosyaları Ankara, Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Manisa ve Sakarya illerinde bulunan ve sahte olma ihtimali yüksek olan iş yerlerinin bulunduğu il müdürlüklerine gönderilerek denetime sevk edilmeleri sağlanmıştır.
Proje birinci ve ikinci faz olarak yürütülmüş olup fazlara ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Proje kapsamında gerçekleştirilen ve detayları yukarıda aktarılan çalışmalar neticesinde, toplam 211 sahte iş yerinden 18.882 sahte sigortalının bildirildiği ve tahsil kabiliyeti olmayan 63.370.974 TL prim alacağının terkin edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Sigorta ve emeklilik iptal ediliyor
SGK tarafından ‘sahte iş yeri’ kodu konulan iş yeri dosyaları hakkında SGK’nın Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından düzenlenen denetim raporları bulunduğundan sigortalı tescil ve hizmet servislerince işverence verilen aylık prim ve hizmet belgeleri ‘1’, dört aylık sigorta primleri bordroları ise ‘T’ kodu girilerek hizmet iptali yapılıyor. Daha sonra sigortalıya ait işe giriş bildirgesi silinerek, bu iş yerinden sigortalı adına hizmet bildirimi ve birleştirme işlemleri yapılmıyor.
Sahte iş yerinden bildirim yapılmış ise bu iş yerinden bildirilen sigortalıların hizmeti ve tescili geciktirilmeksizin iptal ediliyor.
Sahte sigorta yaptıranlar emekli olmuş olsalar bile SGK emekliliklerini iptal ederek ödemiş olduğu emeklilik maaşlarını gecikme zammı ve cezasıyla geri almaktadır.
Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusu yapılıyor
Sahte sigortalılık hâllerinde prim iadesi ve aktarılması da mümkün olmamaktadır. SGK, herhangi bir iş yerinden hizmet akdine göre fiilen çalışmadığı hâlde bilerek ve isteyerek kendini SSK’lı gösterenler hakkında, sahte sigortalılıktan dolayı Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda da bulunabilmektedir.
Özellikle sahte sigortalılık için kurulmuş olan iş yerlerinden organize bir şekilde sahte sigortalılık suçuna karışanlar, hapis cezasına çarptırılıp hürriyetlerinden de mahrum kalabilmektedir.
Sahte sigortalılık ile ilgili listeler ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile paylaşılmaktadır.
***
“Tepki göstermeden önce düşün, harcamadan önce kazan, eleştirmeden önce bekle, pes etmeden önce dene, yargılamadan önce dinle, ayrılmadan önce hatırla... Her ne yaparsan yap, öncesini bil...” E. HEMİNGWAY
(Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi | 20.05.2020)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.