Annem 01/07/1991 yılında işe girmiş olup, toplam 2294 gün SSK ve 90 günde isteğe bağlı SSK sigortası var. İsteğe bağlı sigortayı ödemeye 2006’nın kasım ayında başladık. 3 ay ödedik gerisini ödeyemedik ve iptal oldu. Prim affıyla aradaki farkı ödeyebilir miyiz? Ayrıca aradaki boşluklar bu yasayla ödenemez mi? Murat Güler İsteğe bağlı sigorta primlerini art arda üç ay ödemeyenlerin sigortalılığı, primi ödenmiş son ayın bitiminden itibaren sona erdirilecektir. Primlerin art arda üç ay ödenmemesinden, herhangi bir aya ilişkin primin, o ayı izleyen üç ay içinde ödenmemesi değil, üç aylık prim borcunun gecikmeye girmesi kastedilmektedir.
Prim affı olarak adlandırılan düzenleme ile, SSK isteğe bağlı sigortalılarının prim borçlarını ödeme kolaylığı sağlanmaktadır. 2003/Mayıs ila 2008/Mart arasında isteğe bağlı sigortalılıklarının devam ettiği süre içinde oluşan prim borçları nedeniyle ödeme kolaylığından yararlanacaklardır.
Dolayısıyla, 2006 Kasım ayından bu yana isteğe bağlı sigorta primleriniz ödenmediğinden prim ödediğiniz en son ay itibariyle sigortalılığınız sona erdirilmiş olup, bu nedenle prim borcunuz veya bu döneme ilişkin sigortalılığınız bulunmayacaktır. Ayrıca, aradaki gün boşlukları da ödenemeyecektir.
***
İsteğe bağlı sigortalılar sağlık primi de ödeyecek
Eşimi geçen sene (01.03.2007) isteğe bağlı bağkur sigortalısı yaptırdık. 12. basamaktan ve sağlık primi hariç aylık ortalama 140 YTL ödüyorum. Öğrenmek istediğim yeni uygulamada ne gibi bir değişiklik olacak? Sağlık primi yatırdığım takdirde ödeme sıkıntısı yaşayacağım için böyle bir uygulamada nasıl bir yol izlemeliyim. Abdulkadir KIRTEPE
Sosyal güvenlik reformu sonrasında, isteğe bağlı sigortalı olabilmek için;
a) Türkiye’de yasal olarak ikamet etmek,
b) 18 yaşını doldurmuş bulunmak,
c) Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya sigortalı olarak çalışmakla birlikte, ay içerisinde 30 günden az çalışmak veya son bir yıl içinde 360 günden az çalışmış olmak ya da tam gün çalışmamak,
ç) Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,
d) İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesiyle Kuruma başvuruda bulunmak,
şartları aranacaktır. Reformdan sonra, isteğe bağlı sigorta primi olarak prime esas kazanç alt ve üst sınırı arasında sigortalılarca belirlenecek kazanç üzerinden prim alınması ve primlerin ait olduğu ayın sonuna kadar ödenmesi benimsenmiştir. İsteğe bağlı sigorta primi, asgari ücretle, asgari ücretin 6,5 katı arasında, sigortalı tarafından belirlenen günlük kazanç ve prim ödeme gün sayısı üzerinden bulunacak kazancın % 32’sidir. Bunun % 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12’si genel sağlık sigortası primidir. Dolayısıyla, 2008 Ekim ayında geçerli olacak 638,70.-YTL tutarındaki asgari ücret üzerinden hesaplama yapıldığında 204,38.-YTL isteğe bağlı sigorta primi ödemeniz gerekecektir.
İsteğe bağlı sigortalı olanlar, bakmakla yükümlü olunan kişi olsa dahi, genel sağlık sigortalısı sayılacak ve genel sağlık sigortası primini de ödemekle yükümlü olacak.
İsteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreler, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulamasında dikkate alınır ve bu süreler Kanunun 4/(b) bendi (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilecek.
***
Yetim erkek çocuklar çeyiz parası alabilir mi?
6 aydır işsizim ve ayrıca ekonomik durumumuzda iyi değil. Bu yıl temmuz ayında evleneceğim. Acaba yetim erkek çocukları çeyiz parası alabilir mi? Nereye başvurmalıyım? Ramazan Gözen
Yetim aylığı almakta iken evlenen kız çocuklarına SSK tarafından evlenme yardımı (çeyiz parası) verilmektedir. Yetim aylığı alan erkek çocuklara ise çeyiz parası verilmemektedir.
(Kaynak: Star Gazetesi | 07.06.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.