Ticari yaşamın içinde şirket satın almaları ve birleşmeleri kimi zaman piyasada daha yüksek pazar payına sahip olma, kimi zaman operasyonları sadeleştirme, kimi zaman da vergisel bazı avantajlar gibi nedenlerle gündeme gelebiliyor. Şirketlerin çeşitli nedenlerle gündeme gelen birleşme veya satın alma işlemleri vergi kanunlarında vergili ve vergisiz olmak üzere iki ayrı düzenlemeye tabi tutulmuştur. Yasada çok katı şekli şartlara tabi olan vergisiz birleşmeler genellikle tercih edilmekle birlikte, uygulamada yapılan bazı basit hatalar sonucunda, birleşme işlemlerinde çok yüksek tutarlı kurumlar vergisi ödenmesi gündeme gelebilmektedir. Bu nedenle bu yazımızda birleşme işlemlerinin vergisiz gerçekleştirilmesi için dikkate alınması gereken hususlar detaylı olarak açıklanmaya çalışılacak, ayrıca özellik arz eden konulara da yer verilecektir.
Birleşmeyle İlgili Ticaret Sicil İşlemleri
Uygulamada özellikle grup şirketleri bazen konsolide mali tablolara rahat ulaşabilmek, bazen operasyonlarını sadeleştirmek bazen de vergisel bazı avantajlar nedeniyle mevcut şirketlerini birleştirmeyi tercih edebilmektedirler. Ancak hangi gerekçeyle olursa olsun şirket yönetimleri birleşme işlemlerinde ticaret sicillerde hiç beklemedikleri sorunlarla karşılaşabilmektedirler. O nedenle bu yazımızda öncelikle birleşme işlemlerinde yapılması gereken işlemler ile hazırlanması gereken evrakları belirtmek isteriz.
Bu aşamada önemli bir hususa da dikkat çekmek isteriz. Ticaret Siciller arasında farklı uygulamalara rastlansa da, Ticaret Sicil birleşme sonrası her iki şirketin kayıtlı sermayelerinin %50’sinin korunması gerektiğini de ileri sürebilmektedir.
Birleşme sonrasında durumun mutlaka aşağıdaki kurumlara ve/veya kişilere bildirilmesi de gerekmektedir.
Resmi Kurumlara Bildirimler
Birleşme işleminin tamamlanmasına ilişkin olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yapılması |
- Hem devralan hem devrolan şirket için Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yapılmalıdır. - Dilekçeye 1) Birleşmeyi gösteren TTSG (Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi) kopyaları ve 2) imza sirküleri eklenecektir. |
Birleşme işleminin tamamlanmasına ilişkin olarak Vergi Dairesine bildirim yapılması |
- Hem devralan hem devrolan şirket için vergi dairesine bildirim yapılmalıdır. - Birleşmenin tescilini takiben 1 ay içerisinde vergi dairesine bildirim yapılmalıdır. - Vergi dairesinin standart taahhütnamesi doldurulacaktır. - Dilekçeye 1) birleşmeyi gösteren TTSG kopyaları ve 2) imza sirküleri eklenmelidir. |
Üçüncü kişilere bildirimler
Gerekli olan üçüncü kişilere bildirim |
Gerekli ise üçüncü kişilere, bankalara, sözleşme taraflarına birleşmeye ilişkin bildirim yapılmalıdır. |
Devrolan şirketin defterlerinin kapatılması
Devrolan şirketin ve muhasebe defterlerinin kapatılması |
Devrolan şirketin Müdürler Kurulu, Genel Kurul Karar, Muhasebe ve Pay defterlerinin kapatılması gerekmektedir. |
Birleşmelerin (Devirlerin) Vergisel Boyutu
Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkrası, birleşmenin özel bir türünü devir olarak tanımlamakta, tam mükellef kurumlar arasında kayıtlı değerler üzerinden ve bütün halde devralma suretiyle gerçekleştirilen işlemler devir olarak nitelendirilmektedir.
Yasa hükmü dikkate alındığında, aşağıdaki şartlar dahilinde gerçekleşen birleşmelerin devir hükmünde olduğu bir başka ifade ile vergisiz birleşme olduğu anlaşılmaktadır:
Yukarıda açıklanan şartlar dahilinde gerçekleşen birleşmelerde, aşağıdaki şartlarla kapanan kurumun sadece devir tarihine kadar elde ettiği kazançlar vergilendirilecek, birleşmeden doğan kârlar ise vergilendirilmeyecektir.
Yukarıda özetlenen vergisiz birleşmelerde aşağıdaki şartlarla devir alınan kurumların zararları da birleşilen kurumun kazancından mahsup edilebilecektir;
Devir Yoluyla Birleşmeler ile İlgili Özellik Arz Eden Konular
(Kaynak: İ.Halil Bağdınlı / KPMG Vergi | 12.05.2020)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.