BASINDAN YAZILAR
Taksiciye, Gündelikçiye 'Nakdi Ücret Desteği' / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Taksiciye, Gündelikçiye 'Nakdi Ücret Desteği' / Okan Güray Bülbül

Taksiciler gerekli şartları sağladıklarında kısa çalışma ödeneğinden faydalanabiliyor. Ancak bu kapsamda olmayanlara, gelir kaybını azaltmak için nakdi ücret desteği verilmeli. İşte iki destek için de aranan şartlar...

Koronavirüs en çok küçük işletmeleri etkiliyor. Ancak kendi primini ödeyerek çalışan taksi-dolmuş şoförleri, yazar-düşünürlerle ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar için kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak söz konusu değil. Bu kişiler bu süreçte çalışamıyorsa nakdi ücret desteğinden yararlanabilmeliler. Ancak bu durumda bazı şartlar aranacaktır.

İŞVEREN KENDİSİNE ALAMAZ

Bu dönemde pek çok taksi ve dolmuş şoförü ya hiç işe çıkmıyor ya da haftanın bazı günlerinde çalışabiliyor. Bu durumdaki taksi şoförlerinin nakdi ücret desteğinden yararlanması sağlanmalı. Taksicilikte plaka sahibi ve şoför olarak ikili bir ayrım var. Plaka sahipleri işveren statüsündeler ve Bağ-Kur’lular. Bir de plaka sahibine kira ödeyerek çalışan kişiler var. Bu kişiler de Bağ-Kur’lu ve esnaf gibi değerlendiriliyor. Plaka sahibi ya da şoför esnafların kendilerinin destek alması mümkün değil.

PRİMLERİ KİM ÖDÜYORSA

Bu kişiler taksilerinde 10 gün ve daha fazla süreyle çalıştırdıkları şoförler için kısa çalışma ödeneğine başvurabilir. Ancak şoför 10 günden az çalışıyorsa, ödenek alamaz. İşsizlik sigortası primini ödemişse nakdi ücret desteğinden yararlanabilir. Plaka sahibinin istihdam ettiği, ücrete tabi olarak çalışan şoförler ise, SSK’lıdır. 10 gün ve daha fazla çalışanların primleri taksi sahibi tarafından ödenir. İşsizlik sigortasına da prim ödeyenler nakdi ücret desteği alabilmeliler.

KİM HANGİ ŞARTLARDA YARDIM ALABİLİR?

• Plaka sahibi, kendi taksisini kullanıyor: Kendisine destek alamaz.

• Taksisinde şoför çalıştırıyor: Ayda 10 günden fazla şoför çalıştırıyorsa, şoför için kısa çalışmaya da, nakdi ücret desteğine de başvurabilir.

• Taksi sahibine bağlı çalışan şoför: 30 günlük primi yatırılan şoför, son 3 yılda en az 450 günü varsa, kısa çalışma ödeneği alabilir.

• Ayda 10 günden az çalışan şoför: Primini kendisi yatırır. Kısa çalışmadan yararlanamaz. Eğer işsizlik sigortasına da prim ödemişse, nakdi ücret desteğindan yararlanabilmelidir.

• 10 günden az çalışan ev hizmetlisi: İki destekten de yararlanamaz.

• 10 gün ve daha fazla çalışanlar: Çalıştıran kişi, 1 Mayıs’a kadar SGK’ya bildirimde bulunup, ücretsiz izin uygularsa, çalışmadığı günler için günlük 39 TL nakdi ücret desteği alabilir.

İŞSİZLİK PRİMİ ÖDENMESİ ÖNEMLİ

Ev hizmetlerinde ay içerisinde 10 gün ve daha fazla çalışan kişilerin primleri, bu kişileri çalıştıranlar tarafından ödeniyor. Ev hizmetlisini çalıştıran kişiler, çalıştırdıkları ev hizmetlileri için işsizlik sigortasına da prim ödüyor. Bu süreçte ev hizmetlisinin çalışması tamamen sonlanmış ya da azalmış olabilir. Bu durumda ev hizmetlisini çalıştıran kişiler SGK bildirimlerinde ‘28-Pandemi Ücretsiz İzin’ kodunu kullanacak. Bu sayede ev hizmetlisi çalıştığı günler için ev sahibinden ücret alırken, çalışamadığı günler için de nakdi ücret desteğinden faydalanabilecek.

ŞOFÖR NASIL BAŞVURACAK?

Ay içinde 10 günden az süreyle şoförlük yaptığı için kendi primini ödeyen ve işsizlik sigortasına da prim yatıran şoförler, bu süreçte hiç çalışmıyorsa İŞKUR’a nakdi ücret desteğinden yararlanmak istediklerini bildirmeliler. 10 günden az şoförlük yapan kişinin çalışma süresi azalmışsa bu durumda çalışmadığı günler için nakdi ücret desteği alması gerekecektir.

YAZAR VE ÇİZERLER DE BU KAPSAMDA

Ay içerisinde 10 günden çalışan bütün güzel sanat kollarındakilerle düşünürler ve yazarlar da bu kapsamda eğer kendi primlerini ödemiş, işsizlik sigortası için de prim yatırmışlarsa ve 17 Nisan’dan sonra çalışmıyorlarsa nakdi ücret desteğinden yararlanabilecek.  

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 29.04.2020)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM