Torba kanun teklifiyle işveren 3 ay işçi çıkaramayacak sadece ücretsiz izne gönderecek. Bu süreçte de işçiye devlet aylık 1.168 TL ödeyecek. 16 Mart sonrası işten çıkarılan fakat işsizlik maaşı alamayanlar da faydalanabilecek.
Kovid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler çerçevesinde bazı işyerleri kapatıldı, bazılarında ise çalışma süreleri önemli ölçüde azaldı. Bu süreçte hem işverenin hem de çalışanların gelir kaybı yaşamaması ve mağduriyetlerin azaltılması için peş peşe tedbirler alınırken, son olarak hazırlanan 62 maddelik torba kanun teklifiyle çalışma hayatına çok önemli düzenlemeler geliyor. İstihdamı korumak için düzenlenen kanun teklifinin çok kısa sürede yasalaşması bekleniyor. Kanun yasalaştıktan sonra 3 ay süreyle iş sözleşmelerinin işveren tarafından feshedilmesi yasaklanacak.
3 AY SÖZLEŞME FESHİ YASAK
Teklife göre, işveren iş sözleşmesini feshedemeyecek, işçiyi ücretsiz izne çıkaracak. Ücretsiz izne çıkarılan işçiye de devlet 3 ay süreyle aylık net 1.168 TL ödeyecek. Ayrıca 16 Mart 2020 ve sonrasında işten çıkarılan fakat işsizlik sigortasından maaş alamayan işçilere de aynı şekilde 3 ay süreyle aylık 1.168 TL maaş verilecek. Örneğin kanun teklifi bugün Resmî Gazete’de yayımlanırsa 10 Nisan ila 10 Temmuz tarihleri arasında hiçbir işveren, hiçbir işçisini çıkaramayacak.
HOSTES VE PİLOTA DA VAR
İşveren bu süreçte yalnızca ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeniyle işçiyi işten çıkarabilecek. Söz konusu fesih sınırlaması yalnızca İş Kanunu’na tabi olan çalışanları kapsamıyor. Borçlar Kanunu’na tabi hostesler, pilotlar, gündelikçiler, Deniz İş Kanunu’na tabi kaptanlar için de fesih yasağı geçerli olacak. Ayrıca bu 3 aylık süre Cumhurbaşkanı kararıyla 6 aya kadar uzatılabilecek.
SUİSTİMAL EDEN İŞVERENE 106 BİN LİRA PARA CEZASI
Teklifte yer alan diğer bir düzenlemeye göre ise, 16 Mart 2020 ve sonrasında işten çıkarılan ancak son 3 yıl içerisinde en az 600 gün primi olmadığı için işsizlik maaşı alamayan çalışanlara da 3 ay süreyle aylık 1.168 TL ödenecek. Fesih yasağı uygulanacak süre boyunca işçisini ücretsiz izne çıkaran ancak çalıştırmaya devam eden işveren bu durumun tespit edilmesi halinde kanundaki normal idari para cezasının 4 katı tutarda cezaya çarptırılacak. Yani işçisini ücretsiz izne gönderdim deyip 3 ay çalıştırmaya devam eden işverene 105.948 TL idari para cezası uygulanacak. Yani bu tip bir uygulamaya giden işverenin cebi fena halde yanacak.
ÖDENEK ALAMAYANLARI DA KAPSIYOR
İşyerinde faaliyetin durduğu ya da çalışma sürelerinin azaldığı pek çok işyerinde kısa çalışma başvuruları yapıldı. Başvuru yapılan bir işyerinde son 3 yılda en az 450 günü olmadığı için kısa çalışma ödeneği alamayacak işçiler de düzenleme yasalaştıktan sonra işveren tarafından ücretsiz izne çıkarılarak aylık 1.168 TL’lik ödemeden faydalanabilir. Bu nedenle işverenlerin bu durumdaki işçilerini tespit ederek düzenleme yasalaşır yasalaşmaz gerekli süreci yürütmeleri gerekecek.
‘EVDE BAKIM’DA GELİR SINIRI KALKTI
Kanun teklifiyle evde bakım parasındaki gelir sınırı da kalktı. Bu paranın alınabilmesi için engellinin olduğu hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekiyor. Bu sınır 1.402 TL’ye yükselmişti. Ancak bu süreçte gelir sınırına takılan kişiler de evde bakım parası olarak 1.460 TL alabilecek. Ayrıca risk grubunda olan 65 yaş üzeri kişiler için de gelir sınırı aranmaksınız bakım hizmeti sağlanacak.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 10.04.2020)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.