Koronavirüsü öyle görünüyor ki, önemli bir süre daha dünya ve Türkiye gündeminin birinci maddesi olmaya devam edecek. Bu sürecin kısaltılmasında yaklaşık bir aylık tecrübeye bakıldığında temasın ve temasa imkan verilecek ortamların azaltılması en önemli etkiyi oluşturuyor. Bu nedenle, tedbirleri erken alan ve yetkililerin uyarıları doğrultusunda hareket eden ülkeler bu süreci daha az ölümlü vaka ve kaosla geçirmiş olacaklar. Ülkemiz bu süreci şu anda dikkatli götürmeye çalışıyor. Ancak virüsle ilgili de her geçen gün yeni bir bilgi öğrenildiği için bir süre daha bu kritik durum devam edecek görünüyor. Allah başta ülkemiz olmak üzere tüm insanların yardımcısı olsun.
BİRÇOK BAŞVURU ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILABİLECEK
Kamu kurumları bugünlerde vatandaşları olabildiğince elektronik haberleşmeye yönlendirmeye gayret ediyorlar. Bu konuda Gelir İdaresi tarafından bir hayli yeni duyuru yapıldı. Bu yazıda bunlardan bahsetmeye çalışacağız. Gelir İdaresi’nin internet sitesinde 148 işlemin elektronik ortamda yapılabileceği hatırlatılıyor. Yapılan açıklamada;
başvurularının elektronik ortamda (ivd.gib.gov.tr) veya mobil uygulaması (GİB Mobil) üzerinden yapılabileceği hatırlatılıyor.
VERGİ ÖDEMELERİNDE YENİ DURUM
Bu arada kısa bir süre önce kamu bankalarına alınan vergi ödeme işlemlerinin de bir bölümünün tamamen, gelir ve kurumlar vergileri, katma değer vergisi (KDV) ve özel tüketim vergisi (ÖTV) gibi temel vergilerde de 50 bin TL’ye kadar olanların kredi kartıyla diğer bankalar üzerinden de yapılabileceği belirtildi.
Ayrıca kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarınıza ilişkin gelir vergisi ödemeleri de yukarıdaki sınırlamaya tabi olmaksızın diğer bankalardan veya kredi kartıyla yapılabilecek.
NİSAN AYINA ERTELENEN ŞUBAT AYI KDV BEYANNAMESİ NE OLACAK
Şayet Gelir İdaresi’nden konuya ilişkin aksine bir açıklama ve duyuru yapılmazsa, yapılan açıklamalar çerçevesinde verilmesi nisan ayına ertelenen şubat ayına ilişkin KDV beyannamesinin de ‘nisan ayında verilecek beyannameler ve yapılacak vergi ödemeleri’ kapsamında belirlenen mükellef grupları bakımından 6 aylık erteleme kapsamına girmesi gerekiyor. Aslında böyle olması, AVM’lerde çalışan mükellefler, lokantalar gibi birçok mükellef grubu bakımından gerçekten çok olumlu olacaktır. Çünkü bu mükellefler şimdiden tamamen işlerini durdurdu ve herhangi bir gelir elde edemez hale geldiler.
Zaten GİB tarafından yayınlanan 24 Mart tarihli duyuruda da “Bununla birlikte İçişleri Bakanlığı tarafından alınan tedbirler kapsamında faaliyetleri geçici süre ile durdurulan yüzme havuzu, hamam, kaplıca, spor, oyun ve düğün salonu, berber ve kuaför gibi işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler de bu süre boyunca mücbir sebep hükümlerinden yararlanabileceklerdir” denilmek suretiyle İdare’nin bu konuda mücbir sebep dirimini de dikkate alarak daha esnek bir anlayışla yaklaşacağını gösteriyor.
Temennimiz bu sürecin çok fazla ekonomik tahribata da yol açılmadan atlatılmasıdır.
(Kaynak: İto Haber | 06.04.2020)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.