Çin’de başlayan yeni koronavirüs (Covid-19) tüm dünyaya yayılarak bir milyon yüz binden fazla insana bulaştı. 65 bine yakın insanın hayatını yitirmesine neden oldu. Maalesef bu virüs ülkemizde de bir numaralı gündem hâline geldi. 4 Nisan itibarıyla toplam vaka sayısı 23 bin 934, can kaybı ise 500’ü aştı.
Covid-19 başta çalışanlar olmak üzere tüm insanlar için kâbus hâline geldi. Tüm dünyada ekonomileri felç etti. Her ülke kendine göre birçok tedbirler aldı ve alamaya da devam ediyor.
Ülkemizde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart 2020 tarihinde açıklanan; Koronavirüs salgınının etkilerini azaltmak için hayata geçirilen Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi ile başlayan tedbirler "Torba Yasa" olarak bilinen ve 52 maddeden oluşan “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” şeklinde TBMM’de kabul edildi. Ardından peş peşe birçok tedbir izledi...
Kısa çalışmadan faydalandırmalı
Koronavirüs nedeniyle çalışanların mağdur olmaması için gerek gazetemizden gerekse sosyal medya hesaplarımızdan tüm işverenlere “İşçiyi çaresiz ortada bırakma, kısa çalışmadan faydalandır” kampanyasıyla rehberlik ederek;
“Covid-19 virüsü belasına rağmen ahde vefa göstermeyip çalışanını ortada çaresiz bırakmak mertliğe, insanlığa sığmayacağını, işçinin de bir anne bir baba ve daha da önemlisi hayat mücadelesi veren alın teri ile geçinen en onurlu insan olduğu yönünde empati kurarak bütün şartların sonuna kadar zorlanması gerektiğini, işten çıkarmak veya ücretsiz izinli olarak eve çaresiz göndermek yerine kısa çalışmadan faydalandırarak tencerelerinin kaynaması için gerekli işlemlerin yapılmasını” defalarca önerdik. Bu önerilerimize 70 bini aşan firma başvurdu. Bir milyonu aşkın işçimizin tenceresi bu zorlu günlerde kaynamaya devam edecektir.
Şartsız her işçinin tenceresi kaynamalı
Kısa çalışmasına başvuru yapılmasına rağmen maalesef çok sayıda işçi öngörülen ağır şartlardan dolayı faydalanamadı. Zira işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması ve son 120 gün hizmet akdine tabi olarak çalışması gerekmektedir.
Hükûmet "Torba Yasa" ile işçiler için aranan şartlardan 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olmak yerine 450 güne, son 120 gün hizmet akdine tabi olarak aralıksız çalışmak şartını da 60 güne indirerek daha fazla işçinin kapsama girmesini sağladı.
Böylece kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan işçiler bu ödenekten faydalanmış olacaktır.
Ancak buna rağmen çok sayıda işçi gerekli şartları tutmadığı için ya işten çıkarılacak ya da ücretsiz izinli olarak tenceresi kaynamadan eve kapanma ile karşı karşıya kalacaktır.
450 gün prim şartı kaldırılmalı
Her gün çok sayıda bize ulaşan ve şartları tutmadığı için işsiz kalacak ya da ücretsiz izine gönderilen/gönderilecek işçi okurlarımız "bizim durumumuz ne olacak? Bizim de ailemiz yok mu? Bu zorlu günlerde tenceremiz nasıl kaynayacak?" diye sormakta ve kısa çalışmadan faydalanmak için gereken 450 gün prim şartının kaldırılmasını talep etmektedir.
Elçiye zeval olmaz diyerek bu talepleri buradan dile getirmiş olduk.
Diğer yandan TÜİK’in en son açıklamış olduğu işsizlik oranı %13,7 seviyesine, genç nüfusta işsizlik oranı ise bir önceki yıla göre 5,1 puan artarak %25,4 olarak gerçekleşmiştir.
Görüldüğü üzere 450 gün prim şartını yerine getiremeyenler genelde genç işsizlerden oluşmaktadır. Hükûmet yıllardır genç işsizlere istihdam sağlamak için çok sayıda teşvik ve destekleri uygulamaya koymuştur.
Bu bağlamda genç işsizliğin daha da artmaması, bugüne kadar verilen destek ve çabaların boşa gitmemesi için kısa çalışma ödeneği için gereken şartların bu sıkıntılı zor günlerde kaldırılması yerinde olacaktır.
Diğer yandan koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan yeni tedbirlere göre sokağa çıkamayacak olan 20 yaşından küçük kişilerin, işine devam edemeyecek olması nedeniyle işlerini kaybetmemeleri için de çözümler üretilmesi elzemdir.
***
“Sıkıntılar gecedir. Dinlen, kederlenme, sabah elbet olacaktır.” Hazreti Mevlâna
***
Not: Değerli okurlarımız! “Başın Düşerse Dara İsa Karakaş’ı Ara” köşemizde sosyal yardımlarla ilgili sorularınıza bir sonraki yazımızda yer vereceğiz.
(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 06.04.2020)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.