Koronavirüse karşı tedbirler artırılıyor. Yurtdışından dönen kamu çalışanlarına 14 gün ‘raporsuz izin’ verilirken, özel sektörde de 10 güne kadar verilebilen raporlar, tek hekim imzasıyla 14 güne çıkarıldı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilan ettiği koronavirüse karşı Türkiye zamanında aldığı tedbirler sayesinde yayılmanın ve vakanın en az olduğu ülke konumunda. Okulların hızlıca tatil edilmesi de yerinde alınmış bir karar oldu. Peki ya çalışanlar? İşyerlerinde de önemli bazı tedbirler alınmalı ve çalışanlar mutlaka bilgilendirilmeli. Önceki akşam yapılan açıklamayla koronavirüse karşı tedbirler sıkılaşırken memurlar ve işçiler için yeni düzenlemeler duyuruldu. Buna göre 14 gün kuralına uyum için işçilere ve memurlara bazı haklar tanındı.
ÜCRET KESİNTİSİ YOK
Yurtdışına çıkmış kamu görevlileri, dönüş tarihlerinden itibaren 14 gün süreyle rapor almalarına gerek olmadan, idari izinli sayılacak. Bu sürede memurun maaşında da bir kesinti olmayacak. Yurtdışına çıkmış ve dönmüş işçiler için de 14 gün kuralına uyulabilmesi için SGK önemli bir tedbir aldı. Normalde tek hekim imzasıyla 10 güne kadar verilebilen istirahat raporları, tek hekim imzasıyla 14 güne kadar verilebilecek. Bu sayede yurtdışından dönen işçi, aile hekimine başvurup tek seferde 14 gün rapor alarak kurala uyabilecek. İşçilerin bu sürede ücretleri kesilmeyecek. SGK’dan alacakları rapor parasını işe döndüklerinde işverene iade edecekler.
HİJYEN TEDBİRLERİ ŞART
Diğer taraftan işverenler çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliklerini sağlamakla yükümlüdür. Bu çerçevede her türlü önlem alma sorumluluğu da işverendedir. İşyerinde kullanılan tuvalet ve lavaboların temizliğinin sağlanması, ortak kullanım alanlarındaki hijyenin korunması ve sürdürülmesi işverenin alması gereken temel tedbirlerdir. Diğer yandan işveren bu konuda aldığı tedbirler sonrası çalışanları bu konuda bilgilendirmek ve kuralları çalışanlara anlatmak durumundadır. Çalışanlar da işyerinde alınan tedbirlere uymak zorundadır.
TEDBİRLER İÇİN İŞSİZLİK FONU DEVREYE GİREBİLİR
Kamuda hamile, yaşlı ve kronik hastalığı olanlar 16 Mart ila 27 Mart arasında idari izinli sayılacak. İşçilere yönelik de bu yönde bir formül geliştirilmeli. Gerekirse işsizlik sigortası fonu devreye sokularak işverenin de mağdur olmayacağı bir şekilde, okul öncesi ve ilköğretim çağında çocuğu olan çiftlerden en azından birisine iki haftaya kadar ücretli izin verilmesi sağlanmalı. Bu sayede virüsün yayılmasının engellenmesine yönelik olarak alınmış tedbirler amacına ulaşabilir.
İŞÇİ DE TALEP EDEBİLİR
Bu konuda işçilere yönelik esnek çalışma düzeni, uzaktan çalışma ya da ücretli izni mümkün kılacak şekilde bir formül geliştirilmesi çok önemli. Diğer yandan çalışanlar da işverenlerinden yürüttükleri iş el veriyorsa, bir müddet uzaktan çalışmayı talep edebilir. Ancak bunun kabul edilmesi işverene bağlı.
ÖNLEM ALINMIYORSA, TAZMİNAT HAKKI DOĞABİLİR
Çalışanlar işverenlerinin hijyen önlemlerini almadıklarını düşünüyorsa mutlaka uyarmalı. Bu uyarının yazılı olması da önemli. Bu uyarıya rağmen gerekli tedbirler alınmazsa ya da tedbirlerin gerekli olmadığına dair bir bilgilendirme çalışana yapılmazsa bu durumda çalışan işverenini bilgilendirerek istifa yoluna gidebilir. İstifa eden çalışan konuyu mahkemeye taşıyarak virüse karşı gerekli tedbirlerin alınmadığını ve bu nedenle istifa ettiğini ispatlarsa tazminata hak kazanabilir.
DEZENFEKTANLAR KULLANILMALI
İşyerlerinde alınması gereken önlemler şöyle: n İşyerleri ve varsa servis araçları, yemekhaneler, dinlenme alanları dezenfekte edilmeli. n Çalışanlara giriş ve çıkışlarda, yemek öncesi ve sonrasında ve gün boyunca yarım saat arayla el yıkanmasına ilişkin bir prosedür oluşturulmalı. Buna ilişkin afiş ve broşürler asılmalı. n Belirli noktalara el dezenfektanları konulmalı. n Çalışanlar arasındaki mesafenin 1 metreden az olmaması sağlanmalı. n Giriş ve çıkışlarda çalışanların ateşleri işyeri hekimlerinin gözetimi altında ölçülebilir. n Öksürük, ateş gibi belirtileri bulunan çalışanların doğrudan sağlık kuruluşlarına başvurmaları sağlanmalı. n Yurtdışı programları mayıs ayına kadar ertelenmeli.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 16.03.2020)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.