BASINDAN YAZILAR
Yeni Prim Yapılandırma Kanunu Nasıl Uygulanacak? (3) / Şevket TEZEL - MuhasebeTR

Yeni Prim Yapılandırma Kanunu Nasıl Uygulanacak? (3) / Şevket TEZEL

Yeni Prim Yapılandırma Kanunu Nasıl Uygulanacak? -3-

 

Yapılandırma Hangi Tarihlerde Geçerli Olacak?

Borç Yapılandırması 5763 sayılı Kanunun RG’de yayımlanıp yürürlüğe girmesinden sonraki iki ay içinde yazılı olarak başvurulması halinde mümkün olacak.

 

Ödeme Şekli Taksit de Peşin de Olabilecek

5763 sayılı Yasa kapsamındaki yeni Yapılandırma Kanunu ile SSK ve Bağ-Kur borçları peşin olarak veya 24 aylık taksitler halinde ödenebilecek.

 

Peşin Ödenirse…

Peşin ödeme yolunun tercih edilerek borç aslının tamamının ve başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde onbeşinin başvuru tarihini takip eden bir ay içinde ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının kalan yüzde seksenbeşi affedilecek.

 

Taksitli Ödenirse…

12 aya kadar taksitle ödemenin tercihi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının;

  • Oniki aya kadar taksitlendirmelerde yüzde ellibeşi,
  • Oniki ayı aşan taksitlendirmelerde gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde otuzu affedilecek.

Kalan kısımlar borç asıllarına ilave edilerek taksitlendirmeye esas borç hesaplanacak. Bulunan bu tutar, taksit süresine bölünmek suretiyle ödenecek aylık taksit miktarı bulunacak. İlk taksitin ödeme yükümlülüğü, başvurunun yapıldığı ayı izleyen ayda başlayacak.

 

Taksitten Peşine Dönülmek İstenirse…

Taksitlendirilen bu borçlar sonradan peşin ödenmek istenirse terkin edilen miktar değişmeyecek.

 

Prim Borçlusu Bağ-Kur’lular Sağlık Yardımına Tekrar Kavuşuyor

1479 ve 2926 sayılı Kanunlar kapsamındaki sigortalılar veya bunların hak sahipleri, ödeme vadesi geçmiş taksitleri ile 1 Nisan 2006 tarihinden önceki süreye ilişkin prim borçlarını ödemeleri, varsa 1 Nisan 2006 tarihinden sonraki prim borçlarını ödemeleri veya taksitlendirerek ilk dört taksitini ödemiş olmaları, 5763 sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki taksit ve cari ay primlerine ilişkin ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeleri durumunda sağlık sigortasından yararlanmaya başlatılacaklar.

 

Önceki Yapılandırmadan Doğan Hacizler Kalkıyor

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 5458 sayılı Kanun kapsamına giren borçlar nedeniyle, taşınır ve taşınmaz mallara konulan hacizler ile alınan teminatlar vadesi geçmiş taksitlerin ödenmesinden sonra yapılan ödemeler nispetinde, üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarla ilgili hacizler ise vadesi geçmiş taksitlerin ilkinin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacak.

 

Yeni Yapılandırma Eski Ödeme Planları da Canlandırıyor

5763 sayılı Yapılandırma Kanunu 5458 sayılı Kanunla yapılandırılan, fakat bir takvim yılında en az üç taksiti ödenmediği için bozulan ödeme planlarını canlandırmayı da içeriyor. Önceki yapılandırması bozulanlar da yeni yasa kapsamında peşin veya taksitli ödeme planına tabi olabilecekler.

 

Davalardan Feragat Gerekiyor

Yeni Yapılandırma yararlanmak üzere başvuran borçluların, kapsama giren borçları nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumuna yaptıkları itirazlardan ve yargı nezdinde sürdürdükleri davalardan feragat etmeleri ve anlaşmazlık oluşturmamaları zorunlu olacak.

 

Yeni Yapılandırma Nasıl Bozulur?

Borçlular, borç türü bazında taksitlendirilmiş borçlarıyla ilgili ödeme yükümlülüklerini bir takvim yılında üç defadan fazla yerine getirmemeleri veya eksik yerine getirmeleri ya da bir takvim yılında üç defaya kadar ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarını en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar gecikilen her ay için Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait Yeni Türk Lirası (YTL) cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faiz oranına 1 puan eklenmek suretiyle bulunacak faiz oranının bileşik bazda uygulanması sonucunda hesaplanacak faiz miktarı ile birlikte ödememeleri halinde, yeni Yasaya göre taksitlendirme haklarını kaybedecekler.

 

Yapılandırma Öncesi Ödenmiş Ceza ve Zamların İadesi Yok

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce tahsil edilmiş gecikme cezası ve gecikme zammı, yanlış veya yersiz alınan tutarlar hariç iade ve mahsup edilmeyecek.

 

Okur Sorularına Kısa Cevaplar

Muhsin DEMİRCİ – 15.03.1964 doğumlu, 01.02.1981 ilk sigortalılık başlangıçlı, 8 bin 500 günü olan bir sigortalı olarak 46 yaşını dolduracağınız 15.03.2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Mehmet YALÇIN/YALOVA – Öncelikle Bağ-Kur durumunuzu netleştirin. Bağ-Kur sigortalılığınız görünmüyorsa zaten sorun yok. Varsa ve beş yıldan fazla prim borcunuz varsa 2007/47 sayılı Genelgeden yararlanarak Bağ-Kur sürelerinizi göz ardı ettirebilir, SSK’dan emekliliğinize engel olmasını sağlayabilirsiniz. Bağ-Kur sigortalısı olmadığınızı şimdi de kanıtlayabilirsiniz. Eğer toplam 3 bin 600 gününüz varsa ve Bağ-Kur’a ödenmiş priminiz yoksa 114 günü SSK’ya ödemenize de gerek kalmaz.

 

İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI

İstihdam Paketi İşverenlere Ne Getiriyor? -3-

 

Primleri Yasal Sürede Ödeyen İşverenler Sigorta Primini Yüzde 5 Eksik Ödeyecek

İşsizliğin azaltılması, yatırımların istihdam odaklı arttırılması amacıyla sigorta primleri işveren hissesinde 5 puanlık indirim yapılacak.

Kamu idareleri iş yerleri ile sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ve yurt dışında çalışanlar dışındaki sigortalıların; malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden işverenin ödeyeceği tutarın 5 puanı Hazinece karşılanacak.

Yüzde 5’lik Hazine yardımından yararlanmak için, özel sektör işverenlerinin, çalıştırdıkları sigortalıların aylık prim ve hizmet belgelerini Sosyal Güvenlik Kurumuna vermeleri, sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı payına isabet eden tutarı ile Hazinece karşılanmayan işveren payına ait tutarı yasal süresinde ödemeleri, Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması zorunlu olacak.

Kuruma olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı borçlarını taksitlendiren işverenler ile sosyal güvenlik prim borçlarını yeniden yapılandıran işverenler de bu hükümden yararlanabilecek.

Yapılan kontrol ve denetimlerde, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işverenler, 1 yıl süreyle bu desteklerden yararlanamayacak.

Bu hüküm 1 Ekim 2008’de yürürlüğe girecek. Buna göre işverenler çalıştırdıkları asgari ücretli her bir işçi üzerinden 1 Ekim 2008’den yılsonuna kadar 31,93 YTL destek sağlamış olacaklar.

Yüzde 5’lik indirim diğer teşviklerden farklı olarak SPEK taban tutarına göre değil işçinin gerçek ücreti üzerinden hesaplanacak.

 

Spor Tesisi Yükümlülüğü Kaldırılıyor

3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun memur ve işçi sayısı 500’den fazla olan kuruluşları ve fabrikaları, öncelikle kendi personeline beden eğitimi ve spor yaptırmak için ilgili yönetmeliğinde belirtilecek esaslara göre spor tesisleri yapmaya ve antrenör tutmaya mecbur tutan 26 ncı maddesi kaldırılarak 500 ve daha fazla işçi çalıştırılan iş yerlerinde spor tesisi kurma zorunluluğuna da son veriliyor.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 24.05.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM