Geçtiğimiz hafta, uzun bir süreden beri gündemde olan ve istihdam paketi olarak bilinen düzenlemeyle çalışma hayatına ilişkin bir çok önemli konuda değişiklik yapıldı. Sanıyorum bu hükümlerin içinde en sevindirici olanı son dakika sürprizi olarak yasa metnine konulan prim affıydı. Prim affı ile, hem 2006 yılında çıkarılan 5458 sayılı Kanun gereğince taksitlendirme yapanlardan taksitlendirmeleri bozulmuş olanlar, hem de diğer yeni borçlular yararlanabilecek. Bu yazı kaleme alındığında Kanun henüz sayın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanmamıştı.
İşte getirilen afla ilgili ayrıntılar;
SSK borçlularında neler af kapsamında
- SGK’ya borçlu olanların 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre takip edilen başvuru tarihine kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan 2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası, sosyal yardım zammı borçları,
- Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ayın sonuna kadar müracaat edilmiş olması kaydıyla 31/3/2008 tarihine kadar bitirilmiş olan özel bina inşaatı ile ihale konusu işlerden Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda yeterli işçilik bildiriminde bulunulmadığı anlaşılanların fark işçiliğe ilişkin borçları,
- İsteğe bağlı sigortalıların 2003/Mayıs ila 2008/Mart dönemleri arasında isteğe bağlı sigortalılıklarının devam ettiği süre içindeki prim borçları,
- Avukat-Noter ve yurtdışına işçi götüren müteahhit gibi topluluk sigortasına tabi olanların 2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ait prim borçları,
- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden iki ay içinde yazılı olarak başvurulması kaydıyla, bu maddede belirtilen şartlarla peşin veya 24 aya kadar eşit taksitler halinde ödenecek.
5763 sayılı Kanunla yapılan af düzenlemesinin, bugüne kadar çıkartılan diğer SSK ve Bağ-Kur prim aflarından oldukça farklı şekilde ve daha önceki yasalara ilişkin eleştirilerin de dikkate alınarak hazırlandığı görülmektedir. Bugüne kadar çıkartılan prim aflarında isteğe bağlı sigortalılarda kapsama alınmış.
Bağ-Kur borçlularında neler af kapsamında
1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu ile, 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur Kanunu gereğince, sigortalı olanların 31/3/2008 tarihine kadar olan prim ve sosyal güvenlik destek prim borçları Kanunun yürürlüğünden itibaren 2 ay içinde müracaat edilmesi halinde peşin veya 24 aya kadar eşit taksitler halinde ödenebilecek. Bu borçları yapılandırılmış olup ödeme yükümlülüklerini de yerine getirenler toplam borçlarının ilk 4 taksitini ödemeleri kaydıyla sağlık sigortasından yararlanmaya başlatılacak.
Ancak, burada özellikle kuruma düşen büyük bir yükümlülük var. Bağ-Kur kayıtlarına göre borçlu olduğu görülen sigortalılara borçlarının mutlaka tebliğ edilmesi ve çoğu kaydi borç olan Bağ-Kur borçlularının gerçek durumunun ortaya çıkartılması gerekiyor.
Yani, Bağ-Kur kayıtlarına göre borçlu olanların büyük bir çoğunluğunun bu borçtan ve Bağ-Kur kaydından haberi yok. Zira ticareti bırakmasına rağmen Bağ-Kur kaydı sildirmeyenler büyük çoğunlukta. Bu fırsat iyi değerlendirilip en azından bu yönde de bir ayıklama yapılmalıdır.
Peşin ödeyenler avantajlı
Peşin ödeme yolunun tercih edilerek borç aslının tamamının ve başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 15’nin başvuru tarihini takip eden bir ay içinde ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının kalan yüzde 85’i terkin edilecek. Taksitle ödeyenlerde ise, gecikme cezası ve gecikme zammının 12 aya kadar taksitlendirmelerde yüzde 55’i, 12 ayı aşan taksitlendirmelerde yüzde 30’u terkin edilecek.
Önceki aftan yararlananlara açık
2006 yılında çıkartılan 5458 sayılı Kanun gereğince borçlarını zamanında ödeyenler ile yapılandırmaları bozulmuş olanlar da peşin ödeme seçeneğini tercih edebilecek.
(Kaynak: Star Gazetesi | 22.05.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.