SORU: Ben yaklaşık 15 ay önce bir aracı kurumda çalışmaya başladım. İşyerinde üstüm tarafından sürekli olarak korkutulup aşağılanıyorum. Sürekli olarak tehdit eden üstüme dayanamayıp, geçen hafta istifa ettim. Ancak 3 hafta kadar daha çalışmam isteniyor. İhbar sürelerine baktım. 4 haftalık bir süreden bahsediliyor. Bu süreyi doldurmak istemiyorum. Bu hafta içinde ayrılmam mümkün olabilir mi?
YANIT: Yazdıklarınızdan anladığımız, sizin işyerinizde psikolojik tacize, yani yaygın adıyla mobbinge uğradığınızdır. Ülkemiz çalışma hayatında çok yaygın olduğu bilinmesine karşın ispat güçlüğü ve benzeri nedenlerle üzerine gidilmeyen bu olumsuzluğu yüksek yargı bir kararında şöyle tanımlamaktadır;
“Aynı ortamda bulunan veya aynı organizasyona bağlı olan bir veya birden fazla kimsenin, bir kişiye belli bir amaçla, sistematik bir şekilde, yılgınlık, korku, tedirginlik, endişe, bunalım, bıkkınlık, sıkıntı veya kaygı oluşturacak söz, tutum veya davranışlarla psikolojik ve duygusal baskı kurarak onu belli şekilde davranmaya ya da davranmamaya, ortak alandan uzaklaştırmaya, güçsüzleştirmeye, değersizleştirmeye, aşağılamaya, küçük düşürmeye veya pasifize etmeye yönelik çabalarına mobing denilir.
İşyerinde mobing, belirli kişi ya da kişilerin zarar verici söz, tutum ve davranışlarına maruz kalınmasıyla başlayan yıldırma, yıpratma, sindirme, bıktırma ve belli şekilde davranmaya mecbur bırakma sürecini içermektedir. Bu sürecin başından sonuna kadar hedef alınan kişi veya kişilere sistemli bir şekilde psikolojik, duygusal ve sosyal saldırı gerçekleştirilmektedir. Hedef alınan kişinin şeref, kişilik, karakter, inanç, değer, yetenek, tecrübe, düşünce, tercih, yaşam biçimi ve kültür gibi yönlerine topluca bir saldırı söz konusudur. Bu saldırı, dedikodu ve söylenti çıkarma, iftira atma, çalışanlar önünde küçük düşürme, hafife alma, karalama, kötüleme ve yok sayma gibi kişiyi zihinsel, ruhsal, fiziksel ve bedensel olarak etkileyebilecek eylemlerle yapılmaktadır.”
Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki istifa etmekle sizi bezdirip işten ayrılmaya zorlayan yöneticinizin bu amacına erişmesine yardımcı olmuşsunuz. Yapmanız gereken konuyu İnsan Kaynakları bölümünüze ve/veya üst yönetime bildirmek ve önlem almalarını istemek olmalıydı. Önlem alınmadığı takdirde ise istifa etmek değil, İş Kanunu 24/2 madde kapsamında HAKLI NEDENLE iş sözleşmenizi sona erdirip işyerinden kıdem tazminatı, hatta ihbar tazminatı da talep etmek suretiyle derhal ayrılmak olmalıydı. Ayrıca mobbinge maruz kalan kişinin manevi tazminat talebi hakkı da bulunmaktadır.
Buna karşın bu imkânınız halen bulunmaktadır. Yani siz uğradığınız psikolojik tacizi gerekçe göstererek derhal fesih hakkınızı kullanabilirsiniz. Her ne kadar işyerindeki çalışma sürenize göre 4 haftalık bildirim süreniz olsa da haklı nedenle derhal fesih hakkınızı kullandığınızda işverene ihbar süresi borcunuz ortadan kalkar ve işyerinden derhal ayrılabilirsiniz.
(Kaynak: Birgün.Net | 03.12.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.