27.11.2019 tarihli yazımızda 2019/16 sayılı genelge ile 4.2 bölümünde eski borçlanma yapıp tahsis talebinde bulunmayanlar için kısa açıklamalar ve sorunun çözümü için görüşlerini destek olarak istemiştim.
Sosyal Güvenlik Kurumu değişiklik konusunda erken davrandı.
Sosyal medyada dolaşan 2019/21 sayılı genelge ile değişiklik yapılmış oldu. (Genelge daha SGK web sayfasında görünmüyor.)
Buna göre borçlanmış, borcunu ödemiş ve dönem seçmiş kişiler için aylık hesaplamalarında seçilen dönem, dönem seçilmemiş ise sunulan evraklarda yer alan son tarihten geriye doğru yıl kabul edilerek işlem yapılacak.
Sorunun bu kısmı çözülmüş oldu, teşekkürler yetkililer.
YORUMLAR;
İlk genelge de buna gerek var mıydı, döneceğimiz görüşler ile ortamı tedirgin etmenin anlamı yok bence, bir kez daha sosyal güvenliğin özellikle yurt dışı seçmenin iktidar çoğunluklu olması karşısında yapılan olumsuz işlemlerin tamamının iktidarı bir oy bir oy koltuğundan etmek olarak okunması gerektiği kanaatindeyim, ha iktidar partisinden ayrılanlar ha yerel seçimlerde yaşanan durum sonuçta olumsuz yurt dışı borçlanma koşulları ile bu sürece hizmet edildiği gözden kaçmamalıdır. Bu anlamda olmak üzere yeni yurt dışı borçlanma sistemi de gurbetçiyi mutlu etmemektedir. Gerçekte seçim sonucuna etki eden bir uygulama yaşanıyorsa o zaman olumsuz düzenleme yapan önce kendi bindiği dalı kesiyordur.
Değişim için bir kez daha teşekkür ederken, eski uygulamaya bakında vur abalıya tarzında yeni bir borçlanma sistemi geldiği toplanacak prim ödenecek aylık ilişkisine bakınca hiç de özendirici yanı olmadığını kabullenmek zor olmamaktadır. Yeni borçlanma sistemi babalarınız yedi faturayı siz ödeyin diyen bir sonuca çıkmaktadır.
Yurtdışı borçlanma mutlaka revize edilmelidir. Ne eski hali beğenilebilir. Ne yeni hali , Aylık bağlama sistemini 5510 ve bu kanunla değişen kanunlarımıza tabi olmaktan çıkarmalıyız. Sosyal güvenlik toplumu kapsayıcı, yaygın hale geldikçe kamunun üzerinde çoğalan mali yükün azaltılması, ileride yarar sağlayacakları yüklenmesi, halen yarar sağlayanlarda kısmi sınırlamalara gidilmesi zorunlu hale gelse de, SGK’nın bunlara gerekçe gösterdiği sigortalı- aylık alan dengesinde kişisel fikrim öncelikle Kamu çalışanlarının hesaplarının diğer sigortalılardan ayrılmasıdır. Ödediği primin 4-10 katı aylık alan memur emeklilerinin uzun ömürleri yanında birde kız çocuklarının evli olmadıkça çalışsalar dahi ömür boyu aylık alması karşısında SSK ve BAĞ-KUR lular ile fazla olmayan eşit haklara geri çekilmesi noktasında aynı zamanda yapıcı olan çözümler getirmeliyiz.
Bu kanunlara göre bir hizmet varsa kısmi aylık alınmalı,
Bu kanunlar dışında yurt dışı borçlanma varsa aylık bağlama oranı, kazancın mal edileceği dönem tamamen 3201 kapsamında olmalı çok basit bir kural ile her ödediğin yıl için aylık bağlama oranı % 2,5 olur istediğin kadar gün istediğin kadar kazanç üzerinden borçlan denilebilen bir sisteme dönüşülmelidir.
Bazen boşa uğramış oluyoruz. 28.11.2019 sabahı 5 saat kadar süre ile bir dava dilekçesi taslağı hazırlamaya çalıştım. Genelgeler ile sistem kurgulayan SGK yönetmeliklerini değiştirmeyi ihmal ediyor. Genelge değişikliği olmasa idi yönetmelikte işe yarar bir düzenlemede bulunmaktaymış.
Boşa uğraşma değişmese idi bin TL aylık alan kişilerin, bir uzmana danışması veya adli işlemler için bir avukatla görüşerek vekalet ücreti vermesi ve işlemlere başlaması halinde bir düzenleme ile işi çözen SGK’nın dan sonra önceden işi ve ücreti alan avukatın, ben davamı kazanırdım, SGK önce davrandı, ücreti vermem, git SGK’dan tazminat iste demesi halinde sorunu kılçıklı çözdüğü de kabul edilmelidir. İşlem düzeltilse de şimdilik sayısı çok olmayan kırgınlar oluşmuştur.
ŞİMDİ GÜNDEM DEĞİŞSİN 2 SORU SORALIM BİRİ CEVAPLI BİRİ CEVAPSIZ
1- 01.01.1985 TARİHİNDEN ALMANYA’DA ÇALIŞMAYA BAŞLAYAN KİŞİ TÜRKİYE’DEN SSK KAPSAMINDA KAÇ YAŞINDA EMEKLİ OLABİLİR .( 01.01.2019 TARİHİNDE TÜRKİYE’DE 1 GÜN SSK SI VARDIR)
Cevap Erkek 48 (506 geçici 81 B/e), Kadın 41 ( 506 geçici 81 B/b).
2- 01.01.1985 TARİHİNDEN 31.12.12.2009 TARİHİNE KADAR ALMANYA HİZMETİ BULUNAN VE BAĞ-KUR KAPSAMINDA YAŞLILIK AYLIĞI İSTEYECEK BİR KİŞİ KAŞ YAŞINDA EMEKLİ OLABİLİR. (01.01.2019 TARİHİNDE TÜRKİYE’DE 1 GÜN BAĞ-KUR’U (4/1-B) SİGORTASI VARDIR).
a- Erkek sigortalı ve kadın sigortalı hangi tarihte sözleşme aylığı alabilir.
b- Erkek sigortalı-Kadın sigortalı hangi yılları nasıl borçlansaydı ;
ba- Değişiklik öncesi 3201’e göre kanuna göre;
bb- 7186 sayılı kanunla değişik 3201’e göre,
hangi tarihlerde 15 yıl üzerinden aylık (BAĞ-KUR kısmi aylığı) ve hangi tarihte kadın 20 erkek 25 yıl üzerinden yaşlılık aylığı alabilecektir.
Sizce soruyu cevaplamaya sonuçlarından farklı yöntemlere ulaşmaya, denemeye değer mi, iş çıkar mı dersiniz.
(Kaynak: Ali Tezel | 02.12.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.