BASINDAN YAZILAR
Şirket Aracıyla Trafikte Kurallara Uymayan Yandı! / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Şirket Aracıyla Trafikte Kurallara Uymayan Yandı! / Okan Güray Bülbül

Şirket aracıyla trafik kurallarına uymayan çalışan, tazminatıyla çıkarılabilir. Hız sınırını aşmak, kırmızı ışıkta geçmek gibi cezalar bu kapsama alınırken, emniyet kemeri takmamak ise tazminatsız çıkarılma sebebi...

Bazı işverenler, üst düzey yöneticilerine ve özellikle satış-pazarlama bölümünde çalışanlara araç tahsis ediyor. Şirket araçlarını kullananların çok dikkatli olmaları gerekiyor. Aksi takdirde tazminatsız olarak işlerinden olabilirler. İşverenler, araç tahsis ettiklerinde aracın kullanım koşulları hakkında çalışanlarına bilgilendirme yapmak durumundalar. Şirket araçlarını kullanan kişilerin trafik kurallarına uymaması halinde karşılaşacakları ceza ve yaptırımlar kişiseldir.

HIZ SINIRI, KIRMIZI IŞIK...

İşveren, araç kullanımıyla ilgili verdiği talimatta bir hız limiti belirleyebilir. Çalışan bu limitin üzerinde bir hızla trafik cezası yerse, işveren bu cezanın bedelini çalışanın ücretinden kesebilir ve ayrıca bu nedenle işçiden savunma da isteyebilir. Çalışanın bu şekilde araç talimatlarına aykırı şekilde araç kullanmaya devam etmesi halinde işveren gerekli bildirimleri yaparak işçiyi işten çıkarabilir. Bu nedenle işten çıkarılan işçiye işverenin kıdem tazminatı ödemesi gerekir. Yani işçi bu durumda işinden olur ancak kıdem tazminatına hak kazanmışsa tazminatını alabilir.

HANGİ ŞARTLAR DİKKATE ALINIR?

Yargıtay, aşağıdaki şartlarda emniyet kemeri takmayan işçinin tazminatsız olarak işten çıkarılabileceğine hükmediyor.

• İşverenin işçiye bu konuda eğitim vermesi ve söz konusu eğitime işçinin katıldığının yazılı bir şekilde belgelenmesi,

• İşçinin emniyet kemeri takmadığının somut delillerle ortaya konulması,

• İşçinin emniyet kemeri kullanmadığının ilk tespit edildiği tarihte savunmasının alınması,

• İşçinin daha önce yazılı olarak uyarılmış olmasına rağmen emniyet kemeri takmamaya devam etmesi.

YARGITAY KARARI DA VAR

İşçinin emniyet kemerini takmamasının, tazminatsız fesih nedeni oluşturacağı Yargıtay tarafından da kabul ediliyor. Yargıtay, işçisine emniyet ve kaza önleme tedbirleri, sürüş teknikleri, emniyet kemeri takma zorunluluğu ve ilkyardım konularında eğitim veren bu eğitimlere rağmen emniyet kemeri takmadan araç kullandığını tespit ettiği işçisine uyarı vermek isteyen işverenin, yazılı uyarıyı imzalamak istemeyen işçisini tazminatsız olarak işten çıkartabileceği yönünde karar veriyor.

EMNİYET KEMERİ DAHA KRİTİK: TAZMİNATINIZ BİLE YANABİLİR

İşçiler, işveren tarafından kendilerine tahsis edilen araçlarda hız limitine uymamak, kırmızı ışıkta geçmek gibi trafik kurallarına aykırı hareketleri nedeniyle birden çok kez trafik cezası yerlerse işlerinden olabilirler. Bu durumda işveren işçiye tazminat ödemek durumundadır. Ancak işçinin kendisine tahsis edilen araçta emniyet kemerini takmaması işçiyi tazminatsız olarak işinden edebilir. Emniyet kemeri takmamak doğrudan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine aykırı davranmak olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle hız sınırına uymamak, yanlış yere park etmek gibi trafikteki diğer araç ve yayalara maddi zarar vermeyen nedenlerle birden çok kez trafik cezası yiyen bir kişinin işten çıkarılmasıyla emniyet kemeri takmayan işçinin işten çıkarılması arasında oldukça ciddi bir fark bulunuyor.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 05.11.2019)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM