SGK ve AB’nin kreş desteğinden faydalanan 4a’lı bir anne, yardım almaya başladıktan sonra işsiz kalırsa 3 ay daha hakkı devam eder. Ancak desteğin devam etmesi için İŞKUR’a işsizlik kaydı yaptırılması şart.
Soru: Kreş desteği projesine başvurdum. Sigortalı çalışıyorum ve çocuğum da kreşe gidiyor. Ancak üç ay sonra işyerimizin kapanma durumu var. İşveren yeni iş alamazsa işten çıkaracak. Aldığım yardım kesilir mi? (Ayfer Kurtoğlu)
Cevap: SGK ve Avrupa Birliği işbirliğiyle yürütülen kurumsal çocuk bakımı projesinden annelerin yardım alabilmesi için 4/a’lı yani SSK’lı çalışması gerekiyor. Ancak yardım almaya başladıktan sonra işten ayrılmanız halinde üç ay daha devam edebilirsiniz. Yardım almaya devam etmek için İŞKUR’a işsiz olarak kaydınızın yapılması gerekiyor. Bu durumda 3 ay daha devam eder. 3 ay sonunda halen iş bulamamış olursanız bu süre sonunda yardım kesilir.
Yüzde 60 ‘çalışma kaybı’ aranıyor
Soru: Askerliğimin ikinci ayında gözlerimden dolayı raporla askerlikten muafiyet verdiler. Malulen emeklilik aylığı alabilme hakkım var mı?
Cevap: Malulen emeklilik için öncelikleçalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olması gerek. Bunun için de sağlık kurulu raporu almanız şart. Sağlık kuruluşundan gelen bu raporda çalışma gücü kaybı yanında sizin başka birisinin sürekli bakımına muhtaç olduğunuz da tespit edilirse başka bir koşul aranmaksızın malullük aylığı alabilirsiniz. Çalışma gücündeki kaybınız en az yüzde 60 olduğu tespit edilmişse, bu kez 10 yıldır sigortalı olma şartına bakılır. Rahatsızlığınız sigortalı olduktan önce ise, malullük aylığı bağlatamazsınız.
Memuriyetten daha yüksek maaş
Soru: 47 yaşındayım, Bağ-Kur’lu olarak 1993-1998 arasında kesintisiz 5 yıl, SSK’lı olarak 1998-2012 arasında kesintisiz 15 yıl çalıştım. Emekli Sandığı’nda 2012’den beri devam ediyorum. 7 yıl memurlukta kalırsam düşük bir derece ve düşük bir maaşla mı emekli olurum? (Hasan Mısır)
Cevap: Emeklilik için her halükarda 54 yaş şartına tabisiniz. Statü değiştirmeniz erken emeklilik sağlamayacak. Genel olarak memuriyetten emekli olmanız halinde aylığınız daha yüksek olur. Ancak memur olarak emekli aylığınız düşük bir kademeden bağlanırsa emekli maaşınız daha düşük olabilir.
Kıdem tazminatına eklenir
Soru: Kapıcı dairemizin bağımsız bölüm numarası yok. O daire için emlak vergisi ödemiyoruz. Kıdem tazminatına esas kapıcı dairesi rayiç kira bedelini nasıl belirleyeceğiz? (Alperen Günal)
Cevap: Kapıcı, kapıcı dairesinde oturuyorsa kira ödemez. Kapıcı dairesinde konaklama hakkı, işçiye apartman yönetimi tarafından sağlanan bir menfaat olarak kabul edilir. Kapıcıların kıdem tazminatını alarak işten ayrılmaları durumunda oturdukları dairenin kirası da kıdem tazminatlarına esas ücretlerine eklenir. Kapıcının oturduğu kapıcı dairesinin kira bedelinin belirlenmesi için birkaç yöntem izlenebilir. Emlak vergisi bedeli bu yöntemlerden biridir. Sizin durumunuzda bu yol söz konusu olamayacağı için, mahallenizdeki emsal bir dairenin kirası baz alınabilir ya da bilirkişiden kira bedeli belirlemesi istenebilir. Kapıcıyla uzlaşılması halinde anlaşma yoluyla bir bedel belirlenebilir.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 02.11.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.