İşsizlik maaşı alamayanlar da sağlıktan yararlanabilir. İşsiz kalan kişinin son bir yılda 90 gün ödenmiş primi varsa, 100 gün prim ödemesi gerekmez ve sağlıktan ücretsiz faydalanabilir.
Çalışanların genel sağlık sigortası primleri işverenleri tarafından ödeniyor. Emekliler ve SGK’dan malullük, dul ve yetim aylığı alanlar ise prim ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanıyor. Bunun dışında işten ayrılanlar ve eşleri üzerinden sağlık hizmeti alan kişiler de eşlerinin ölümü sonrası bir müddet sağlıktan ücretsiz yararlanma hakkına sahipler.
İŞSİZLİK MAAŞI KRİTERİ
Yapılan değişiklik sonrası genel sağlık sigortası primi sabitlenince gelir testi yalnızca primin kim tarafından ödeneceğini belirlemek için yapılmaya başlandı. Buna göre, kişinin hiçbir sosyal güvencesi yoksa ve yaşadığı hane içerisinde kişi başına düşen gelir 852.67 TL’nin altındaysa bu kişinin primini devlet ödüyor. Eğer gelir bu sınırın üzerinde ise bu durumda bu kişinin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için 76.74 TL prim ödemesi gerekiyor. Bazı durumlarda ise bu primin hemen ödenmeye başlanmasına gerek yok. İşsiz kalan fakat son 3 yılda en az 600 gün prim ödemesi olan kişiler işsizlik sigortasından maaş almaya başlayacakları için işsiz kalır kalmaz gelir testi yaptırmak veya prim ödemek zorunda değil. Bu kişiler 6 ay boyunca işsizlik maaşı alacakları için bu sürenin sonuna kadar ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden faydalanacak. İşsizlik sigortasından maaş alamayan kişilerin tamamı, işten ayrıldıktan sonra 10 gün daha sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilir.
1 YILDA 90 GÜN PRİM
İşsiz kalan kişinin son bir yıl içinde 90 gün ödenmiş primi varsa bu kişi 90 gün daha sağlık hizmetlerinden prim ödemeden yararlanabilir. Bütün işsiz kalanlara sağlanan 10 günlük süreyle birlikte bu durumdaki kişinin toplamda 100 gün boyunca prim ödemesi gerekmez.
Evlat edinilen çocuk da faydalanır
Sigortalı çalışan bir kişinin mahkeme kararıyla evlat edindiği çocuklar, bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde değerlendirilir. Bu nedenle evlat edinilen çocukların evlat edinen kişiler üzerinden sağlıktan yararlanması mümkündür. Diğer yandan evlat edinen kişilere evlat edinilen çocuk üzerinden sağlık hizmetleri verilemez. Bir anne ve babanın çocuğu üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkün.
Ölen sigortalının geride kalan eşi ne yapacak?
SGK’dan gelir veya aylık alan bir kişinin ölümü halinde geride kalan eş kendisine aylık bağlanıncaya kadar, ölen kişinin çocukları ve anne-babası ise ölüm tarihini takip eden ayın son gününe kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilir. Örneğin 1 Ocak 2019’da emekli babasını kaybeden bir çocuk, 28 Şubat 2019’a kadar sağlık hizmetlerinden prim ödemeden yararlanabilir. Bu tarihten sonra dul eşe maaş bağlanacağı için dul eş kendi hak sahipliği üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilir. Geride kalan çocuğa da aylık bağlanabilirse bu çocuk da ücretsiz olarak sağlıktan faydalanabilir. Ölen kişinin sigortalı bir çalışan olması halinde ise geride kalanlara ölüm tarihinden itibaren 100 gün daha sağlık yardımlarından ücretsiz yararlanma hakkı sağlanıyor.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 25.10.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.