Kapıcılar her ne kadar farklı çalışma koşullarına tabi olsalar da, fazla mesai ve yıllık izin hakları unutulmamalı. Bu hakları göz ardı eden apartman yönetimleri, kapıcıların şikayet etmesi durumunda cezayla karşılaşabilir.
Kapıcılar diğer işçilerden farklı çalışma koşullarına tabi olarak çalışırlar. Kapıcının işvereni aslında apartmandaki bütün kat malikleridir. Apartmanın seçilmiş yöneticisi, kapıcıyla kurulan ilişkiyi kat maliklerinin tamamı adına yürütür. Kapıcıyla apartman yönetimi arasında iş sözleşmesi yapılması gerekir. Ancak sözleşmenin mutlaka yazılı yapılması gerekmez. İşveren kapıcının hangi şartlar dâhilinde çalıştığını sözleşme yazılı olarak yapılmışsa kolayca ispatlayabilir. Kapıcı için de iş sözleşmesinin yazılı olması mahkeme nezdinde ispat açısından kolaylık sağlar.
HAFTADA 45 SAATİ AŞAMAZ
Kapıcılar da diğer işçiler gibi haftalık 45 saat çalıştırılmalı. Bunun üzerine çıkan süreler için fazla mesai ödenmesi gerekir. Ancak çoğu kez kapıcılar saat sınırı gözetilmeksizin çalıştırılır. Kapıcının bu durumu şikayet etmesi halinde apartman yönetimine fazla mesai borcu çıkar. Bu nedenle kat maliklerinin eğer haftalık 45 saatin üzerinde çalışma yapılıyorsa bu saatler için fazla mesai ücreti ödemeleri gerekir. Aksi takdirde apartman yönetimi yüksek idari para cezalarıyla karşılaşabilir.
Apartman yönetimini zora sokar
Kapıcılarla ilgili kafaları karıştıran bir diğer konu da yıllık izindir. Pek çok apartman yöneticisi kapıcının yıllık izninin bulunmadığını iddia eder. Halbuki kapıcının da yıllık izin hakkı vardır. 6 yıldır aynı apartmanda kapıcılık yapan kişiye en az 20 gün yıllık izin verilmelidir. Yıllık izin süresince kapıcıya ücret ödenmesi de gerekir. Ancak yıllık izin boyunca, apartmanda başka bir kapıcı istihdam edilebilir. Yıllık iznin kullandırılmaması da, apartman yönetimini zor durumda bırakacak bir durumdur. Kapıcının işten ayrılması halinde kullandırılmamış yıllık izin sürelerinin ücretlerinin ödenmesi gerekir.
ÇALIŞTIĞI SÜRECE KİRA ÖDEMEZ
Kural olarak apartmanın kapıcısının, kapıcı dairesinde oturması şart değildir. Diğer yandan kapıcı eğer kapıcı dairesinde oturuyorsa, bu daire için kapıcılık yaptığı müddetçe kira ödemez. Kapıcının kapıcı dairesine kira ödememesinin altında işçinin korunması gerekçesi yatar. Kapıcı olarak bir apartmana giren bir ailede erkeğin apartmanın bütün işlerini karısına gördürmesinin engellenmesi adına böyle bir düzenleme söz konusu. Bu durumda ailenin erkeği ailesine barınacak bir konut sağlıyor ancak kendisi çalışmıyor. Bu sonucun oluşmasını engellemek adına bu yönde bir düzenleme yapılmış durumda.
Kıdem tazminatına eklenir
Kapıcılar kapıcı dairesinde oturuyorsa, kıdem tazminatını alarak işten ayrılmaları durumunda dairenin kirası da kıdem tazminatlarına eklenir. Örneğin brüt ücreti 2650 TL olan bir kapıcı, rayiç kira bedeli 350 TL olan bir dairede oturuyorsa ve 15 yıllık çalışmasının sonucunda emekli olacaksa, apartman yönetiminin kapıcıya 3 bin TL üzerinden 15 aylık tazminat hesaplayarak ödemesi gerekir.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 23.10.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.