Her gün yüzlerce Bağ-Kur’lu okuyucumuz ne zaman emekli olacaklarını sormaktadır. Tek tek her gelen soruyu cevaplamamız mümkün olmadığından Bağ-Kur’lu kadın ve erkek okuyucularımızın kendi kendilerine ne zaman emekli olacaklarını öğrenmeleri için aşağıdaki pratik tabloyu verdik.
Bağ-Kur'luların kademeli emekliliği
Bağ-Kur’luların normal şartlarla kademeli emekliliği ile ilgili getirilen hükümlerin Anayasa Mahkemesinin iptal kararından sonra yeniden düzenlenmiş ve bu defa sigortalıların 01/6/2002 tarihi itibarıyla kadın 20 erkek ise 25 tam yılını dolduranlar veya doldurmalarına kalan süreye göre kademeli geçiş süreci öngörülmüştür. Aşağıdaki tabloya bakarak emeklilik tarihinin hesaplanmasına örnek verelim.
Örneğin 01/6/2002 tarihinden 5 yıl 6 ay önce kesintisiz çalışan Bağ-Kur’lu bir kadın 44, erkek ise 48 yaşında emekli olabilecektir. Görüldüğü üzere kadınlar, erkeklere göre daha az primle ve daha erken emekli olabilmektedir.
Bağ-Kur’luların emeklilik aylığının bağlanmasında hangi kanun hükümlerinin geçerli olacağı ilk defa sigortalı olunan tarihe göre değişiklik göstermektedir.
Bağ-Kur’lulardan özellikle işe giriş tarihi ile hizmet süresi 01/06/2002'den ne kadar geriye giderse o kadar daha erken emekli olabilmektedir. Bu nedenle hizmet borçlanma şartlarına haiz Bağ-Kur’luların bu tarihten geriye doğru gidebilen hizmet borçlanmalarını yapmaları avantaj sağlamaktadır.
Diğer yandan Bağ-Kur’luların SSK’lılardan farklı olarak emeklilik aylığı bağlanabilmesi için, SGK’ya yaşlılık aylığı bağlanması için talepte bulunduğu tarihte prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması gerekmektedir.
Ayrıca 08/09/1999 tarihinden 30/4/2008'e kadar ilk defa sigortalı sayılan Bağ-Kur'lular ise normal şartlarda kadın için 58, erkek için 60 yaşını doldurmuş ve 25 tam yıl sigorta primi ödemiş olmak gerekmektedir.
Son olarak bazı okuyucularımız Bağ-Kur’luların da EYT kapsamında olup olmadıklarını sormaktadır. Bu soruya da 08/09/1999 tarihinden önce sigortalılık hizmeti olan Bağ-Kur’luların da EYT/Emeklilikte Yaşa Takılanlar arasında sayılacağını belirtelim.
***
“Neden eski eşyalarını atıyorsun da eski düşüncelerinden vazgeçmiyorsun?” Platon
(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 05.10.2019)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.