BASINDAN YAZILAR
Sahte Raporla İzin Alıp Tazminatınızı Yakmayın / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Sahte Raporla İzin Alıp Tazminatınızı Yakmayın / Okan Güray Bülbül

Hasta olduğu için işyerinden izin alan hatta bunun için sahte rapor da getiren çalışan, aynı gün Instagram’da hikaye paylaşarak gezdiğini ifşa ederse, başı belaya girer. Bu durum tazminatsız işten çıkarmaya kadar gider.

Günlük hayatta telefonlar neredeyse elimizden düşmüyor. Ancak sosyal medyanın çalışanlar tarafından dikkatli kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde atılan bir tweet, bir instagram hikayesi işsiz kalınmasına neden olabilir. Sosyal medya bu kadar etkin değilken çalışanlar hasta oldukları için işyerinden izin alıp sevgilileriyle dışarı çıktıklarında ‘Aman müdürümle karşılaşmayayım’ endişesi yaşarlardı. Şimdi ise, hasta olduğu için işyerinden izin alan bunun için de sahte rapor sunan çalışan, Instagram’da hikaye paylaşarak gezdiğini ifşa ederse, bu durumda işveren çalışandan savunmasını isteyebilir.

MEMURUN DA BAŞI YANAR

Bu durumda işverenle işçinin imzaladığı iş sözleşmesi çok önemli hale geliyor. İş sözleşmesine ek olarak imzalatılan talimatnameler ve disiplin yönetmelikleri çalışanın o işyerindeki akıbetini belirliyor. Disiplin yönetmeliğinde çalışana bu tip durumlarda uyarı verilmesi kararlaştırılmışsa, çalışan uyarı alıyor. Eğer aynı yıl içerisinde birden fazla uyarı almışsa, işverenin çalışanın iş sözleşmesini feshetme hakkı doğabilir. Bu şekilde işinden kovulan bir çalışan ne yazık ki, kıdem tazminatı da alamayacaktır. Buna benzer durumlar memurlar için de geçerli.

Hassas içeriğe dava açılabilir

Cep telefonu kullanmaması gereken yerlerde çektiği fotoğrafı paylaşan, işyerinde çalıştığı konular hakkında gizli kalması gereken bir bilgiyi sosyal medyadan yayan bir çalışanın iş sözleşmesinin feshi tazminatsız olarak gerçekleştiği gibi bu konuda açılacak davaların işçi lehine sonuçlanması çok zor olur. Sosyal medyanın bu çerçevede herkes için çok daha dikkatli kullanılması gerekiyor. Sadece çalışanlar değil, ırkçı, hakaret içeren paylaşımlar nedeniyle herkes bu tarz bir davanın tarafı haline gelebilir. Dolayısıyla sosyal medya paylaşımlarında hassas davranılması çok önemli.

Paylaştığınız fotoğraflara dikkat!

Sosyal medya paylaşımlarının hassas olduğu bir diğer nokta, paylaşımların içeriği. Örneğin, bir çağrı merkezi çalışanı muhatap olduğu müşterinin kişisel bilgilerini içeren bir paylaşımda bulunduğunda işveren bilgi gizliliğini ihlal etmesi nedeniyle çalışanı işten çıkartabilir. Bu durumda da, çalışan kıdem tazminatını alamayacaktır. Müşterinin kişisel bilgileriyle dalga geçen, fotoğrafını paylaşıp tehditvari paylaşımlar yapan çalışanların iş sözleşmelerinin feshedildiğini gördük. Bu tip fesihlerde önemli olan iş sözleşmesindeki ifadelerle birlikte disiplin yönetmelikleri ve bilgi gizliliğiyle ilgili hazırlanmış talimatlar. Bu tip gerçekleşmiş bir fesih örneği, cep telefonu kullanması işyeri içi yönetmelik ve talimatlarla yasaklanmış bir alanda cep telefonuyla çektiği bir fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşan bir işçi için uygulanmış. Tweet yüzünden işçinin iş sözleşmesi tazminatsız feshedilmiş.

Fesih nedeni değişmez

İş sözleşmesinin feshini gerektiren her türlü neden, sosyal medyadan gerçekleşmişse de fesih nedenidir. Yani paylaşımlarında açıkça işverene hakaret eden, bir başka çalışana veya işverene sözlü tacizde bulunan, meslek sırlarını açığa çıkaran bir çalışanın iş sözleşmesi feshedilebilir.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 02.10.2019)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM